fbpx

Nagrađena fotografija polarnog medvjeda - polarna staništa nestaju zbog klimatske krize

Nagrađena fotografija polarnog medvjeda - polarna staništa nestaju zbog klimatske krize

Foto: Nima Sarikhani

Slika mladog polarnog medvjeda koji drijema na santi leda upozorava na polarna staništa koja nestaju.

Slika je osvojila nagradu People's Choice za najboljeg fotografa divljih životinja, čiji je domaćin bio londonski Prirodnjački muzej.

Fotograf amater Nima Sarikhani snimio je fotografiju tokom trodnevne ekspedicije na norveškom arhipelagu Svalbard.

"Ova fotografija je izazvala snažne emocije kod mnogih koji su je videli. Iako su klimatske promjene najveći izazov sa kojim se suočavamo, nadam se da ova fotografija takođe uliva nadu; još ima vremena da popravimo nered koji smo izazvali", rekao je Sarikhani u saopštenju za javnost.

Slika je živopisna ilustracija prijetnje polarnoj divljini, za koju naučnici kažu da je posljedica klimatske krize.

Mali ledeni brijeg nudi samo prolazno sklonište za medvjeda - mikrokosmos kako se polarna staništa smanjuju jer se svijet zagrijava.

Direktor Prirodnjačkog muzeja, dr Daglas Gur, nazvao je fotografiju "vizuelnim prikazom štetnih uticaja zagrijavanja klime i gubitka staništa".

Na konkurs je prijavljeno više od 50.000 slika. Sarikhanijeva fotografija pobijedila je na javnom glasanju u užem izboru od 25 slika.

Dobio je 75.000 glasova, saopštio je muzej, što je rekord.

Interesovanje oko Sarikhanijeve slike dolazi u kritičnom periodu za polarne medvjede.

WWF kaže da je u divljini ostalo 22.000 polarnih medvjeda.

Vrsta je klasifikovana kao ranjiva – kategorija manje teška od ugrožene. WWF je saopštio da su medvjedi pod pritiskom uticaja klimatske krize na Arktik, koji se zagrijava oko dva puta brže od globalnog prosjeka.

Iako SAD imaju uspostavljen plan očuvanja, nejasno je kakav je napredak postignut u zaštiti ove vrste od kada joj je prvi put dodijeljen zaštitni status 2008. godine, kaže dr Flavio Lener, glavni naučnik za klimu u Polar Bears International.

"Sljedećih 15 godina završiće ono što su UN definisali kao kritičnu deceniju za djelovanje na klimatskim promjenama", rekao je Lehner u saopštenju za javnost objavljenom u maju 2023.