fbpx

ČUDNE ODLUKE CENTRALNE IZBORNE KOMISIJE: Zbog iste prijetnje Dodik je kriv ali i nevin!

7kazna

Po istom prigovoru, u vezi sa istom Dodikovom izjavom, CIK BiH priprema dvije različite odluke koje bi trebale biti razmatrane na sutrašnjoj sjednici

Piše: Avdo Avdić

Za Centralnu izbornu komisiju Milorad Dodik i njegov SNSD u istom predmetu mogu biti i krivi i nevini. Irena Hadžiabdić i nelegalno izabarni predsjednik CIK-a Branko Petrić ove će dokumente nazvati „radnim materijalom“. Ali baš ovi „radni materijali“ dokazuju koliko je Centralna izborna komisija BiH u službi SNSD-a  i Milorada Dodika. 

Čuo sam da mi ovaj neki dunđer prijeti. Kažite mu da se prestane zajebavati da se ja ne bih zajebavao s njim. Kaže, jedini način da se zaustavi Milorad Dodik i da ne pobijedi je da onaj u Banja Luci kao nešto uradi. Šta će on uradit? Iznio krevet na trg i misli da je frajer. Osmoga više neće biti ondje, kazao je Milorad Dodik na predizbornom skupu u Bileći. 

Dodikova izjava se odnosila na Davora Dragičevića, oca ubijenog Davida, koji mjesecima protestuje na ulicama Banja Luke. Dva dana nakon ove izjave, Savez za pobjedu podnio je prigovor CIK-u tražeći sankcije za lidera SNSD-a zbog kršenja izbornog procesa. No, onda na scenu stupa Centralna izborna komisija BIH. Po istom prigovoru, u vezi sa istom izjavom, pripremaju dvije različite odluke koje bi trebale biti razmatrane na sutrašnjoj sjednici CIK-a BiH. 

KRIVICA JE RELATIVNA 

Pravna služba Centralne izborne komisije BiH, odlučujući po prigovoru Saveza za pobjedu, donosi odluku kojom „prigovor odbacuje kao neblagovremen“. U obrazloženju prijedloga odluke koja je danas razmatrana na Kolegiju CIK-a navedeno je da je „Centralna izborna komisija  razmatrala predmetni prigovor i po službenoj dužnosti i ocijenila da riječi izrečene na tribini Milorada Dodika... ne predstavljaju povredu odredbe Izbornog zakona BIH“.

7kazna 1

Dakle, osim što je prigovor Saveza za pobjedu – neblagovremen, CIK je i po službenoj dužnosti utvrdio da Dodik nije prekršio zakon. 

Ista služba, ista institucija, u istom predmetu, pripremila je i drugu odluku. Ono što je u prvoj odluci, čak i po službenoj dužnosti ocijenjeno kao zakonito, u prijedlogu druge odluke donesene, pazite sada, „po službenoj dužnosti“, Dodik je prekršio Izborni zakon BiH. Pravna služba CIK-a, po ovlaštenju Irene Hadžiabdić i Branka Petrića, tako, vodeći se istim činjenicama i istim zakonima predlaže dvije različite odluke. U jednoj je Dodik krv, u drugoj – za ono za šta je kriv – nije kriv. Konačnu odluku, naravno, donijet će članovi CIK-a na sutrašnjoj sjednici.

7kazna 2

„Irena Hadžiabdić i Branko Petrić zalažu se da se usvoji odluka prema kojoj Dodik nije kriv. Vjerovatno će ih podržati i kadar HDZ-a BiH Stjepan Mikić“, kazao je za Žurnal sagovornik iz Centralne izborne komisije BiH.

PRAVNICI POJMA NEMAJU

Da je CIK potpuno u službi SNSD-a i HDZ-a BiH dokazuje i drugi slučaj. Centralna izborna komisija BiH na sjednici održanoj 2. oktobra donijela odluku da prigovor BN TV-a na prijetnje Milorada Dodika toj televiziji ocijeni „nedopuštenim“.  No, prije nego su članovi CIK-a okupljeni oko Irene Hadžiabdić i Branka Petrića donijeli odluku kojom su Milorada Dodika oslobodili za prijetnje novinarima, stručna služba CIK-a je pripremila odluku prema kojoj je predsjednik SNSD-a proglašen krivim za kršenje Izbornog zakona BiH.

„Utvrđuje se da je politički subjekt SNSD odgovoran što je Milorad Dodik dana 18. 9. 2018. godine sprječavao novinare da obavljaju svoj posao u skladu s pravilima profesije i izbornim pravilima“, naveli su pravnici iz CIK-a. 

Dodik je, kako piše u obrazloženju ove odluke koja je ostala samo u formi prijedloga na predizbornom skupu kazao: „Pošto ovdje nema Vlade Trišića, kažite mu da ćemo ga mi izdržati, ali možda on nas neće izdržati“. Pravnici CIK - a to su okarakterisali kao ugrožavanje novinarskih sloboda. No, na sjednici CIK-a na prijedlog Branka Petrića i Irene Hadžiabdić ovaj stav pravnika je odbačen, a Dodik je oslobođen svake odgovornosti.

Treba napomenuti i to da su upravo odlukom CIK-a četiri firme koje su u direktnoj vezi sa Miloradom Dodikom dobile poslove štampanja glasačkih listića. 

(zurnal.info)