fbpx

Masovni protesti u SAD za zaštitu prava na prekid trudnoće

sad protesti

 foto: Reuters

Više desetine hiljada ljudi je protestovalo 14. maja u Sjedinjenim Američkim Državama protiv moguće odluke Vrhovnog suda da ukine garancije prava na abortus.

Demonstracije su održane na preko 380 lokacija u više gradova SAD, a najviše ljudi, oko 20.000, okupilo se kod Vašingtonskog spomenika, odakle su, nakon održanih govora, prešli ispred zgrade Vrhovnog suda.

„Ako žele borbu, dobiće je“ rekla je Rejčel Karmona, izvršna direktorka organizacije za zaštitu prava žena Women‘s March (Marš žena), jedne od grupa koje su organizovale demonstracije u subotu.

„Mora da dođe kraj napadima na naša tela“, dodala je Karmona. „Očekujte da će žene biti potpuno neupravljive sve dok vlada ne počne da radi za nas.“

Pokušaji da se ograniče ili ukinu prava na prekid trudnoće nisu novost u SAD-u. Međutim skorašnje curenje informacija je otkrilo javnosti da se Vrhovni sud, u kojem konzervativna desnica uživa udobnu većinu, sprema za ukidanje pravnih garancija prava na abortus.

Kako smo ranije pisali, prema informacijama do kojih je došao Politico i koje je objavio početkom maja, većina članova Vrhovnog suda SAD podržava nacrt odluke čija bi posledica bila mogućnost uskraćivanja prava na abortus u toj državi. Naime, to pravo nije zagarantovano zakonom na federalnom nivou već ga štite odluke Vrhovnog suda u slučajevima „Roe v. Wade“ iz 1973. godine, odnosno „Planned Parenthood v. Casey“ iz 1992. godine.

Ukoliko procureli nacrt bude usvojen, najmanje polovina država članica SAD će najverovatnije doneti zakone koji zabranjuju abortus, piše Jacobin Magazine. U prilog te teze govore i nalazi instituta „Gutmaher“, istraživačke grupe koja se bavi reproduktivnim pravima, i novinski izveštaji koji prate zakone protiv abortusa, a prema kojima 22 države od ukupno 50 koji čine SAD, već imaju napisane zakone koji ili potpuno zabranjuju abortus ili ga ograničavaju na veoma ranu fazu trudnoće.

Kako je uopšte došlo do mogućnosti da se ukine pravna garancija abortusa u Americi? Ipak, obaranje odluke Vrhovnog suda i donošenje zakona koji zabranjuju abortus u državama članicama SAD, zahteva ozbiljnu akumulaciju političke moći. Ukratko, potrebna je većina koja podržava ukidanje tog prava u samom Vrhovnom sudu, u Senatu Kongresa SAD, a zatim, potrebni su i guverneri koji bi potpisali takve zakone.

Mašina je već pisala da se ne radi samo o političkom organizovanju republikanskih političara i udruženja protiv abortusa, već i o širokogrudoj podršci niza korporacija. Istraživanje Popular Information pokazuje da je 13 korporacija od 2016. godine doniralo ukupno 15 miliona dolara različitim akterima koji su relevantni za ukidanje prava na abortus.

Prema istraživanjima javnog mnjenja većina Amerikanki i Amerikanaca, oko 60%, smatra da bi abortus trebalo da bude legalan u svim ili makar u većini slučajeva trudnoća.

Izvor: Mašina