fbpx

Leptir Monarh

Monarh

Foto: Google

Migracija Monarh leptira je jedan od najznačajnijih bioloških zbivanja na ovoj planeti.

Autor: Impuls

Leptir Monarh je leptir iz porodice šarenaca. Često se naziva i mlječikin leptir, jer se hrane ovom biljkom.

Jarke boje upozoravaju grabljivce da je leptir otrovan, a otrovan je zbog ishrane listovima mlječike. Također, na ovoj biljci Monarh leptiri polažu jajašca. Larve se, u zavisnosti od temperature, izležu kroz 3 do 12 dana.

Veličanstvena migracija traje osam mjeseci. Kreću iz Kanade, pa preko SAD-a dolaze do planina sjeverno od  grada Meksiko gdje prezimljuju. Zadivljujuća je udaljenost koju oni prelete (oko 4800 kilometara) i njihova sposobnost navigacije za koju koriste čula vida, njuha i dodira. Migriraju do Meksika, gdje prezime, inače bi vrsta izumrla. Monarh leptiri se pare pred povratak na sjever. Tokom putovanja, polažu svoja jajašca na stabljike mlječike i onda umiru. Tek četvrta generacija ponovo započinje let ka jugu sa prvim znakovima zime.

Od sredine 1990-ih godina, njihova populacija je opala za 90%. Gubitak biljke mlječike u Sjedinjenim Američkim Državama također ugrožava njihovu veličanstvenu migraciju od Kanade do Meksika, koja predstavlja jedan od najspektakularnijih godišnjih pojava u svijetu insekata.

Rezervat leptira Monarha u Meksiku upisan je u UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine.

monarh migracija

Migracija Monarh leptira

monarh1

monarh2

monarh3

monarh4

monarh5

monarh6

monarh7