fbpx

Stotine lokalnih organizacija reklo 'ne' evropskom zakonu o kritičnim sirovinama

Stotine lokalnih organizacija reklo 'ne' evropskom zakonu o kritičnim sirovinama

Foto: Impuls

Više od 130 organizacija i preko 100 stručnjaka i akademika iz 30 zemalja poslalo je otvoreno pismo predsjednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen zahtjevajući povlačenje Zakona o kritičnim sirovinama EU (CRMA), nakon što je za nekoliko dana javnu peticiju potpisalo 60.000 ljudi.

Kako je saopštila Bojana Novaković iz pokreta "Marš sa Drine" potpisnici odbacuju predloženi zakon zbog nepoštovanja ekoloških i ljudskih prava, prihvatanja "socijalnog inženjeringa" i hitnosti smanjenja potražnje, a ako bude usvojen, zakon će ubrzati procedure izdavanja dozvola, razvodniti zakone o životnoj sredini i postaviti prostor za ubrizgavanje milijardi evra u društveno i ekološki neodgovorne rudarske korporacije, prenosi Beta.

"Evropski parlament i Komisija su ovim zakonom imali priliku da izađu u susret lokalnim zajednicama i rezultat je neuspešan i krajnje uvredljiv", kaže Bojana Novaković i dodaje da su aktivisti umorni od molbi i pregovora.

"EU nas je izneverila, tako da ovim pismom šaljemo jasnu poruku – povucite zakon ili ćete nas videti na ulicama i na sudu", navela je Novaković u saopštenju".

Kako je ocjenjeno u pismu, kreatori politike EU nisu uspjeli da vide dalje od briselskog "mjehura", zanemarujući potencijalno katastrofalne posljedice novog rudarskog buma.