fbpx

Strah od suda ili predstava za javnost: Milorad Dodik odustaje od 9. januara, Dana Republike Srpske!

Strah od suda ili predstava za javnost: Milorad Dodik odustaje od 9. januara, Dana Republike Srpske!

Sa jedne od proslava 9. januara (foto: a.k.)

„Odreći se tog dana, jednako je odreći se sebe, svoje istorije, pogaziti sve, prihvatiti da ste spremni da slušate diktat muslimana i stranaca i na taj način menjate svoj karakter i obeležje, a to nije moguće“, ranije je govorio Dodik.

 Piše: Ljiljana Kovačević/Žurnal

Milorad Dodik je odustao od proslave 9. januara kao Dana Republike Srpske, čime je, de facto, potvrdio da će u potpunosti ispoštovati odluke Ustavnog suda BiH, kojima je obilježavanje tog datuma, kao dana RS-a, proglašeno neustavnim činom. 

Iz Sankt Peterbuga u Rusiji, gdje je prisustvovao Međunarodnom ekonomskom forumu i na kojem se sastao sa svojim najbitnijim političkim pokroviteljem Vladimirom Putinom, Dodik je poručio da će se ubuduće Dan RS proslavljati 15. februara, na Sretenje, koje je Dan državnosti Srbije. 

„Nastavićemo da obilježavamo 9. januar, kao dan nastanka RS, u paketu manifestacija koje ćemo osmisliti u budućem vremenu“, rekao je on.

Na taj način, Dodik je odlučio da u cjelosti ispuni presude Ustavnog suda BiH, koje se odnose na 9. januar, a njegova priča o tome da će se tog datuma obilježavati „dan nastanka RS“ samo je predstava za javnost.

Najavom da definitivno odustaje od 9. januara kao Dana RS, Milorad Dodik je potvrdio da uopšte nije imun na pritisak, ma koliko se trudio prikazati drugačije, jednako kao što je indirektno priznao da se boji novih optužnica i sudskih procesa, te da ga je američka „crna lista“, na kojoj se našao zajedno sa članovima najuže porodice i najbližih političkih saradnika, teško uzdrmala. 

Samo prije par mjeseci, tačnije 3. januara ove godine, tvrdio je da nema te sile koja će ga natjerati da se odrekne 9. januara.

„Odreći se tog dana, jednako je odreći se sebe, svoje istorije, pogaziti sve, prihvatiti da ste spremni da slušate diktat muslimana i stranaca i na taj način menjate svoj karakter i obeležje, a to nije moguće“, rekao je tada Dodik. 

Odustajanje od 9. januara kao Dana RS najavio je iz Rusije i to dan pred održavanje skupa u Beogradu nazvanog „Svesrpskim saborom“, nastojeći da svoju poruku učini što vjerodostojnijom.

„Smatramo da je dugoročno za srpski narod i njegovu egzistenciju i povezanost veoma važno da RS prihvati, mi smo to prihvatili, da 14. februar (nakon sufliranja ministra Željka Budimira pogađa tačan datum), 15 februar, bude Dan RS, jednako kao što je i Dan Srbije. Mi ćemo integralno obilježavati taj dan“, naveo je Dodik. 

Sretenje je Dan državnosti Srbije, koji se proslavlja 15. i 16. februara. Ustanovljen u znak sjećanja na dan kada je na zboru u Orašcu 1804. godine dignut Prvi srpski ustanak protiv Osmanlijskog carstva, a proslavlja se kao i Dan ustavnosti Srbije, jer je na Sretenje 1835. godine u Kragujevcu potvrđen prvi Ustav tadašnje Kneževine Srbije. Dodik se poziva na istoriju i poredi Prvi srpski ustanak iz 1804. godine, pod vođstvom Karađorđa, sa Mašića bunom iz 1806. godine, prvom srpskom bunom protiv Osmanlija u tadašnjem Bosanskom pašaluku, koja se desila u Potkozarju, mada Dodik insistira da se desila u njegovom Lijevče polju.  

Da bi prikrio odustajanje od 9. januara kao Dana RS, što je ranije isticao kao nemoguće, sve je zamaglio pričom o daljem približavanju Srbiji, čiji će, naznačava on, Republika Srpska postati dio jednog dana. Potpuno je Dodik svjestan da to nije moguće, da su Dejtonski sporazum i Ustav BiH nepromjenjivi u pogledu teritorijlanog integriteta i ustavne strukture države i da bi jednostrana odluka o secesiji RS značila definitivni nestanak ovog bh. entiteta. 

Izjavom o tome kako je „RS prihvatila“ da se Sretenje obilježava kao Dan ovog bh. entiteta, bez pojašnjenja od koga je došao taj prijedlog, i to dan uoči „svesrpskog“ okupljanja u Beogradu, Dodik je otvorio prostor za spekulacije da je ideja o proslavi 15. februara kao Dana RS došla od zvaničnog Beograda. Što je malo vjerovatno, jer je Aleksandru Vučiću u ovom trenutku najmanje potrebno da Srbija od zapadnih zemalja bude označena teškim remetilačkim faktorom u regionu, a što bi, posljedično, izazvalo jake udare Zapada na tu državu.

Ustavni sud BiH je dva puta, 2016. i 2019. godine, proslavu 9. januara kao Dana RS proglasio neustavnim, navodeći da se njime diskriminišu ostala dva konstitutivna naroda, jer je tog dana i krsna slava RS, Sveti Stefan.