fbpx

Veći Donald od Trumpa

Ron DeSantis usa

 Foto: Charles Krupa

Novog republikanskog kandidata za predsjednika SAD-a ultrakonzervativca Rona DeSantisa muče bitno manja popularnost od Trumpove i sukob s Disneyjem

piše: Tihomir Ponoš

Guverner Floride, a od 24. svibnja i službeno jedan od republikanskih kandidata za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Ron DeSantis u ozbiljnim je političkim problemima. Njegov najveći problem nije protukandidat za republikansku nominaciju za predsjednika Donald Trump, njegov najveći problem je on sam. Prvi DeSantisov problem je prilično neugodan za svakog političara u demokraciji – nije naročito obljubljen. Koncem prošle godine u anketama je stajao mnogo bolje nego danas, a vrijeme neposredno nakon objave kandidature trebalo bi biti doba anketnog uspona. U prosincu je u istraživanju Fox Newsa DeSantis uživao podršku 40 posto republikanskih birača, a Trump 43 posto. Guverner je u međuvremenu pao na 33 posto, a bivšeg predsjednika sada podržava 50 posto tih birača. Razlika je u nekim anketama i 30 postotnih poena u korist Trumpa. DeSantis je kandidaturu objavio na internetskom forumu čiji je domaćin bio Elon Musk, vlasnik koječega pa i Twittera. Razgovor je trebao DeSantisa prikazati kao jakog i sposobnog kandidata, a umjesto time obilježen je tehničkim problema sa zvukom zbog čega ga je Trump ismijavao. DeSantisu neće biti lako voditi unutarstranačku kampanju protiv Trumpa, ne samo zbog poganog jezika bivšeg predsjednika, nego i zbog toga što je Trump nemalo zaslužan za dosadašnju političku karijeru DeSantisa. Nasrtati na političkog oca nije jednostavno.

Manjak popularnosti i višak sukoba s Trumpom tek su početak problema za DeSantisa. On se sukobio s korporacijom Disney, najvećim poslodavcem i uplatiteljem poreza na Floridi. U korijenu svega je progresivnost Disneya kada je riječ o LGBT populaciji i rodnim identitetima. Za DeSantisa to je "woke kultura", a ona u njegovoj interpretaciji udara u samo srce tradicionalnih američkih vrijednosti. U veljači je na Floridi zakonom uspostavljen odbor koji će nadzirati do tada autonomni okrug Walt Disney Worlda, golemog zabavnog parka i odmarališta koje se prostire na 25 tisuća hektara s godišnjim prihodima od 86 milijardi dolara. DeSantisova pobjeda nad Disneyjem nije potpuna: nije uspio eliminirati Disney World kao poseban porezni okrug. Parlament Floride bio je protiv jer bi u tom slučaju niz troškova koje sada plaća Disney bio preusmjeren na lokalnu zajednicu, a riječ je o milijardu dolara godišnje. Nije mudro sukobiti se s Disneyjem, to je ogromna i medijski veoma utjecajna kompanija koja je zauzvrat obustavila političke donacije na Floridi. Preuzimanje Disneyjevog okruga posljedica je usvajanja zakona nazvanog "ne reci gay". Zakonom je na Floridi zabranjena rasprava o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu u osnovnim školama, a može se primijeniti i na sve malodobne učenike. DeSantis tvrdi da se škole trebaju podučavati povijest, jezik, kulturu i drugo, dok aktivističke organizacije tvrde da će se ovime pojačati stigmatizacija LGBT učenika.

DeSantis je jedan od stjegonoša ultrakonzervativnog udara. Nakon što je Vrhovni sud SAD-a lani uvelike poništio pravo na pobačaj, on je tome prilagodio zakone na Floridi. Prvo je zabranio pobačaj nakon petnaestog tjedna trudnoće, a potom ga dodatno ograničio na samo šest tjedana, dakle na vrijeme kada mnoge žene i ne znaju da su trudne, čime je izazvao nezadovoljstvo i u vlastitoj stranci. Izjavio je da će mu prvoga dana u Bijeloj kući prioritet biti izgradnja, preciznije rečeno dovršetak izgradnje zida kojim će spriječiti ulazak imigranata u SAD. U tome će teško parirati Trumpu, ipak je to njegova tema. Kao guverner uvelike useljeničke Floride, De Santis provodi antiimigracijsku politiku, a tražitelje azila poslao je u Massachusetts kojim vladaju demokrati. Velik DeSantisov problem je što ostavlja dojam čovjeka koji bi htio biti veći Donald od Trumpa. U nekim je temama ipak razumniji. U socijalno osiguranje se ne namjerava petljati. Florida je nekada bila dobno izrazito mlada, danas je država umirovljenika, a taj se birački bazen ne isušuje. Prijepore su izazvali i njegovi nejasni, kontradiktorni stavovi o daljnjoj pomoći Ukrajini. Prednost DeSantisa su godine. Njemu su 44 godine, Trumpu 76 – a za razliku od bivšeg predsjednika, nije se posvađao sa svima.

Portal Novosti