fbpx

Ljubičasti novembar

howwe 45b155677459ff8df8da40baafc69590 1479465049

Cilj projekta da se novembar oboji ljubičastom bojom jeste zapravo u podizanju svijesti o prijevremeno rođenim bebama, koji se obilježava 17. novembra kao Svjetski dan prijevremeno rođene djece a ovaj datum je od 2011. godine uvršten u kalendar Svjetske zdravstvene organizacije kao podsjetnik sa kakvim se sve izazovima susreću te bebe.

U Republici Srpskoj ovaj datum se obilježava u Banjaluci i Istočnom Sarajevu gdje ga organizuje Udruženje roditelja prijevremeno rođene djece - Mrvice koje je veoma angažovano u cilju podizanja svijesti o prijevremenom rođenju beba, zatim u Kozarskoj Dubici, Gradišci, Višegradu, itd.

Pored Republike Srpske ovaj datum se obilježava i u Federaciji u UKC-u Tuzla kao i u mnogim gradovima Srbije i Crne Gore. Svrha obilježavanja služi kao upozorenje ljudima šta se dešava kada beba dođe na svijet mnogo ranije i koji su to izazovi sa kojima jedno sićušno stvorenje mora da se izbori. O tome kolika je stopa smrtnosti tih malih stvorenja i uz nadljudske napore ljekara da ih spasu je ono o čemu trebamo govoriti jer mnoge bolničke ustanove nažalost nemaju dovoljno aparature da bi se bebe spasile i dok stignu do ustanove gdje ima nažalost često bude kasno. Banjalučko udruženje 'Mrvice' ove godine je uspjelo prikupiti značajna sredstva u cilju što boljeg opremanja odjela za neonatologiju u KBC Banja Luka, te su u aprilu ove godine donirali EEG aparat kao veoma značajnu aparaturu za praćenje stanja novorođenčadi nastalih prijevremenim rođenjem.

neodoljivo veliki snovi prevremeno rodjenih beba foto aps 756409077

Udruženje konstantno se trudi da organizuje što više manifestacija i humanitarnih večeri sa ciljem prikupljanja sredstava prijeko potrebnih za dalje opremanje odjela neonatologije koje je za sada dobilo pet toplih krevetića a nadati se da će ih biti bar još toliko. Banjaluka je ipak i opremljena što se tiče takvih situacija i raznih komplikacija u trudnoći za razliku od npr Prijedora, gdje je samo jedan topli krevetić i ja kao majka bebe koja je takođe prijevremeno rođena sam hitno upućena u KBC Banja Luka, jer je tada i taj jedan krevetić bio zauzet i sva sreća za moju bebu nije bilo kasno, preživjela je, bilo je komplikacija i poteškoća sa kojima se i danas borimo ali, s obzirom da su to bebe divovi i veliki borci mnogo toga smo uspjeli. Veliku podršku i pomoć u Banjaluci pruža i Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju 'Miroslav Zotović' koji od nemogućeg prave moguće i čine čuda sa djecom za koju je rečeno sa medicinske perspektive i gledišta da će biti 'biljke', međutim, sva magija je u tome kako se roditelji postave prema svojoj djeci i koliko vjeruju u njih. Jer kako kažu najbitnije je kako dijete izgleda i kakvo je njegovo stanje, a na papir svakako možemo napisati svašta, bezbroj raznih dijagnoza. Mi samo moramo biti svjesni da, ako se ipak dogodi prijevremeni porod, moramo koliko toliko biti obezbjeđeni i spremni na borbu jer će je sigurno biti. Moramo u ime sve djece koja se i dalje bore jer su možda u jednom momentu ostali bez kisika zato što aparatić nije bio spreman, a to je ostavilo ogromne posljedice na njihov mozak, a samim tim i razvoj.

Ta djeca možda nikada neće dostići, da tako kažemo, razvoj svojih vršnjaka ali su i dalje živa i bore se da bude što bolje i upozoravaju nas da se svima može dogoditi to što se njima dogodilo ako se ne reaguje na vrijeme. Zato obojite i vi novembar u ljubičasto i dođite bar taj dan u Dječije pozorište u Banjaluci u 18h na izložbu fotografija renomirane dječije fotografkinje Lenke Keleman koje prikazuju borbu tih malih bića za život.

mali div

Autor: Tanja Mijić

Tekst je nastao u sklopu radionice "Građansko novinarstvo"