fbpx

Tužilaštvo KS provjerava navode o višemilionskoj aferi u Federaciji BiH

Tužilaštvo KS provjerava navode o višemilionskoj aferi u Federaciji BiH

Tužilaštvo Kantona Sarajevo zaprimilo je podnesak od Federalnog tužilaštva u kojem je sročena informacija o višemilionskoj aferi u Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja koja se odnosi na tendere za dijalizatore, saznaje Fokus.ba.

Kako nam je potvrdila glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić, formiran je predmet i bit će poduzete radnje u cilju provjere navoda iz dostavljenog podneska. Iz Federalnog tužilaštva su za Fokus potvrdili da se u podnesku kojeg su dostavili Tužilaštvu KS ukazuje na navodnu višegodišnju spregu firme koja obara tendere i firme koja je proizvođač. Dostavljenom informacijom se, naveli su, također ukazuje i na neaktivnost pojedinih nadležnih organa.

Potez Federalnog tužilaštva

– Federalno tužilaštvo je 15. aprila 2024. godine, podnesak proslijedilo Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo, kao stvarno i mjesno nadležnom tužilaštvu za postupanje, pri tome ukazujući na određene radnje koje bi se trebale poduzeti u cilju provjere navoda iz dostavljenog podneska – naveli su za naš portal iz Federalnog tužilaštva.

Fokus.ba u istraživačkom tekstu objavljenom 11. februara 2022. godine otkrio je ovu aferu. Kako smo tada objavili, blokade tendera dovele su do višemilionskih gubitaka u Federaciji budući da su cijene dijalizatora u FBiH kod nekih modela dijalizatora još tada bile tri puta više nego, naprimjer, u Srbiji i Hrvatskoj.

Tendere je mahom „zaključavao“ sam Zavod koji je od potencijalnih ponuđača tražio uvjete koje su mogli ispuniti samo odabrane veledrogerije. U tekstu objavljenom prije godinu Zavod zdravstvenog osiguranja FBiH, koji se može smatrati sukrivcem u cijeloj ovoj priči, prvi put je također počeo iznositi inkriminirajuće optužbe na račun kompanije Fresenius Medical Care BiH u ime koje druge firme poput Melcoma iz Mostara prodaju dijalizatore Federalnom zavodu po nesrazmjerno visokim cijenama.

O svemu upoznata i Vlada

Kako smo objavili u tekstu od prije dvije sedmice, uprkos svemu ovome nije došlo do promjene pa je 12. marta ove godine ponovo oboren tender za dijalizatore.  Ured za razmatranje žalbi opet je uvažio žalbu MGM Farm Kakanj koja je i ranije u više navrata obarala ovaj tender. 

Ovo je osma godina zaredom od kada u Federaciji BiH nema tendera za ovu vrstu važnog potrošnog materijala za dijalizu. Osmu godinu zaredom milioni KM se dijele firmama koji su do 2016. godini, kada je posljednji put proveden tender bili tadašnji izabrani dobavljači.

O ovoj aferi upoznata je i aktuelna Vlada FBiH na čelu s premijerom Nerminom Nikšićem kao i Američka ambasada u BiH. Dopise im je slao Medin Okić, direktor sarajevske kompanije CEE-MED koja se bavi marketingom medicinskih proizvoda i opreme, koji se pita da li je moguće da se tender u proceduri pred Uredom za žalbe obara osam puta, odnosno da se tenderska dokumentacija ne može uraditi na način da se to izbjegne.

Fokus