fbpx

PROCVAT NA TENDERIMA ALTERNATIVNE TELEVIZIJE: Tajkun Slobodan Stanković otvara sva vrata!

8stankovic

Dvostruko veći ugovori za duplo manje vremena počeli su da stižu kada je akcije ove medijske kuće kupio vlasnik „Integral inženjering“ imperije i blizak prijatelj predsjednika RS Milorada Dodika - Slobodan Stanković

Piše: Žana Gauk

Kada medijima zavladaju tajkuni i političari, tada im i na tenderima dobro krene. Dokaz tome je i uspjeh banjalučke Alternativne televizije koja je za samo sedam mjeseci ove godine sa lokalnim zajednicama, pojedinim institucijama i javnim preduzećima, pobjedom na osam javnih nabavki, sklopila ugovore teške 167.500 KM. Zanimljivo, duplo skuplji ugovori za duplo manje vremena nego godinu ranije počeli su da se nižu kada je akcije ove medijske kuće kupio vlasnik „Integral inženjering“ imperije i blizak prijatelj predsjednika RS Milorada Dodika - Slobodan Stanković. 

Da su tenderska vojevanja za ATV u 2018. godini vrlo uspješna govori podatak da je tokom 2017. u pobjedi na ukupno 16 nabavki potpisala ugovore u vrijednosti oko 150.000 KM sa uračunatim porezom na dodatu vrijednost.   

Početak januara i ugovor sa „Lutrijom Republike Srpske“ ATV-u je donio 84.200 KM sa uračunatim porezom na dodatu vrijednost. Za isti posao i duplo kraći period 2017. godine ovo preduzeće je za reklamiranje na ovoj frekvenciji izdvojilo 34.500 KM. Jasno je da je ovogodišnji ugovor za čak 15.000 KM skuplji. 

Dileme nije bilo ni za Hidroelektrane na Vrbasu koje polovinom istog mjeseca potpisuju ugovor u vrijednosti 1.100 KM, ali ni za opštinu Prnjavor koja za oglašavanje daje 17.500 KM. Republička uprava za geodetske i imovinsko pravne poslove povjerenje ATV-u daje 13. februara i to za oko 6.000 KM, a onda i opština Laktaši za oko 8.000 KM. 

Među klijentima je i Zavod za statistiku RS, ali i Elektrodistribucija Pale koja će za sopstvenu promociju u programu samo ove TV kuće dati čak 35.000 KM. Posljednji u nizu dodijeljenih ugovora Alternativnoj televeziji je od opštine Derventa koja će svoje aktivnosti promovisati sa oko 15.000 KM. 

Prošlogodišnja tenderska tromost

U vremenu prije Stankovića tenderske pobjede bile su prosječne. Tokom prošle godine vrijednosti ugovora su se kretale od tek 760 KM, koliko je za praznične čestitke izdvojio Rudnik i Termoelektrana „Gacko“, pa do 34.500 koliko je izdvojila „Lutrija RS“. Među skupljim potpisima bio je onaj namijenjen praćenju gradonačelnika Prijedora Milenka Đakovića težak 23.000 KM, ali i promociji opštine Prnjavor – 20.500 KM. 

Procvat Alternativne televizije svakako nije samo zabilježen na tenderima, jer ova medijska kuća od ove godine uživa ogromno povjerenje i u Investiciono-razvojnoj banci RS. Polovinom maja, za samo tri dana, odobren joj je kredit od gotovo 2,3 miliona KM. 

Zahtjev IRB-u ATV je dostavio 8. maja, a kreditni odbor pozitivno odlučio 11. Maja. Ugovor je već 14. maja bio upućen na potpis. Novac iz „kreditne linije za preduzetnike i preduzeća“ je plasiran preko preko „Komercijalne banke“, kao finansijskog posrednika.

Direktor ATV-a Vedran Škoro tada je tvrdio da će ovaj kredit u potpunosti biti iskorišćen za vraćanje starog kredita koji je ova televizijska kuća imala.

Međutim, nagli uspjeh i povjerenje institucija danas nije imao ko da komentariše, jer Škoro nije odgovarao na pozive Žurnala.

Stankovićevih 56 odsto udjela

Slobodan Stanković, prema medijskim napisima, krajem prošle godine, za 56 odsto udjela u ATV-u, isplatio je oko četiri miliona KM. Nakon obavljene kupovine direktoricu ATV-a Natašu Tešanović zamijenio je urednik u ovoj medijskoj kući Vedran Škoro.

U više navrata, ali bez konkretnih dokaza, pisalo se da iza kupovine zapravo stoji porodica predsjednika RS Milorada Dodika, odnosno njegov sin Igor Dodik. 

zurnal.info