fbpx

Femicid

milkica milojevic 1111 scaled e1644235579304 872x610

Milkica Milojević/Ustupljena fotografija

Ko je kriv što je Nizama Hećimović iz Gradačca ubijena? I što je njena beba ostavljena da jeca u lokvi mamine krvi? 

Piše: Milkica Milojević

Naravno, kriv je ubica, onaj što je ubio još dvojicu muškaraca, pa sam sebi presudio metkom u glavu. I što je jasno poručio da je ubio ženu zato što ga je „prijavila zbog  par šamara“.

A ko je odgovoran što je Nizama ubijena?

E tu je spisak malo duži.

Odgovoran je socijalni radnik koji nije po hitnom postupku zatražio da je smjeste u Sigurnu kuću. Odgovoran je sud, jer nasilniku nije odredio mjeru zabrane prilaska žrtvi, iako je policija to tražila.

Odgovoran je i policajac, ili policajka, koji su ubici dojavili gdje se žena sklonila.

Nećemo o imenima, dok ih istraga ne utvrdi, nećemo crtati mete po čelima, mada je to postala uobičajena praksa u medijima. Ali, činjenica je da je samo policija znala gdje se Nizama sklonila.

A ko je kriv što je, prije dvije godine, Milica Marković iz Laktaša spaljena nasred ulice? Svirepo, svirepije nego što je u srednjem vijeku inkvizicija spaljivala vještice.

Pred očima njene maloljetne kćerke, Milicu je zapalio suprug, koji ju je maltretirao punih deset godina i od kojeg je nesretna žena pokušala da pobjegne. Kad ju je polio benzinom, i spremio upaljač, jasno je rekao: “Sad je dosta! Ti ćeš mene da ostaviš! E bogami nećeš!”

Ko je kriv, savršeno je jasno. Kriv je gore pomenuti nečovjek, koji je, aferim sudiji Draganu Uletiloviću, dobio 30 godina robije za svirepo ubistvo.

Ali, ko je odgovoran što je Milica živa spaljena nasred ulice pred maloljetnom kćerkom?

E tu je spisak malo poduži.

Odgovorne su i komšije i rođaci, koji su godinama okretali glavu, po principu “pusti kraju budalu!” Odgovorni su i svi oni koji su tvrdili da je nasilnik Milicu “mnogo volio” i da je bio “ljubomoran”. I policajci koji bi, nakon poziva, rekli da će doći kasnije, pa kad dođu kasnije, ne kažu ništa i pribilježe “remećenje javnog reda i mira”. I mnogi drugi (ne)nadležni organi su odgovorni.

Nije, dakle, Gradačac prvi slučaj femicida u BiH. U prosjeku deset žena godišnje glavom plati odluku da, nakon dugogodišnjeg maltretiranja, prijave nasilnika ili ga ostave. Deset žena godišnje umre, jer ih država nije zaštitila.

Država se sklanja pred nasiljem, a vaskoliki puk se divi nasilnicima.

srpskainfo.com