fbpx

Srđan Šušnica: Dodikov režim više nije moj, već problem NATO pakta, SAD-a i EU

1susnica3

Banjaluka – Banjalučki kulturolog i analitičar Srđan Šušnica ocijenio je da su velikosrpske paravojne formacije i 2018. kao i 1992. sastavljene od, kako je naveo, kriminalaca i pasa rata, a sve „pod brižnom koordinacijom i dirigentskom palicom Nenada Stevandića.“

„Kao što rekoh oni koji sebe nazivaju Srbima u Bosni, naročito oni koji su lojalni ideji RS-a i Dodikovog režima, nisu više moj već problem NATO pakta, SAD-a i EU-a“, dodao je Šušnica.

Portal Žurnal objavio je, pozivajući se na izvore iz Obavještajne agencije BiH, vijest o paravojnim formacijama na području bh. entiteta Republika Srpska.

„„Srbska čast“ i podmladak „Veterana RS Powers“ održalu su 12.12.2017. u Narodnoj Skupštini tog bh. entiteta sastanak na kojem se govorilo o formiranju jedinice sastavljene od ova dva udruženja, koji će učestvovati u svečanom postrojavanju i defileu povodom 9. januara, neustavnog dana Republike Srpske“, piše u dokumentima sigurnosnih agencija koje još navode da se na sastanku „razgovaralo i o eventualnim intervencijama ukoliko opozicija bude preduzimala opstrukcije rada vlasti“.

Skupštinski prostor za djelovanje „Srbske časti“, prema istim izvorima obezbijedio je Nenad Stevandić, potpredsjednik Narodne skupštine RS. On, međutim, na pitanja Žurnala, odgovara da nije primijetio boravak niškog specijalca sa ruskim odlikovanjima Bojana Stojkovića u prostorijama Narodne skupštine RS. „Sa Veteranima Republike Srpske sarađujem i saglasan sam da oni kao NGO mogu da koriste prostor Narodne skupštine“, kazao je Stevandić.

Prije toga Stevandić je priznao da je bio govornik na ovom skupu, na kojem su govorili i predstavnici „Srbske časti“, te predstavnici ruskog udruženja „Naslednici pobjede“. Na konferenciji, na kojoj se govorilo o potrebi anti-NATO djelovanja, govorili su još i Rajko Latinović iz Dervente kojeg su sigurnosne službe u BiH registrovale kao osobu obučavanu u vojnim kampovima u Rusiji. Među prisutnima je bio i Aleksandar Stanojević iz Doboja, bivši pripadnik MUP-a Republike Srpske, dok su glavnu riječ, ipak, vodili predsjednici udruženja „Srbske časti“ iz RS-a i Srbije, Bojan Stojković i Igor Bilbija.

Šušnica podsjeća i na dokument sigurnosnih agencija BiH, u kojem se navodi da „Predsjednik Srbske časti iz Republike Srpske Igor Bilbija vrši regrutaciju osoba iz krim miljea koji će činiti okosnicu buduće paravojne formacije, dok je omladinska organizacija Power baza za regrutovanje.“

„Svi vi koji zabijate glavu u pijesak i ne vidite kako svijeća velikosrpskog etnofašizma polako dogorjeva do, ne tako lijepog kraja, spremite se da budete kolateralna šteta ovih krimosa“, zaključio je Šušnica, prenosi novinska agencija Patria.

Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik odbacuje navode o postojanju paravojnih formacija na području tog dijela BiH.

Patria