fbpx

Zloupotreba djece u predizbornoj kampanji - Političari časte čokoladicama i novčanicama, ali to nije za slikanje

Zloupotreba djece u predizbornoj kampanji - Političari časte čokoladicama i novčanicama, ali to nije za slikanje

Foto: Moj Doboj

“Idemo na miting, dijeliće djeci pare, biće i sokova i čokoladica”. Ovakav glas pronio se nedavno jednim banjalučkim predgrađem. Dječurlija je, naravno, pojurila ka mjestu okupljanja, a roditelji se nisu trudili da ih zaustave. Naprotiv.

Piše: Milkica Milojević

Da li se ovo zaista dešava? Vjerovatno. I odrasli tvrde da najmanje dvojica megapopularnih političara u Republici Srpskoj tokom kampanje djecu, koja im potrče u zagrljaj, časte “dvadeseticama” ili “pedeseticama” specijalno pripremljenim za ovakve prilike. A bljesne i po koja stotka, kad nestane sitnijih novčanica.

Da li je to zabranjeno? Naravno da jeste. Ali, za ovakvu vrstu zloupotrebe djece niko još nije odgovarao. Nisu političari blesavi da takve detalje slikaju i te slike kače na društvenim mrežama.

Zahvaljujući izmjenama Izbornog zakona BiH, koje je nametnuo visoki predstavnik Kristijan Šmit, po prvi put, otkako se provode izbori u BiH, zloupotreba djece u političke svrhe je eksplicitno zabranjena kao kažnjiva rabota. Propisane su novčane kazne od 3.000 do 30.000 KM.

Ali, dosadašnja praksa Centralne izborne komisije BiH je pokazala da je, u praksi, kažnjivo samo ono što je prijavljeno, snimljeno i objavljeno. Nema fotke ili videa, nema krimena! I zato kandidati, čak i oni koji su poznati po slikanju sa djecom, dobro paze šta će fotkati i objaviti.

Milorad Dodik nije kandidat na lokalnim izborima, ali je, kao lider SNSD, jedan od glavnih aktera aktuelne predizborne kampanje.

Dodik, djeca i zastave

Dodika su nedavno u Patkovači kod Bijeljine, uoči mitinga SNSD-a u ovom selu, dočekala djeca sa zastavama Republike Srpske. Klinci su se, navodno, spontano okupili da mu izraze dobrodošlicu. I naravno, slikali su se s njim. Te su fotografije objavljene na portalima, ali sankcije, za sada, nema.

Istina, zloupotreba djece u predizborne svrhe je drastično smanjena, upravo zahvaljujući spomenutim izmjenama zakona i zaprijećenim kaznama.

Tako više ne viđamo nepodopštine, kakva se, recimo, dogodila u Doboju 2016. godine, kada su se predškolska dječica smjenjivala pred kamerom, da bi se zahvalili Obrenu Petroviću što im je “napravio igralište i ljuljaške”. Igralište je otvoreno uoči izbora.

Ne viđamo više dvogodišnjake u majicama sa stranačkim amblemima i imenima političara. Nema ni prakse da škole vode đake na skupove koji su prikriveni predizborni mitinzi.

Gordana Rajić, ombudsman za djecu BiH, kaže da ove izborne godine, nisu prijavljeni slučajevi ovakve vrste zloupotrebe djece u političke svrhe. 

“Ranije se dešavalo da škole odvedu djecu na određenu vannastavnu aktivnost, a da pojedine političke partije odnosno kandidati iskoriste taj događaj za političku promociju. U tim slučajevima se, zapravo, radilo o zloupotrebi i škole i djece”, kaže Rajićeva za Impuls portal.

Gordana Rajic ombudsman za djecu.jpg

Gordana Rajić

Dodaje da je i u drugim aspektima sada situacija bolja, upravo zahvaljujući izmjenama Izbornog zakona i propisanim kaznama.

To, nažalost, ne znači da političari više ne koriste djecu kao platformu za prikupljanje glasova. Rade to i dalje, ali sa mnogo više opreza.

Samo 3 kazne od ukupno 18.500 KM

Transparensi internešnel u BiH je do sada zabilježio 41 primjer zloupotrebe djece u političke svrhe. Kako su naveli, samo prvog dana škole evidentirali su 21 slučaj, kada su političari, među kojima su bili i kandidati na izborima, đacima poželjeli srećnu novu školsku godinu. Ko bi propustio tako zgodnu priliku, samo četiri dana prije početka zvanične kampanje!

Ipak, Centralna izborna komisija BiH je do sada, kako su izvijestili mediji, izrekla samo tri kazne za zloupotrebu djece.

Prva kazna izrečena je još u junu, dakle dva mjeseca prije početka zvanične kampanje. SNSD je kažnjen sa 4.500 KM, zato što su na dječjoj priredbi u Bronzanom Majdanu kod Banjaluke, “počasni gosti” bili predsjednik Skupštine grada Ljubo Ninković, inače kandidat SNSD za odbornika, te Nikola Šobot, kandidat ove stranke za gradonačelnika Banjaluke. Šobot je i govorio na skupu.

SNSD je prijavio konkurentski PDP, a kao dokaz su dostavili fotografije.

SNSD je nedavno još jednom kažnjen zbog zloupotrebe djece. Mladi socijaldemokrati Ugljevik donirali su sadnice osnovnim školama. Slikali su se s djecom i te fotografije dijelili na društvenim mrežama. To je stranku koštalo kazne od 8.000 KM.

Kazna od 3.000 KM je izrečena i Nebojši Vukanoviću, lideru Liste za pravdu i red, a isto toliko će morati da plati i njegova partija. Vukanović se slikao s djecom ispred štanda svoje stranke i te su fotografije objavljene na društvenim mrežama. Vukanović se pravdao da nije on postavio te fotke, nego je “samo dijelio ono što su drugi objavili”, ali to mu nije pomoglo.

Ovi primjeri pokazuju da kazne “fasuju” samo neoprezni i oni koje su “uhvatili” i prijavili, najčešće politički protivnici. Uz to, kazne od ukupno 18.500 KM, od kojih će 12.500 platiti najmoćnija politička stranka u BiH, nisu bog zna kakva sankcija. 

Ipak, poznavaoci prilika kažu da su zakon i propisane sankcije dale rezultata, jer se stranke i kandidati sada ponašaju mnogo uljudnije, nego ranijih godina, a i javnost postaje svjesnija da djeca ne smiju služiti političarima kao predizborni plakati.

Miting u školskom dvorištu

Ipak, roditelji često dovode na mitinge svoju djecu, pa i bebe u kolicima, čak i kada se ti mitinzi održavaju na dječjim igralištima i u dvorištu škola i vrtića. 

Mnogi su mitinzi i ove godine održani baš na tim prostorima, jer zakonima nije zabranjeno održavanje političkih skupova u obrazovnim institucijama, osim “u vrijeme održavanja nastave.”  Tako se dešavalo da u nekim školama časovi budu skraćeni, kako bi đaci ustupili mjesto političarima da se igraju kampanje.

Sociologinja Mirjana Čeko, međutim, upozorava da nije sve u zakonima: ima nešto i u moralu i političkoj kulturi.

“Čak i kada su ovakve aktivnosti formalno zakonite, pitanje je koliko je etično održavati političke skupove u školama, na igralištima ili u sportskim klubovima gdje se okupljaju djeca. Takvi prostori bi trebali ostati neutralni, jer su namijenjeni za obrazovanje i razvoj mladih, a ne za političku agitaciju”, kaže Mirjana Čeko za Impuls portal.

Dodaje da je bilo kakvo korištenje djece za političku promociju, bilo da li se radi o slikanju s kandidatima, dijeljenju slatkiša ili dočekivanju političara sa zastavama, “manipulacija onima koji su najranjiviji.”

mirjana ceko

Mirjana Čeko

“Djeca se u tim situacijama ne pojavljuju kao aktivni učesnici već kao dekoracija, kao sredstvo za pridobijanje simpatija, što je u suštini instrumentalizacija njihovog prisustva”, ističe ona.

Nažalost, mnogi građani, pa i roditelji, to ne prepoznaju i ne vide da političari koriste djecu kao alat za postizanje svojih ciljeva.

“U društvima poput našeg, gdje politička kultura nije dovoljno razvijena, takve pojave se često uzimaju zdravo za gotovo ili se smatraju bezazlenim. Međutim, tu je najveći problem, a to je normalizacija takvih praksi koja dovodi do njihovog prihvatanja”, zaključuje Mirjana Čeko.

Impuls