fbpx

STRANAČKA KONTROLA POLICIJE: Lukač i Vasić dnevno potpisivali najmanje 20 kadrovskih rješenja!

Uprkos kadrovskoj preraspodjeli, efikasnost MUP-a u otkrivanju krivičnih djela u prošloj godini smanjena je u odnosu na 2014. godinu

rs policija

Piše: Ljiljana Kovačević 

Izvještaj o radu Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u 2015. godini, koji je dostavljen poslanicima u entitetskom parlamentu, potvrđuje da je za godinu dana, otkako je taj resor preuzeo Dragan Lukač, izvršena masovna premetačina kadrova u toj instituciji.

Zvuči nevjerovatno, u MUP RS u prošloj godini sprovedenam su 10.834 postupka iz oblasti radnih odnosa, a doneseno je čak 7.287 rješenja o raspoređivanju i premještanju zaposlenih na druga radna mjesta, te 3.135 rješenja po raznim drugim osnovama. Ministar Dragan Lukač, u čijoj je nadležnosti bilo 5.425 postupaka ili 51 posto, i direktor policije Gojko Vasić, u čijoj je nadležnosti bilo preostalih 5.410 postupaka (49 posto) za godinu dana su u potpunosti promijenili organizacionu i kadrovsku strukturu MUP RS i policije. Kada se ukupan broj rješenja, koja su izdali u 2015. godini,  podijeli sa brojem dana u godini (uključujući i neradne dane i praznike) ispada da su Lukač i Vasić dnevno potpisivali i izdavali 19,9 rješenja dnevno!!!

SMANJENA EFIKASNOST

Trud vrijedan pažnje, ali ne i hvale, jer je opšta kadrovska premetačina učinjena prvenstveno iz političkih razloga. Na čelne pozicije postavljeni su ljudi odani vladajućoj partiji, a cilj potpune promjene kadrovske strukture je potpuna politička i stranačka kontrola nad radom policije.

U izvještaju je navedeno da je Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u MUP RS, sistematizovano 6.936 izvršilaca (5.384 policijska službenika, 1.106 državnih službenika i 446 namještenika).

Poslednjeg dana prošle godine u MUP RS je bilo zaposleno 6.820 radnika, od čega 5.238 policijskih službenika, 1.107 državnih službenika, 471 namještenik i četiri zaposlena sa statusom pripravnika sa VSS. Ukupan broj zaposlenih u Ministarstvu 2015. godine bio je za 1,7% manji u odnosu na broj zaposlenih 2014. godine. Od ukupnog broja zaposlenih 21,6% (1.470) su žene, a preostalih 78,4% su muškarci (5.350). 

Uprkos kadrovskoj preraspodjeli, efikasnosti MUP-a u otkrivanju krivičnih djela u prošloj godini smanjena je u odnosu na 2014. godinu. Prema Izvještaju, u prošloj  godini  su evidentirana 9.783 krivična djela, što je za 5,5 posto manje u odnosu na 2014. godinu. Evidentirana su 8.352 krivična djela opšteg kriminaliteta, što je za 8,8 posto manje u odnosu na 2014. godinu

U 2015. godini u RS je izvršeno je 30 krivičnih djela ubistva, od čega devet na području CJB Banja Luka, sedam na području CJB Doboj, šest na području CJB Istočno Sarajevo, četiri na području CJB Prijedor, dva na području CJB Trebinje i dva na području CJB Bijeljina. Od ukupnog broja ubistava u prošloj godini ostala su nerasvjetljena tri ubistva na području koji pokriva CJB Banjaluka. 

Prema izvještaju, u prošloj godini policija je bila efikasnija na otkivanju krivičnih djela u vezi sa zloupotrebama droga za 4,7 posto u odnosu na 2014. godinu.

U vezi sa zloupotrebama opojnih droga podneseno je 176 krivičnih prijava protiv 224 osobe. Zanimljivo je da je broj prijavljenih osoba za ova krivična djela za 14,8 posto manji nego u 2014. godini, ali da je za deset posto veći broj podnesenih krivičnih prijava u odnosu na godinu ranije.

Zbog trgovine narkoticima uhapšeno je 267 osoba, 4,7 posto više nego u 2014. godini, dok je protiv 408 osoba (73,6 posto više) je pokrenut prekršajni postupak zbog nezakonitog posjedovanja opojnih droga.  I sve se to dešavalo u akcijama kodnih naziva „Kondor 1“, „Premijum“, „Dijamant“, „Maska“, „Alpe“, “Kolt“ „Tačka“, „Gram“, „Tigar“, „Lasta“, „Svjetlost“, „Svilaj“, „Feluga“ i „Biser“.

U Izvještaju o radu MUP-a  u 2015. godini dalje se navodi da je ovo ministarstvo nadležnim tužilaštvima podnijelo 495 izvještaja o počinjenim krivičnim djelima privrednog kriminaliteta, što je za 41 posto više u odnosu na 2014. godinu. Povećan je i broj osoba protiv kojih su podnesene krivične prijave za privredni kriminal, ukupno njih 629 lica, što je za 25,8 posto više u odnosu na 2014. godinu. Prema Izvještaju, u prošloj godini počinjeno je 722 krivična djela privrednog kriminaliteta, 31,3 posto više nego godinu dana ranije.

Ukupna materijalna šteta načinjena privrednim kriminalom u RS u prošloj godini iznosi 134.243.000 KM. Počinioci su ostvarili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 116.143.000,00 KM, navodi se u Izvještaju.

PREDMET BOBAR BANKE

MUP RS se pohvalio da je predano radio i na predmetima „Balkan Investment Bank“ i „Bobar banka“. Zanimljivo je da je MUP RS otkrio da je u “Bobar banci” načinjena šteta od 5.885.584,11 KM i 2.087.485,00 evra, a da je Tužilaštvo BiH, koje je izvelo akciju “Lavina” i preuzelo predmet “Bobar banka”, saopštilo da je nezakonitim poslovanjem ove banke nanesena šteta od 123 miliona maraka. 

Prema zvaničnim podacima iz Izvještaja, policajci su u prošloj godini baš trenirali strogoću. Mnogo više nego u 2014. godini. Policijski službenici su u 2015. godini u 5.595 slučajeva upotrijebili silu, dok je u toku 2014. godine sila upotrebljena u 1.129 slučajeva, navodi se u Izvještaju. Reklo bi se da su djelovali po onoj narodnoj- batrina je iz raja izašla.

Značajno povećanje broja slučajeva upotrebe sile u odnosu na prethodnu godinu ipak je posljedica primjene novog Zakona o prekršajima Republike Srpske, kojim su policijskim službenicima data veća ovlaštenja. 

Na kraju, u Izvještaju je veoma malo detalja o borbi protiv terorizma. Navedeno je da je MUP RS kontinuirano pratio sve bezbjednosno interesantne pojave i događaje na teritoriji ovog entiteta i prikupljao operativna saznanja o osobama, grupama i organizacijama čije se djelovanje može dovesti u vezu sa vjerski ili etnički motivisanim terorizmom.

Sprovedeno je ukupno 55 operativno kriminalističkih analiza, a od sprovedenih operativnih akcija posebno je istaknuta akcija kodnog naziva „Ruben“. U ovoj akciji pretresene su 32 lokacije, a Specijalnom tužilaštvu RS je nakon kriminalističke obrade predato 16 osumnjičenih osoba.

U izvještaju je navedena i akcija u Janji, kada je pretresen hotel “Dalas” u tom mjestu, mada je notorno da ta akcija nema veze sa mogućim terorističkim aktom, već je to bio pokušaj prevare iz oblasti osiguranja. 
Kao veliki doprinos borbi protiv terorizma, navedeno je i formiranje Radne grupa za izradu Akcionog plana Vlade RS za prevenciju i borbu protiv terorizma 2015 – 2020. godine, koja je izradila Nacrt akcionog plana.

Žurnal