fbpx

Tihomir Novak: Epistolarni saobraćaj - Mile-Aca

8DodikVucic

Zašto je upravnik etničkog postrojenja RS Mile Srbin zamolio Acu Srbina da ne mrda iz Srbije?

Ima nečeg epohalno licemernog u epistolarnom saobraćanju Mileta Dodika i Ace Srbina. U svojoj predizbornoj epistoli Mile se postavlja kao stariji brat koji, u želji da mlađeg zaštiti od kritike i napada, od Ace zahteva da svoju posetu istočnom Sarajevu realizuje tek nakon izbora.

U potpunosti razumem vaš zahtev – odgovara Aca i poručuje Miletu, Srbima RS i Bošnjacima u BiH da ga pre izbora neće videti u istočnom Sarajevu. Ne zato što se plaši kritika i napada ili zato što se plaši da bilo kome izađe na crtu, nego zato što ne želi da iko optužuje Srbiju da se meša u izbore u BiH. Doduše, u svojoj epistoli Aca nije odoleo a da prstom ne upre u Plenkovića i ne primeti kako niko u EU, eto, nije Hrvatsku optužio da se petlja u zbivanja u BiH.

A i zašto bi? Pa, ko bolje od nas zna da je Srbija dežurni krivac za sve i da je EU pokvarena, sebična i lažljiva. Uostalom, nije reagovala ni na dramatična Miletova upozorenja da se izvesne britanske agencije infiltriraju u političke procese u Bosni, kako bi Miletu, jel, skratili boravak na vlasti, Republiku Srpsku čvrsto vezali za BiH i tako je udaljili od mile joj i drage Srbije.

To se nikad neće dogoditi, poručuju Mile i Aca u glas. Nakon izbora Srbija će, obećava Aca, još više i snažnije nastaviti da pomaže Mileta i Srpsku. Nakon izbora, Srpska će još više i još dublje, poručuje Mile, zavlačiti ruku u džep građana Srbije. Jer, šta je prirodnije od toga?! Ništa, poentira Mile: Jedan smo narod.

Problem sa ovom Miletovom poentom, a zapravo provokacijom, jest u tome što na nju uporno izostaje srbijanski odgovor, a on bi trebao da bude krajnje jednostavan: Ne! Mi nismo jedan narod i nikad to nećemo biti.

Kada kaže narod Mile misli na etnički, a ne na politički određen narod. Pripadnicima etničke zajednice zajednički su jezik, poreklo, kultura, vera, a pripadnicima političke – ustav i zakoni. U političkom konceptu naroda pretpolitički elementi ne igraju nikakvu ulogu, u etničkom veoma naglašenu. U prvom slučaju nacija je identična sa narodom i državom, u drugom nije.

Zašto, kada je o Srbiji reč, izostaje ubedljiv odgovor na Miletove provokacije? Zato što je i u Srbiji na delu isti koncept naroda i zato što je i u Srbiji, kao i u etničkom postrojenju kojim upravlja Mile Dodik, još uvek živo uverenje da se etničke i državne granice moraju poklapati. Zbog toga i izostaje osuda Miletovog iredentizma.

Daleko od toga da se Aca meša u izbore u BiH, on se samo stavlja na stranu Mileta Dodika i to, jel da, nema ama baš nikakve veze sa izborima. To je čisto unutarspska stvar i ona ima veze samo sa Srbima. Onim pravim, koji su za Dodika i onim lažnim, koji su protiv njega.

Mora da je broj ovih drugih narastao do respektabilne cifre, čim je Mile Dodik zamolio Acu Srbina da ne mrda iz Srbije.

autonomija.info