fbpx

Miljan Kovač: Dunjić preuzima DNS u Gradišci!?

Nakon što im je zabranjen izlazak na izbore, Slavko Dunjić i dio kadrova "Izvorne SDS", su odlučili da se infiltriraju na liste drugih političkih stranaka. 

gradiska

Autor: Impuls

Poseban pik imaju na Demokratski narodni savez preko čije bi liste mogli da se domognu odborničkih mjesta. U DNS-u međutim, nisu objeručke prihvatli ovakvu ideju. Naprotiv, Dunjićevi pokušaji da svoje pione infiltrira na njihove izborne liste prijete da izazovu ozbiljne probleme u ovoj stranci.

Situacija je posebno komplikovana u Gradišci, jedinoj opštini u koj je tzv. "Izvorni SDS", uspio formirati ozbiljniji opštinski odbor.

Apelaciono odjeljenje suda BiH je nedavno odbilo žalbu "Izvorne SDS", na odluku Centralne izborne komisije kojom se ovoj organizaciji zabranjuje učešće na izborima. Utvrđeno je da "Izvorna SDS" u sudski registar nije upisana kao stranka već kao udruženje građana, kao i da postoji sumnja u falsifikovanje službenog dokumenta zbog čega pojedincima iz ove "stranke" prijeti i krivična odgovornost.

Pojedici, međutim ni nakon zabrane ne odustaju od mešetarenja na političkoj sceni.

Ideju Slavka Dunjića, i "Izvorne SDS", da na izborima učestvuju na njihovoj listi, u gradiškom DNS-u ne žele ni da čuju. Strahuju od "izbornog inženjeringa" u kome su se Dunjić i ekipa, koju bi on sada doveo u DNS, već odavno "proslavili". Radi se o tome da su se na listama različitih političkih stranaka nalazili "spavači" koje nisu kontrolisale te partije, već njihov stvarni šef, Slavko Dunjić.

Nakon što je na izborima 2014. izabran na za narodnog poslanika sa liste SDS-a, Dunjić je ubrzo promijenio stranu i stupio u otvoreni savez sa režimom Milorada Dodika. On i njegove pristalice uskoro su uz otvorenu podršku SNSD-a,  formirali "Izvorni SDS", koji je od samog osnivanja forsiran u režimskim medijima kao "vrlo ozbiljna politička opcija" i korišten za napade na opoziciju, a naročito na SDS.

Dunjićevim stopama je krenula i grupa odbornika u skupštini opštine Gradiška čime je razbijena dotadašnja skupštnska većina.

Još dok je igrao važnu ulogu u lokalnom SDS-u, Dunjiće je u redove te stranke preveo PDP-ove odbornike Predraga Ljubičića i Dušana Kočića, čime je pokazao ko je njihov pravi šef. Kada je šef napustio SDS, Ljubičić i Kočić su zajedno sa njim prešli u novoformirani "Izvorni SDS". Za svojim pravim šefom u izvornjake je prešla i odbornica SDS-a Mirjana Dakić. Mirjana Dakić je vrlo bliska sa Tihomirom Mihajlovićem, koji je, samo formalno, predsjednik opštinskog odbora "Izvorne SDS".

Pravi i jedini šef svima njima je Slavko Dunjić, a njegova desna ruka je Radomir Pjanić, takođe bivši SDS-ovac. Za razliku od Mihajlovića koji je samo njegov poslušnik, Pjanić je Dunjićev najpouzdaniji saradnik. On je za Dunjića uradio i ključni posao u predizbornoj kampanji 2014. godine, dok je Mihajlović samo fromalno igrao ulogu šefa, kojom se sada rado hvališe. Dunjić je toga itekako bio svjestan i kada je odlučio da Mihajlovićeve prenaglašene ambicije uguši tako što će ga kandidovati za načelnika opštine, sa šansom da, u najboljem slučaju, ostvari rezultat na nivou statističke greške.

Pjanić u lokalnim političkim krugovima kotira kao vrhunski majstor izbornog inženjeringa, koji ne voli da se kandiduje, ali zato zna kako da "progura" svoje favorite sa izbornih lista.

Nema sumnje u to, kako bi pored "izvornog" pojačanja i njihovog dobro uvježbanog izbornog inženjeringa, kandidati DNS-a prošli na sopstvenim odborničkim listama. U redovima DNS-a su svoje utočište nakon političkog prevrata u lokalnom parlamentu našli i odbornici Slavko Mekinjić i Marinko Šljivar. Mekinjića je, čim je napustio SDS, Dane Malešević zaposlio u Ministarstvu prosvjete, što je izazvalo negodovanje starih kadrova ove partije. Biviš PDP-ovac Marinko Šljivar, je međutim mnogo veći razlog za brigu rukovodstvu DNS-a u Gradišci. Svima u ovoj stranci je jasno da je Šljivarov pravi šef Zoran Adžić predsjednik gradiškog SNSD-a.

Adžić, koji je i na čelu "Elektrodistibucije" u Gradišci, je prije nekoliko mjeseci Šljivara nezakonito primio u radni odnos u tom preduzeću. Vladimir Janković, predsjednik DNS-a u Gradišci, zasigurno nema dileme kakva ga politička sudbina čeka sa ovakvim kandidatima na listi.

DNS u Gradišci je na dobrom putu, da postane gnijezdo za "kukavičja jaja" iz koga će Dunjić i Adžić po potrebi uzimati šta im treba po već utvrđenoj recepturi.

Akciju ubacivanja u DNS-ove redove Dunjić uveliko pokušava dogovoriti sa vrhom ove stranke, u čemu računa na podršku Dane Maleševića, aktuelnog ministra prosvjete i kulture RS. Dunjić preko Maleševića nastoji nagovoriti Marka Pavića, predsjednika DNS-a da izvrši pritisak na rukovodstvo ove stranke u Gradišci.

Sličnan scenario, prema pouzadnim informacijama Dunjić i ekipa nastoje primijeniti na još neke manje političke stranke u Gradišci u čije redove, odnosno na izborne liste, se pokušavaju infiltrirati kadrovi koje oni kontrolišu.