fbpx

Sudije na saslušanju, nekadašnji radnici Jelšingrada ispred Osnovnog suda

parlamentarna skupstina

Predstavnički dom Parlamenta BiH

Predsjednik Okružnog privrednog suda u Banjaluci, Asmir Koričić i sudija tog suda Igor Dabić odazvali su se pozivu Privremene istražne komisije Parlamenta BiH na saslušanje. Koričić će biti saslušan u ponedeljak a sa sudijom Dabićem se usklađuju termini. Njih dvojicu je Privremena istražna komisija Parlamenta Bosne i Hercegovine pozvala na saslušanje zbog hapšenja sudije banjalučkog Osnovnog suda, Nebojše Pejovića, i informacija da je u riješavanju privrednih sporova i stečajnih postupaka u Banjaluci u posljednjim godinama bilo mnogo korupcije.

Privremena istražna komisije Parlamenta BiH koja se bavi stanjem u pravosuđu Bosne i Hercegovine je u posljednjih godinu dana saslušala veliki broj sudija i tužilaca ali i lica iz pravosuđa BiH a potreba za saslušanjem sudija banjalučkog Okružnog privrednog suda pojavila se nakon hapšenja sudije Pejovića. Pejović je uhapšen 21. aprila zbog primanja mita u akciji Agencije za istrage i zaštitu BiH.

Iz Republičkog tužilaštva ne otkrivaju previše detalja o istrazi, samo su početkom maja saopštili da je predmet u fazi istrage i da bi iznošenje detalja moglo da ugrozi istragu.

U međuvremenu, ispred banjalučkog Osnovnog suda nekadašnji radnici i povjerioci banjalučkog Jelšingrada održali su konferenciju za medije na kojoj su podsjetili javnost da su oni prije više od deset godina ukazivali na nezakonitosti u radu sudije Pejovića. Oni podsjećaju da je taj sudija banjalučkog Osnovnog suda dozvolio da sa računa Jelšingrada u stečaju firma Euromotor skine dva miliona maraka.

radnici jelsingrad

nekadašnji radnici Jelšingrada, foto Gerila info

Taj novac bio je namjenjen za radnike bivšeg Jelšingrada a Euromotor se na volšeban način pojavio kao povjerilac nakon poprilično sumnjivih radnji u vezi sa kupovinom i prepisom zgrade i hale u vlasništvu Jelšingrada. Nakon dugotrajnog sudskog procesa radnici su uspjeli da vrate skinuti novac na račun stečajnog dužnika ali je tek u martu ove godine pravosnažno okončan postupak u vezi sa zakonskom kamatom. Nekadašnji radnici Jelšingrada tvrde da je u pitanju bila dobro organizovana akcija u kojoj su učestvovali pojedinci iz banjalučkog pravosuđa. Zbog tih tvrdnji pojedinim radnicima je suđeno za klevetu ali su oslobođeni. Nekadašnji radnici ovog nekadašnjeg privrednog giganta sada pozivaju SIPU i pravosudne institucije da do kraja istraže taj slučaj.

Jelšingrad u stečaju je zbog oštećenja stečajne mase podnio krivičnu prijavu protiv nekoliko lica, između ostalih i protiv sudije Osnovnog suda u Banjaluci, Nebojše Pejovića koji je dozvolio da se Euromotor namiri iz stečajne mase. Okružno tužilaštvo u Banjaluci je 2013. godine donijelo naredbu o obustavi istrage. Jelšingrad je sudskim procesima uspio da uzimanje sredstava iz stečajne mase proglasi nezakonitim ali novac je u međuvremenu već bio potrošen.

Za naplatu zakonske kamate vođeni su novi, odvojeni sudski procesi i Osnovni sud u Banjaluci je 2019. godine presudio da Euromotor mora da u stečajnu masu Jelšingrada vrati iznos od 1,8 miliona maraka. Okružni sud je u martu ove godine potvrdio presudu Osnovnog suda. Od novca koji će biti vraćen u stečajnu masu nekadašnjeg giganta radnici, koji su se jedini borili da taj novac bude vraćen Jelšingradu, neće imati gotovo nikakve koristi.

GERILA info