fbpx

Mat u dva poteza: Dodik smanjuje uticaj Đajića

Mat u dva poteza: Dodik smanjuje uticaj Đajića

Foto: Gerila

Dodik je sinoć rekao da će Nikola Šobot biti njegov novi savjetnik za Banjaluku i tako ga neformalno ustoličio kao Đajićevog nasljednika na čelu banjalučkog SNSD-a.

Iako je na momente, nakon nedavno održanih lokalnih izbora, djelovalo da nećemo vidjeti mjesecima najavljivani unutarstranački obračun na relaciji predsjednika SNSD-a i prvog čovjeka najvećeg odbora te stranke u Srpskoj, Milorada Dodika i Vlade Đajića, sinoćnja konferencija za medije, održana neposredno nakon sastanka Gradskog odbora SNSD-a Banjaluka, pomenuto je demantovala.

„Vlado Đajić je napravio dobar izborni rezultat i stabilizovao je SNSD, koji nema potrebu niti namjeru da se sa njim obračunava”, rekao je Dodik 6. oktobra, u svom prvom postizbornom obraćanju, u kome se osvrnuo na rezultate glasanja.

Podsjećamo, SNSD je osvojio (grado)načelničke pozicije u 47 od 64 opštine, a pao je sa vlasti u samo dvije – Palama i Gacku. U dva najveća grada, Banjaluci i Bijeljini, kandidati pomenute stranke nisu uspjeli pridobiti većinsko povjerenje glasača ali je SNSD sa koalicionim partnerima izašao kao pobjednik u trci za lokalne parlamente.

I pored pohvala na račun Đajića, koji pored stranačke, ima još dvije značajne funkcije – narodnog poslanika i direktora Univerzitetsko kliničkog centra Republike Srpske, jučerašnje Dodikovo obraćanje pokazalo je da su one bile kratkog daha.

“Sve što budemo radili u Banjaluci kontrolisaće Nikola Šobot (SNSD-ov kandidat za gradonačelnika Banjaluke, op.aut.), On će biti moj novi savjetnik za grad Banjaluku”, rekao je Dodik i tako ga neformalno ustoličio kao Đajićevog nasljednika na čelu banjalučkog SNSD-a.

Kako bi ova rotacija prošla što bezbolnije, Dodik je otišao i korak dalje, te osmislio način kako da se riješi i svih onih novoizabranih odbornika koji bi u potencijalnom otvorenom sukobu, umjesto na njegovu, stali na stranu Đajića.

„Kandidati koji su bili na listi SNSD-a za lokalne izbore potpisaće izjavu o ostavci. Rukovodstvo partije izabraće 11 kandidata koji će ići u Skupštinu i koji će se baviti politikom SNSD-a“, rekao je Dodik i tako obesmislio nedavno završene izbore za sve one koji su svoj glas dali njegovoj partiji.

Gerila.info