fbpx

LIVNO U PROTEKLE ČETIRI GODINE Vlasti se hvale infrastrukturnim projektima, oporbenjaci zamjeraju niz nepravilnosti

LIVNO U PROTEKLE ČETIRI GODINE Vlasti se hvale infrastrukturnim projektima, oporbenjaci zamjeraju niz nepravilnosti

Grad Livno suočava se s dugogodišnjim političkim problemima koji ometaju funkcioniranje gradske uprave. Gradsko vijeće, koje je na pola mandata ostalo bez rukovodstva, mjesecima nije uspjelo formirati većinu koja bi podržala imenovanje novog vodstva. Oporbeni političari oštro su kritizirali rad uprave, ističući brojne propuste, uključujući neprovođenje zakonskih obveza, loše upravljanje gradskom imovinom, zanemarivanje školstva te infrastrukturne probleme.

LIVNO – Grad Livno jedna je od onih sredina u Bosni i Hercegovini koja se može ‘pohvaliti’ složenom političkom situacijom. Da ne bude izuzetak ni ovaj put, Gradsko vijeće je na pola mandata ostalo bez rukovodstva, a mjesecima se nije mogla formirati većina koja bi podržala novo rukovodstvo.

Oporbeni političari u Livnu iznijeli su oštru kritiku na rad gradske uprave, ističući brojne propuste dokumentirane u izvješću Ureda za reviziju. Prema njihovim riječima, dugogodišnje nepoštivanje zakonskih obveza, kao što su nedonošenje Statuta Grada Livna i nepravilnosti u javnim nabavama, rezultiralo je lošim gospodarenjem gradskom imovinom. Posebno su naglašeni problemi u školstvu, gdje se štedjelo na obrazovanju i učenicima, kao i neriješeni infrastrukturni problemi u mjesnim zajednicama poput Ljubunčića. Oporba je upozorila na trend ignoriranja ključnih pitanja, dok se gradska uprava fokusira na sporedne teme kako bi odvratila pažnju od ozbiljnih problema koji utječu na kvalitetu života građana.

Kritika Ureda za reviziju

Ured za reviziju u svom izvješću od srpnja 2024. godine iznio je niz nepravilnosti u radu gradskih vlasti. Među njima se ističe nerealiziranih 16 preporuka, osnova za negativno mišljenje u 5 predmeta, mišljenje s rezervom pod četiri točke jasno govore što se loše radilo.

Statut Grada Livna nije donesen, a krajnji rok za njegovo donošenje je bio 9. 9. 2018. godine, a nije uspostavljen ni trezorski način poslovanja, nije izvršen sveobuhvatan popis imovine, jer nije popisano zemljište, građevine, stalna sredstva, dio novčanih sredstava itd. te samim tim Grad i ne može odgovorno upravljati svojom imovinom.

Platni razredi i koeficijenti za izabrane i imenovane dužnosnike, savjetnike gradonačelnika i državne službenike i namještenike nisu usklađeni s platnim razredima i koeficijentima propisanim Zakonom, naknade za prijevoz isplaćivane su na osnovi pojedinačnih rješenja načelnika i nisu bile sukladne s Uredbom o naknadi troškova prijevoza, a nije provedeno ni ocjenjivanje državnih službenika i namještenika u 2023. godini.

Javne nabave su posebna priča, a to najbolje potvrđuje činjenica kako je jedna od e-aukcija održana 50 dana nakon otvaranja ponuda te nakon zaključenog ugovora u vrijednosti od 1.330,207 maraka izvođač nije uveden u posao zbog dužine trajanja javne nabave što je za posljedicu imalo povrat primljenih sredstava. Kod nabavke vatrogasnog vozila natječajna dokumentacija je sadržavala karakteristike vozila, ali je revizija utvrdila kako komisija za javnu nabavu nije ispravno ocijenila ponude te je ugovor zaključen za vatrogasno vozilo koje ne ispunjava uvjete iz natječajne dokumentacije.

Posebno upečatljiv pokazatelj je izgradnja mrtvačnice u vrijednosti od 294,526 KM za koju je ugovor zaključen krajem 2019. godine i trebala je biti završena u roku od 35 dana. Međutim do 31.12.2023. godine radovi na mrtvačnici nisu okončani.

Pogled iz vrha Vijeća

“U startu je bilo komplikacija za imenovanje predsjednika i dopredsjednika Gradskog vijeća. Nakon Općih izbora 2022. predsjednica Hana Milak otišla je u skupštinske klupe i njezino mjesto ostalo je upražnjeno. Ivan Penić je bio dopredsjednik i podnio ostavku na samom koncu 2022. godine. Imali smo pauzu od 3,5 mjeseca bez formiranja Vijeća. HDZ je stalno imao kandidata za predsjednika, SDA-ovi i SDP-ovi kandidati nisu prolazili. U proljeće 2023. imenovan sam na funkciju predsjednika Gradskog vijeća.

Osobno smatram da se donijelo dosta kvalitetnih odluka i mjera. Mislim, vjerojatno je moglo bolje, ali obzirom na političku situaciju i saziv vijeća da se odradilo dosta dobroga. Poticali smo kupnju prve nekretnine kod mladih, poticali smo gospodarstvenike koji kupe zemljište za povrat investicije, bilo je niz mjera za razvoj gospodarstva. Povećali smo i subvencije vrtića, na taj način je olakšano plaćanje i roditeljima. Ulagali smo u škole te povećali jednokratne naknade za prvorodilje.

U razdoblju od 2020. do 2024. rastao je i proračun Grada Livna, što se tiče prihodarne situacije on uvijek dobro stoji. Ne znam najpreciznije, ali mislim da smo za 2024. imali oko 15 milijuna maraka na raspolaganju. Bilo je dosta kapitalnih projekata i investicija u gradu, počevši od Vodovoda u naselju Ljubunčić, od samog početka saziva Vijeća donesena je odluka da se pokrene otvaranje rasadnika, tamo se rade već objekti i u to je uloženo oko milijun maraka. Možda ću grubo zvučati, ali bilo je dosta i opstrukcija te određenih populizama kod pojedinaca pa je u takvoj atmosferi teško djelovati, ali mi smo zadovoljni”, kazao je za hercegovina.info Ivan Periša, dopredsjednik Gradskog vijeća Grada Livna.

Izazovi za vladajuće 

“Investicija je bilo, samo je najveći problem za koncesije na području Grada Livna. Svi koji su došli s idejom, bili su dobro primljeni. Mislim da ucjena prema investitorima nije bilo. Livno je otvorena sredina za sve i svi su dobrodošli, samim time i investitori. Kao vijeće smo se već uhvatili u koštac s koncesijama, posebno s onima koje su neaktivne. Treba imati na umu i da koncesije izdaje Županija, tako da je to ipak druga razina. Osobno zagovaram reviziju svih koncesija, posebno neaktivnih koje nas koče. Kada je riječ o suradnji sa Županijom i kada je u pitanju Grad Livno da je korektno. Naravno da to može biti bolje, da se može novca izdvojiti, ali evo ne mogu reći da nije bilo korektno”, zaključio i dao tricu.

Oporba u Livnu iznijela je oštre kritike na rad gradske uprave zbog zanemarivanja obrazovanja i mladih. Dok susjedni Tomislavgrad osigurava školski pribor za sve učenike i uspješno razvija obrazovne projekte, Livno zaostaje. Iako je zgrada za srednju glazbenu školu dovršena još 2019. godine, grad još nije odlučio na koji način će otvoriti ovu ustanovu. Sredstva namijenjena izgradnji školskog centra izvrsnosti stoje neiskorištena, a izdvajanja za školstvo i stipendije su drastično smanjena. Oporba također upozorava na ozbiljne infrastrukturne probleme u mjesnim zajednicama, poput neizgrađenog vodovoda u Ljubunčiću, što dodatno ukazuje na nedostatak vizije i strateškog plana gradske uprave.

Livno2

Prije samo par godina medijima u BiH vjetropark Ivovik najavljivan je kao investicija kineskih državnih tvrtki koja će otvoriti vrata energetskoj transformaciji BiH, koja će osvježiti lokalnu…

Buško jezero i vjetroelektrane na Kruzima

“Nastavili su s dosadašnjom praksom ušutkavanja bilo kakve oporbe te su u prvom dijelu mandata najviše energije uložili u ovladavanje Gradskim vijećem. Nisu provodili odluke i zaključke koje smo usvajali. Bilo da je riječ o komunalnoj naknadi koju smo izglasali za Buško jezero, a koja je trebala u proračun donijeti 2 milijuna maraka, ili o minimalnim naknadama iz obnovljivih izvora energije. Možda najgora stvar koju je gradska vlast učinila u proteklom mandatu jest ta da su bez ikakve javne rasprave izdavali dozvole za postavljanje mjernih stupova za buduće vjetroelektrane na Kruzima, koji su stanište divljih konja. Do dana današnjeg izbjegavaju održati javnu raspravu o pet planiranih vjetroparkova na Kruzima, prebacujući odgovornost na prostorni plan Županije, a istodobno izbjegavaju građanima pružiti priliku da kažu što misle o toj temi putem instituta neformalnih javnih rasprava koje su sami uveli.

Ovu posljednju praksu, koja je započela ove godine, javne rasprave, iako neformalne, naveo bih kao pozitivnu stvar. Također, smatram da je lakše ostvariti kontakt s djelatnicima gradske uprave nego u proteklim mandatima”, istaknuo je za hercegovina.info Ivica Brešić, neovisni vijećnik u Gradskom vijeću.

Proračun rastao, ali…

“Nisam primijetio da smo imali neki fokus u ovom mandatu. Proračun nam je narastao za 50% u ovom razdoblju, ali nismo donijeli strategije niti odredili prioritete u koje će se novac poreznih obveznika ulagati. I nakon ovog mandata imamo najlošiji vodoopskrbni sustav od svih gradova, s najvećim gubicima. Praktički nemamo kanalizaciju, već otpadne vode samo izlijevamo u livanjske rijeke. Privremena deponija otpada i dalje je privremena, a nova, izgrađena na kredit, i dalje je prazna već više od 5 godina. Nije izgrađena ni jedna škola, vrtić, niti značajnija prometnica iz gradskog novca. Fokus rada Grada Livna uvijek je usmjeren na dnevno-političke odnose drugih razina vlasti, što redovito opterećuje funkcioniranje Grada Livna kao sjedišta naše županije.

To će, nadam se, na kraju odlučiti birači u Livnu. Naša ekipa je stručno eliminirana iz političkog procesa jer smo, unatoč svim pritiscima, bili prava oporba u ovom mandatu i otvarali sva ključna pitanja u Livnu. Nije se to svima svidjelo. Sada, kada nas nema i nećemo kontrolirati izborni proces, nadam se da se stvari neće vratiti na staro.

Livno1

Proračun nam je rastao za čak 50% u ovom mandatu zahvaljujući inflaciji i poreznoj otimačini na kojoj država i proračuni parazitiraju posljednjih godina, zbog rasta cijena, sve iz džepa preostalih građana i potrošnje dijaspore, koju su istjerali iz zemlje, a ne radu gradskih vlasti. Naime, neizravni prihodi proračuna stagniraju iz godine u godinu, što dovoljno govori o tome koliko lokalna vlast radi”, zaključio je Brešić.

Kritike na rad gradonačelnika

“Cijeli gradonačelnikov mandat je obilježilo nepostojanje većine u GV koje je na neki način i jedna objektivna okolnost koja je utjecala na njegov rad. Vijeće je funkcioniralo na način da se većina pravila od sjednice do sjednice odnosno od točke do toćke dnevnog reda. Teško je funkcionirati i donositi značajne odluke ako nemate većinu koja je stvorena na zajedničkim programskim načelima i ciljevima. Gradonaćelnik je bez obzira na navedeno od strane većine vjećnika iz drugih stranaka imao potporu pri donošenju odluka za koje se procijenilo da su od interese za građane. Drugi dio mandata  vijeće je  bilo bez predsjednika što je još dodatno usporilo rad i dovelo do toga da ono radi na „hladni“ pogon odnosno donosi samo najnužnije odluke. Najveća zamjerka u radu vlasti je tromost u rješavanju gorućih pitanja; odlaganje smeća, izgradnja pročišćivača otpadnih voda, uspostava turističkog ureda i uvođenje reda u toj oblasti, rješavanja pitanja gradske toplane, nefunkcioniranje mjesnih zajednica, rješavanje infrastrukturnih problema, neka naselja godinama čekaju asfaltiranje ulica”, rekao nam je Božo Marijan, vijećnik Županijske neovisne liste.

Zanemarena livanjska sela

“Gradonačelniku je teret hipoteka prethodnika iz vlastite stranke i mnogi loši potezi, koje mu je ostavio u nasljeđe i kojima se morao baviti kako bi pokušao oprati obraz i ugled vlastite stranke. Tako da je praktično fokus u dobrom djelu bio na rješavanju nagomilanih problema iz prošlog vremena. Ne bih rekao da je fokus samo na tome, ali je sigurno imalo utjecaj na kvalitetniji rad. Mislim da se moralo više uraditi na realizaciji kapitalnih projekata i da gradske službe moraju biti učinkovitije u provedbi javnih nabava, jer je nedopustivo da mnogi tenderi padaju zbog žalbi. Ne može se odgovornost prebacivati na žalitelje i Ured za žalbe, jer sigurno postoji odgovornost u gradskim strukturama. Ako je nešto zanemareno, to su sela. To nije problem samo ove vlasti ali se o selu vodi vrlo malo brige, praktično su prepuštena sama sebi. Nema jakog grada bez jakog sela i potrebne su mjere koje će omogućiti ljudima ostanak na selu, bavljenje poljoprivredom, stočarstvom. Potrebno je redefinirati poticajne mjere i dodatno stimulirati ostanak mladih na selu, pomoći im u izgradnji i renovaciji domova, gdje nema škola organizirati prijevoz djece sa kućnog praga i sl”, nastavio je Marijan.

Dobre stvari Darke Čondrića

“Mislim da smo svi, i gradonačelnik i vijeće svjesni da se može i mora bolje. Bilo je naravno i dobrih stvari, poput: usvajanja mjera potpore obiteljima, naknada za novorođenu djecu, pomoć mladima pri kupnji prve nekretnine, stipendiranje studenata i odluke o poticanju poduzetništva i stvaranje povoljnijeg poslovnog okružja za privlačenje investicija. Ono što je također dobro je promjena političke klime, navikavanje na pluralizam mišljenja i činjenicu da nitko nema monopol na vlast i da postoji veća odgovornost prema građanima, sve to je dovelo i do veće zainteresiranosti građana za rad GV, posebno je to vidljivo kod organiziranja javnih rasprava o bitnim temama. Bolje se upravlja javnim novcem, transparentnost u radu je bolja”, zaključio je za hercegovina.info Božo Marijan.

Ured za reviziju institucija Federacije Bosne i Hercegovine u financijskoj reviziji grada Livna naišao je na niz nepravilnosti zbog čega su revizori dali nekoliko mišljenja s rezervom…

(HERCEGOVINA.INFO)

MISBiH