fbpx

Sudska policija i Vrhovni sud pod lupom Posebnog odjeljenja Republičkog tužilaštva

Dragojevic antonic istinito

 Foto: Istinito

Posebno odjeljenje Republičkog tužilaštva vrši provjere i prikupljanje potrebnih obavještenja po krivičnoj prijavi koja je podnesena protiv Željka Dragojevića direktora Sudske policije Republike Srpske, bivše predsjednice Vrhovnog suda Republike Srpske Vesne Antonić i Slobodana Zeca pomoćnika ministra pravde RS.

Piše: Miljan Kovač

“Uvidom u evidencije koje vodi Posebno odjeljenje tužilaštva utvrđeno je da se predmetni spis nalazi u fazi provjera i prikupljanja potrebnih obavještenja”, saopšteno nam je iz Posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala Republičkog tužilaštva RS.

Prijavu protiv ovih lica podijelilo je više službenika Sudske policije. Kako je Impuls i ranije objavio (Bezakonje u Vrhovnom sudu koštaće nas milione maraka).

Osim tužilaštva ovu informaciju nam je potvrdio i jedan od podnosilaca prijave (ime poznato redakciji), koji je saslušan u svojstvu svjedoka.

“Po nalogu postupajućeg tužioca Posebnog odjeljenja Republičkog tužilaštva, uprava za organizovani kriminal MUP-a RS je dostavila akt PU Bijeljina da se ja saslušam u svojstvu svjedoka, predložim druge svjedoke i dokaze. Dao sam izjavu na 15 stranica”, kaže naš sagovornik. On navodi i da je saslušanje u PU Bijeljina trajalo pet i po sati.
Odgovorna lica u Vrhovnom sudu, Sudskoj policiji i Ministarstvu pravde, sumnjiče se da su, neizvršavanjem zakonom propisanih obaveza oštetili budžet Republike Srpske za najmanje 5 000 000 maraka.

Istovremeno, kako je navedeno u Krivičnoj prijavi, primanjem u radni odnos u sudsku policiju lica koja nisu završila adekvatnu, propisanu obuku, došlo je do nesagledivih posljedica, među koje spada i ubistvo za koje se tereti sudski policajac koji je zaposlen, iako prethodno nije završio zakonom propisanu obuku.

U međuvremenu, 15. avgusta ove godine, Deurića je Osnovni sud na Sokocu, nepravosnažno, osudio na dvije godine zatvora za krivično djelo ubistvo iz nehata, što nam je potvrđeno i u ovom sudu.

Deuric presuda

Sudski policajac Deurić se tereti da je 15. maja 2019. nehatom ubio pedesetogodišnjeg Milomira Jeftić iz Vlasenice, dok je izlazio iz Osnovnog suda u Vlasenici.

U pomenutoj krivičnoj prijavi službenika sudske policije se tvrdi i da Deurić nije prošao zakonom propisanu obuku prije nego je dobio posao sudskog policajca.

Impuls