fbpx

Da li se u BiH uvodi više stopa PDV-a?

PDV

Bosna i Hercegovina bi trebalo da početkom 2020. godine dobije novi zakon o PDV - u. Zoran Tegeltija je nakon nedavne izjave o mogućem povećanju stope PDV – a, kasnije nešto opreznije poručio da će biti razmatrano i uvođenje diferencirane stope.

Ekonomisti poručuju da je krajnje vrijeme za to, jer ovakav životni standard ne može da izdrži ni trenutnih 17 odsto, te da je nerealno da jedna ekonomija poput one u Luksemburgu ima najvišu stopu PDV –a 17 odsto, dok nikakva ekonomija poput one u BiH ima jedinstvenu stopu u istom procentu.

BiH je po mnogo čemu posebna u odnosu na druge zemlje regiona i Evrope, pa tako i po poreskoj stopi. Dok u većini zemalja postoji razlika u visini oporezivanja luksuzne robe i osnovnih životnih namirnica, stopa poreza je u BiH jedinstvena za sve - 17 odsto.

Ekonomisti poručuju da se BiH nalazi u velikom problemu, jer nema uštede u javnom sektoru zbog nedostatka privredne aktivnosti. Samim tim fali novca, pa je neophodno uvesti diferenciranu stopu PDV – a.

"Neophodno je smanjiti jaz između siromašnih i bogatih, a visokim porezom na luksuz puniti budžet", poručuje Zoran Pavlović.

U Luksemburgu, gdje je prosječna plata oko 8.000 maraka, a najniža 4.000, najskuplja roba oporezovana je sa 17 odsto. Isto koliko je i jedinstvena stopa PDV-a u BiH gdje je prosjek zarade radnika skoro 9,5 puta manji nego u ovoj razvijenoj evropskoj zemlji.

Iz Unije udruženja poslodavaca RS kažu da bi uvođenje diferencirane stope PDV – a samo otvorilo prostor za razne zloupotrebe.

Nakon sastanka sa entitetskim premijerima, predsjedavajući Savjeta ministara BiH je poručio da će se prilikom izmjene Zakona o PDV – u, koji je u fazi pripreme, razgovarati i o diferenciranoj stopi.

Najveću stopu poreza u Evropi ima Švedska - 25 odsto, ali osim ove opšte uvela je i još dvije, niže, za određene proizvode.

BN