fbpx

Rođene prve bebe MIGRANATA u Bihaću, 65 mališana trenutno bez roditeljskog staranja

2bebe migranti

I dok se po pitanju migrantske krize u Unsko-sanskom kantonu mjesecima čeka na adekvatnu reakciju nadležnih, u Bihaću su u međuvremenu rođene i prve bebe koje pripadaju migrantskoj populaciji.

U Kantonalnoj bolnici “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću do sada je rođeno troje djece čiji su roditelji izbjeglice i imigranti s trenutnim prebivalištem u gradu na Uni, piše Klix.ba.

Prva beba, djevojčica, rođena je 6. jula i porijeklom je iz Sirije. Početkom ovog mjeseca, tačnije 3. avgusta, rođena je djevojčica čiji su roditelji porijeklom iz Iraka, dok je posljednja beba, dječak, rođen 6. avgusta i porijeklom je takođe iz Iraka.

2bebe migranti 1

– Tokom boravka u našoj ustanovi majci i djetetu se pruža sva potrebna zdravstvena zaštita. Pri dolasku na Odjel za ginekologiju i akušerstvo, majke se educiraju o samom porodu te pripremaju za isti, a nakon poroda pruža im se edukacija o dojenju i brizi novorođenčeta – istakli su za Klix.ba u bolnici.

Nakon izlaska iz bolnice, kako je potvrđeno, međunarodne organizacije kao što su MSF, DRC, UNHCR, IOM i druge, preuzimaju brigu o novorođenčadi te im njihovi mobilni timovi ljekara pružaju adekvatnu zdravstvenu zaštitu.

Za razliku od novorođenčadi i njihovih roditelja koji se nalaze u poprilično teškoj situaciji, postoji kategorija koja je čak i ugroženija.

– Mi trenutno pregovaramo sa međunarodnim organizacijama, posebno UNICEF-om, za zbrinjavanje djece bez roditeljskog staranja, a takve djece ima blizu 65, kao i za najmlađu djecu. Suštinsko pitanje je ko će o njima preuzeti brigu. Nama je obećano da će to biti brzo riješeno, no iskustva nam govore da je potrebno više mjeseci za adekvatnu reakciju – rekao je za Klix.ba Hazim Kapić, ministar zdravstva USK.

Većina ove djece smještena je u hotelu Sedra u Cazinu, gdje se nalazi blizu 130 migrantskih porodica. Kapić ističe da je od prvog momenta sugerisao da se prema migrantskoj populaciji treba odnositi humano i voditi računa o njihovom zdravstvenom stanju.

2bebe migranti 2

– Mi smo u početku morali brinuti o tim ljudima, kako zbog njih, tako i zbog nas samih jer nismo smjeli dozvoliti da se pojavi bilo kakva šira epidemija koja bi ugrozila domaće stanovništvo. Praktično od početka 2018. godine, migranti su počeli pristizati u Dom zdravlja u Velikoj Kladuši i mi smo vrlo brzo uputili naredbu prema domovima zdravlja u Velikoj Kladuši, Cazinu u Bihaću da pripreme timove, tako da smo poprilično spremni dočekali te izazove. S druge strane, imali smo dobru saradnju sa međunarodnim organizacijama i s njima smo potpisali sporazume o saradnji, tako da međunarodne organizacije pokrivaju troškove tih naših timova – objasnio nam je Kapić.

U Kantonalnoj bolnici “Dr. Irfan Ljubijankić” kažu da migranti često dolaze u kantonalnu bolnicu, skoro svakodnevno.

– Pacijenti migranti tretiraju se u našoj ustanovi jednako kao i ostali pacijenti na način da im se pruža potrebna zdravstvena zaštita. Pacijenti migranti u bolnicu dolaze sa uputnicama domova zdravlja sami ili ih upute međunarodne organizacije – istakli su u bolnici.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova USK, od januara do 5. avgusta Uprava policije registrovala je 5.502 migranta na području ovog kantona, od čega 4.163 u Bihaću.

Prema procjenama policije, između 3.300 i 3.600 migranata trenutno boravi u ovom gradu. Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić izjavio je juče, pak, da se u cijeloj BiH u ovom trenutku može govoriti o prisustvu od dvije do tri hiljade migranata.

(Srpskainfo)