fbpx

Protest Izraela zbog škole 'Mustafa Busuladžić'

8nota

Osnovna škola "Mustafa Busuladžić" u Sarajevu

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dobilo je protestnu notu od ambasade Izraela sa sjedištem u Tirani zbog odluke Skupštine Kantona Sarajevo i Općinskog suda u Sarajevu da se Osnovna škola "Dobroševići" preimenuje u Osnovnu školu "Mustafa Busuladžić".

Dženana Halimović

Ovu odluku ranije je donijela Skupština Kantona Sarajevo, a potvrdio nadležni Općinski sud.

U protestnoj noti ambasada Izraela traži od Vijeća ministara BiH da obrati posebnu pažnju na odluku Vlade Kantona Sarajevo o imenovanju jedne od njenih škola po "kontroverznoj i antisemitskoj ličnosti" Mustafi Busuladžiću.

"Ambasada Izraela ponovo izražava iskreno žaljenje zbog toga što su vlasti Kantona Sarajevo odobrile takvu odluku, naročito uzimajući u obzir činjenicu da su većinu bosanskih Jevreja ubile fašističke i nacističke okupatorske snage s kojima se identifikovao gospodin Busuladžić", navodi se u protestnoj noti.

Pozvali su bh. vlasti da ovu odluku ponište i ukinu naziv škole, podsjećajući da BiH pripada evropskoj porodici zemalja koja dijeli vrijednosti demokratije i ljudskih prava.

Također se dodaje kako se davanjem imena školi po Busuladžiću ugrožava bogat multietnički i svjetski duh Sarajeva kojem je između ostalog doprinijela i jevrejska zajednica.

Preimenovanje škole „Dobroševići“ po Mustafi Busuladžiću prijedlog je Skupštine KS koji je potom svoju finalizaciju dobio i pred Općinskim Sudom u Sarajevu, uprkos brojnim protivljenjima koji su dolazili uglavnom od opozicije. Protiv imenovanja reagovala je i Naša stranka.

Član predsjedništva ove stranke, Tarik Haverić za Radio Slobodna Evropa kaže kako bi ovakva nota u bilo kojoj drugoj zemlji izazvala diplomatski skandal, ali ne i u BiH.

„Genocid nad Jevrejima je civilizacijska i pravna činjenica iste vrste kao i ona na koju se danas pozivamo kada govorimo o genocidu u Srebrenici. Imenovati školu po otvorenom antisemiti stoga znači pucati sebi u nogu, kada je o Bosni i Hercegovini riječ“, ocijenio je Haverić.

Ističe i kako se odavno od stranaka na vlasti ne očekuje da proizvode ikakvo javno dobro, ali očekuje da ne proizvode štetu.

„Mustafa Busuladžić je loš izbor kada vi oduzimate ulice Ivanu Krndelju ili Ivanu Markoviću Ircu, a nazivate je po Mustafi Busuladžiću. Zato mislimo da je ova diplomatska nota koja bi u normalnim okolnostima bila šamar političkoj eliti Sarajeva samo jedan od događaja na dnevnoj traci koji se gube ne izazivajući nikakvog efekta“, smatra Haverić.

Notu je zaprimilo Ministarstvo vanjskih poslova BiH te je proslijedilo Vijeću ministara BiH, kao i vladama Federacije Bosne i Hercegovine i Kantona Sarajevo.

Podsjetimo, nedavno je, nakon što je Općinski sud u Sarajevu i zvanično dopustio promjenu naziva škole, reagovala i ambasada SAD u BiH rekavši kako su „duboko razočarani što je kantonalna vlast u Sarajevu imenovala školu po tako kontroverznoj ličnosti".

Slobodna Evropa