fbpx

Zatko Jelisavac: Zrenjanin nije Petrovgrad

9zrenjanin

Imamo vlast koja građane mrzi iz dna duše

Zašto vlast u Zrenjaninu ne podnosi sopstvene građane, stanovnike ovog nesrećnog i zapuštenog grada? Šta su to građani Zrenjanina toliko skrivili lokalnoj vlasti da se ona prema njima odnosi sa takvim prezirom i nipodaštavanjem?

Koliko vlast ne podnosi građane, pokazuje i „najnovija“ inicijativa, podnesena zajedno sa nekim opskurnim rojal-nacionalističkim organizacijama, da promeni ime grada u – Petrovgrad. Doduše, inicijativa nije nova, i još su davne 1992. građani izlazili na referendum o promeni imena i glasali za Zrenjanin, ne za Petrovgrad. Dakle, ako u doba nacionalnog vrenja i svekolike nacionalističke romantike građani nisu hteli da se nazivaju Petrovgrađanima, zašto se onda danas poteže to pitanje? E, pa to morate pitati lokalnu vlast koja očigledno zna nešto što mi, građani Zrenjanina, ne znamo, kada su se odlučili da ubrzaju inicijativu o promeni imena grada.

Šta to oni znaju? Šta slute? Možemo samo nagađati ili osluškivati šta se priča po lokalnim kuloarima o unutarstranačkom prepucavanju i borbi za prevlast i partijsko-političku afirmaciju. Neću da vas zamaram tim rekla-kazala pričama, ali ako su iole tačne, onda vam mogu reći da mi, po svemu sudeći, imamo vlast koja nas mrzi iz dna duše, i to toliko da nam i ime grada želi promeniti kako bi dokazali da su oni ti koji odlučuju o našim sudbinama. A vrlo verovatno se žele iskupiti, na neki način, i zabušuriti razne brljotine, kao ovu sa fabrikom vode koja još nije proradila a kada će ne zna se…

Pisao sam već o tome da je nakon premijerkine posete isplivala ideja, koju je sama premijerka iznela, da grad preuzme fabriku vode jer se pokazalo da zakonski ne može privatna firma prerađivati vodu. Fabrika izgrađena, počela sa radom, a onda je sve obustavljeno i sada čekamo rasplet događaja. Da li će grad stvarno preuzeti fabriku i na koji način će to da uradi, to ćemo tek videti. Ali, eto, to je bio još jedan od genijalnih poteza lokalne vlasti koji je najavljivan na sva zvona, a sve se završilo u neizvesnosti i slepoj ulici, a ceh će naravno, na kraju, da plate građani Zrenjanina.

Naša nesuđena fabrika vode je samo jedan od dokaza koliko lokalna vlast ne voli svoje građane i koliko im ne želi dobro… Pa, ljudi moji, kao da oni ne žive u ovome gradu, kao da ne žele da i njihova deca ostanu ovde. Ako nam ne možete obezbediti vodu za piće, onda se postavlja pitanje: pa šta onda možete učiniti za svoje građane?

Ah da – kako se toga nismo setili – možete da ukinite „višedecenijsku nepravdu“ i promenite ime grada. Sjajno, odlično, kao da ste nas pitali šta nam treba. Celi život čekamo samo na promenu imena grada, pa da započnemo sa srećom i veseljem… Kao da ćemo zbog izmene imena grada dobiti posao ili veće plate, ili nove fabrike gde ćemo moći da radimo i pristojno zarađujemo, ili veću socijalnu pomoć, ili čistiji grad. Ne, drage Zrenjanike i Zrenjaninci, ne treba vama ništa od toga – vama treba novo-staro ime grada, a onda će da poteče med i mleko našim poderanim ulicama.

Koliko su bezdušni i koliko im je malo stalo do građana, govori i čenjenica da niko od njih nije razmišljao o tome koliko će da nas košta ta izmena imena grada. Nošeni valjda svojim „nacionalnim zanosom“ ili, pre bih rekao, ličnim interesima, lokalna vlast nije mislila ili je baš boli briga (da ne budem precizniji i grublji) za građane, pa će tako nesrećni Zrenjaninci morati da plaćaju za hirove svojih vlastodržaca. Naime, ako se promeni ime mesta onda ćemo morati da menjati sve dokumente koji sadrže u sebi ime grada: lična karta, pasoš, vozačka dozvola, potvrda o mestu rođenja, potvrda o državljanstvu, registracija na automobili, itd. – a sve ćemo, naravno, mi to da platimo i verovatno će da nas košta kao svetog Petra kajgana. Ali baš briga naše lokalce, njima je lepo i imaju „priču“ koju mogu da guraju kako bi opravdali svoje postojanje pred moćnicima koji su iznad njih, a uzdaju se i u našu zavodljivu svest koja se za tili čas opije nacionalnim i lokal-patriotskim osećanjima, te zaboravi na prazan džep i gladan stomak.

Ali kao da su se lokalci malo preračunali i nisu mislili na negativne efekte svoje kampanje za promenu imena grada… Ne sećam se da je neki potez vlasti izazvao više ogorčenja i negativnih reakcija kod građana kao ovaj gaf sa Petrovgradom. Građanima je prekipelo, i ovo će se žestoko obiti o glavu vlasti i, ako su pametni, bolje im je da što pre povuku svoju inicijativu inače će platiti svojim stolicama u gradskoj Skupštini, a znamo da ih to najviše boli.

Mislite da će vam ovo Zrenaninke i Zrenjaninci zaboraviti? Malo smo se zezali, pa preterali… E pa, neće moći tako. O tome ste trebali da razmišljate kada ste se dogovarali sa lokalnim perjanicama i vatrenim mrziteljima imena našeg grada, a niste hteli da slušate građane koji su vam davno, još 1992, jasno rekli šta misle i da se oni osećaju kao Zrenjaninke i Zrenjaninci, a ne kao Petrovgrađani (kako samo to rogobatno zvuči).

autonomija.info