fbpx

Kurdsko proljeće

Kurdi zajedno sa Afganima, Irancima i Tadžicima pripadaju iranskoj grupi naroda. Nastanjeni su na području Turske, Sirije, Iraka i Irana. Procijenjuje se da ih ima oko trideset i pet miliona. 

kurdi1

Inga Aesir 

Jezik kojim govore je kurdski i dijeli se na tri dijalekta. Kurmanji, Sorani i Zazaki. Što se tiče vjeroispovjesti, Kurdi su pretežno sunitski muslimani. Njihovo porijeklo je vrlo staro, od prije osam tisuća godina. Prema DNK analizi danas su bliži Europljanima nego narodima Bliskog i Srednjeg Istoka. Za razliku od ostalih muslimana na Bliskom Istoku kurdske žene imaju daleko veća prava (rastava, nasljedstvo, školovanje, nepokrivanje, posao…), lgbtq zajednica nije zakonski proganjana, prava manjina su daleko kvalitetnije riješena, te sami Kurdi nemaju problem s priznavanjem zakona zemlje domaćina i sekularnosti iste, ako su nastanjeni u zapadnim zemljama.

Kurdi su isto tako prva linija otpora ISIL-u. Za razliku od drugih Arapa, ne bježe u europske zemlje već zajedno sa svojim obiteljima ostaju i brane svoj dom, a samim time i Europu te zapadne vrijednosti.
Kako im taj isti zapad vraća?
Radi vlastitih materijalnih interesa SAD i EU proglašavaju Kurde i njihov PPK teroristima, šalju oružje(koje je išlo također 2012-13 i iz Hrvatske) “umjerenoj oporbi”, a danas poznatijom kao ISIS, šalju novac Turskoj koja vrši nasilje nad Kurdima već duži niz godina. Iako ih ima oko 15 miliona na području Turske, kurdski jezik i kultura su zabranjeni. Leyla Zana je postala prva Kurdkinja u turskom parlamentu, ali nakon njene izjave dobila je 15 godina zatvora. Govorila je o lojalnosti na turskom, te je na samome kraju dodala na kurdskom jeziku:

“Trebala bih vladati tako da bi Kurdi i Turci mogli da žive zajedno u demokratskim odnosima.”

kurdi

I dok zapadne zemlje primaju muslimane sa Bliskog Istoka koji za sebe zahtijevaju privilegije koje nemaju niti Europljani (posao, plaćene režije, promocija sharie kao jedinog zakona kojeg priznaju…), a u isto vrijeme ne priznaju sekularnost i prava drugih ljudi, pa tako niti domicilnog stanovništva, Kurdima se drži figa u džepu i njih se proglašava teroristima.

Posebnu pažnju želim pokloniti Kurdkinjama koje daju svoje živote braneći ne samo svoj dom već i NAŠE domove.
Naime, Woman’s Protection Unit ili YPJ je jedinica sastavljena od kurdskih žena koje se bore protiv ISIL-a.
Čine trideset posto kurdskih snaga. Te su žene posramile cijeli civilizirani svijet, sav liberalni i lijevo orijentirani zapad, koji samo zato da ga se fašistima ili islamofobima ne nazove, šutke i poslušno dozvoljava sranja koja rade neprilagođeni i neliberalni migranti po zapadu.

Ovih dana Kurdi slave Newroz. Slavi se na prvi dan proljeća i znači u prijevodu Novi dan. Dan kada Kurdi pale vatru oko koje se vesele, plešu i pjevaju. Dok ti Europo padaš u mrak od srama i dvoličnosti oni u ratu i borbi za slobodu slave proljeće.

Izvor: KontraPortal