fbpx

NAPAD NA ADVOKATA MALEŠEVIĆA: Građani moraju da šute dok ih policija tuče!

Umjesto da otkrije ko je likvidirao Milana Vukelića, ko je i zašto prebio Željka Vulića na kućnom pragu , ko je i za čije ime prikupljao spiskove učesnika protesta opozicije u Prijedoru , junačka policija je posegnula za oprobanim "junačkim" metodama

765 430 2ebcef4ba3ad44aac549222246d3cb6f

Piše: Ljiljana Kovačević
 
Banjalučkog advokata Milana Maleševića policija je 26. juna pretukla u kafeu “Baza” u Gradišci. Policija je navodno bila u raciji, a Malešević je dobio batine samo zato što je tražio od policajaca da se predstave i pokaže značku, što su oni dužni učiniti na zahtjev građanina.

Prema riječima svjedoka, desetak policajaca upalo je u “Bazu” oko jedan sat iza ponoći, i odmah krenulo da maltretiraju prisutne. Malešević je tražio od policajca, koji mu je zatražio ličnu kartu, da ga persira i da pokaže broj policijske značke. Umjesto toga, policajac je nasrnuo na advokata, a onda su mu se pridružili i ostali iz policijske patrole. Maleševiću su stavili lisice, oborili ga na pod, jedan od policajaca mu je nogom stao na vrat i nastavljeno je batinjanje.

Malešević je zadobio povrede po cijelom tijelu, a na kraju je umjesto u bolnicu završio u policijskoj stanici, gdje je maltretiranje nastavljeno. Nije dobio ni čašu vode, iako je to tražio, a nije mogao da obavi ni telefonski poziv.

Nije to prvi put da policija pokazuje strogoću i premlaćuje građane Gradiške. Od 2010. godine do danas bilo je više takvih slučajeva. 

ODBRANA REPRESIJE

Malešević je svoj slučaj iznio u javnost, nakon čega se vidjelo dokle su pripadnici vlasti i njihovi podanici spremni da idu u odbrani represije. Direktor policije RS Gojko Vasić izjavio je da je advokat ometao policijsku raciju, a da se tako nešto ne toleriše ni na zapadu.

“Mislim da ljudi kod nas prvo moraju da uvažavaju policiju na takvom mjestu, nije to obično zaustavljanje i legitimisanje na ulici. To je racija. U raciji građani ima da šute i da izvršavaju naređenja, onaj ko to ne shvati, pravi problem i sebi i policiji. Mislim da je policija morala tako postupati”, rekao je Vasić.

Kratko i jasno- ćuti i trpi. Pitanje o kojem ni Vasić, niti iko iz vlasti, ne govori je - zašto se desila racija, šta je njen povod i da li se uopšte radilo o raciji ili su policijaci tamo došli iz sasvim drugih pobuda, koje nemaju nikakve veze sa provođenjem zakona.

“Nabrijana i laka na pendreku Dodikova policija ponovo je demonstrirala svoju nemoć . Jer, osam na jednoga je izraz nemoći onih koji misle da su svemoćni. A upravo to se desilo u Gradišci građaninu i advokatu Milanu Maleševiću , koji se drznuo i sve objavio.  A zamislite koliko je svakodnevno slučajeva ovakvih i sličnih policijskih zloupotreba , koje ne dospiju u javnost”, saopštio je NDP Dragana Čavića.

Umjesto da se bavi identifikovanjem kriminalaca, pljačkaša banaka i dilera narkotika i u vlastitim redovima, ova stranka konstatuje da je “Dodikova partijska policija odlučila da sama uvodi demokratske standarde “.

“Umjesto da otkrije ko je likvidirao Milana Vukelića, ko je i zašto prebio Željka Vulića na kućnom pragu , ko je i za čije ime prikupljao spiskove učesnika protesta opozicije u Prijedoru , junačka policija je posegnula za oprobanim "junačkim" metodama - Osam na jednoga”, ističe se u saopštenju.

Komentarišući izjavu direktora policije Gojka Vasića, NDP je naglasio da ona znači samo - nedužni i mirni građani, savijte kičmu i čuvajte se policijskog pendreka!

Poslanici Stranke Napredna Srpska Adam Šukalo i Goran Đorđić povodom premlaćivanja advokata Maleševića održali su ispred Stanice javne bezbjednosti Gradiška vanrednu konferenciju za medije, na kojoj su izrazili svoj protest zbog brutalnosti policijskih službenika. 

Predsjednik Napredne Srpske Adam Šukalo rekao je da prema važećim zakonima Republike Srpske svaki građanin ima pravo da pita policajce kakva je akcija u toku i ko je taj policijski službenik koji želi da ga legitimiše.

„Malešević je uradio sve što svaki građanin ima pravo, a policija je zloupotrijebila svoj službeni položaj“, zaključio je Šukalo.

Šukalo je reagovao i na izjavu direktora policije, ocjenivši da po Vasiću “građani mogu samo da ćute na ponižavanja i brutalnost policije”.

“To je najava svega onoga što smo upozoravali prilikom usvajanja zakona o policiji, da se na mala vrata uvodi policijska država u Republici Srpskoj“, istakao je Šukalo. 

NIKO NE SMIJE DA BIJE POLICIJU

Apologete režima tvrde drugačije. Jedan od najgorljivijih je Rajko Vasić,  bivši gensek SNSD-a, koji je sa te funkcije smijenjen nakon što je svojevremeno studente koji su organizovali protest protiv vlasti nazvao “kopiladima”.

Vasić je objavio blog u kojem u potpunosti opravdava ponašanje policije prema advokatu Maleševiću.

“Nu. Jasno je da niko nema potrebe da diskutuje sa policijom. Policija nije Nevladina Organizacija. To ni fudbalski sudija ne trpi. Pokaže Žuti. Na finalu Kopa Amerike pokazao je i Crveni. Zašto je toliki problem da se izvadi Lična Karta i ćuti. Zašto je potrebno onanisanje sa Organima Vlasti.
Advokat, da nije proizvod ovog neoliberalnog svijeta, znao bi da se radi o Državi, da je on Podanik Države, ljepše rečeno Državljanin, da je u kafić ušao Aparat prisile i prinude, a ne njegov pajtaš sa piva”, napisao je Vasić.

Pošto je konstatovao da s Režimom nema razgovora i da Podanik treba da ćuti i trpi i kada ga prebijaju, Vasić se okomio na predsjednika Napredne Srpske Adama Šukala, iznoseći niz uvreda na njegov račun. Verbalni obračun između Vasića i Šukala počeo je na Twitter-u, da bi Vasić potom u blogu, osim odvratnih uvreda na Šukalov račun i optužbi da opozicija slučaj Malešević koristi za “huškanje” građana protiv vlasti, na kraju Šukalu i zaprijetio.

“Bolje mu je da moli boga da rata ne bude. Svaki dan u crkvu idi i svijeće pali”, napisao je Vasić.

Audio snimak racije

Žurnal