fbpx

GRAĐEVINCI NA MUKAMA Dobili poslove u EU, ali ne i VIZE za radnike

2gradjevinci muke

Firme iz Republike Srpske dobile su 666 detašmana za izvođenje radova u Njemačkoj u detašmanskoj 2018/19. godini, što je do sada rekordan broj ovih ugovora.

Sekretar Udruženja građevinarstva i industrije građevinskog materijala u Privrednoj komori RS Mile Petrović, potvrdio je da je za cijelu BiH dodjeljeno ukupno 2.000 detašmana za Njemačku, te da je većina dozvola izdata za oblast građevinarstva, te za izolaterske i montažerske radove.

On je podsjetio da je ukupna vrijednost izvršenih radova kompanija iz Srpske koje su dobile detašmane u prošloj godini iznosila oko 36 miliona evra, što, kako je istakao, potvrđuje da je ovo izuzetno važno za domaću privredu, jer se oko 80 odsto tog iznosa, po različitim osnovama, slije u RS.

-Međutim, problem u realizaciji ovih poslova predstavlja nepostojanje termina za apliciranje za ulazne vize u Nemačku, zbog čega naše kompanije ne mogu završiti ugovorene poslove, niti ispoštovati rokove, jer ne mogu na vrijeme poslati radnike u Njemačku – rekao je Petrović.

On kaže da ovaj problem postoji još od 2016. ali je eskalirao u posljednja dva mjeseca, jer uopšte ne postoje raspoloživi termini u Ambasadi Njemačke u Sarajevu.

-O tome redovno informišemo i nadležna ministarstva u Savjetu ministara BiH, ali pozitivnih pomaka nemamo – naveo je Petrović.

Detašman je poseban vid poslovne saradnje između preduzeća sa teritorije jedne države koje, na osnovu sklopljenog ugovora, sa preduzećem iz druge države izvodi radove u toj državi.

Naši građevinci već godinama dobijaju detašmane za poslove u Njemačkoj, a oni se dodjeljuju preduzećima koja su u prethodnoj godini imama najbolje poslovne rezulate u BiH i Njemačkoj.

Već godinama se ponavljaju i problemi sa kašnjenjan viza za radnike, što naše firme dovodi u gotovo bezizlazan položaj.

Ili hitno rješenje, ili propast!

Ako se problem sa terminima za vize ne riješi odmah, ova detašmanska godina će propasti i naši građevinari neće u Njemačkoj zaraditi ni eura, upozorava predsjednik Skupštine Udruženja građevinarstva RS Spasoje Albijanić.

– Jasno je da se bez radnika ne mogu ispoštovati rokovi, ali izgleda da taj problem u ovoj zemlji, ne interesuje nikog osim preduzeća koje su dobila detašmane – kaže Albijanić. Za to su, tvrdi, direktrno odgovorna ministarstva inostranih poslova i spoljne trgovine BiH, a indirektno i organi RS, koji “nisu uticali na Savjet ministara BiH da se ovaj problem riješi”.

(Srpskainfo)