fbpx

Šta nakon potvrđivanja optužnice protiv Dodika?

Šta nakon potvrđivanja optužnice protiv Dodika?

Foto: NSRS

Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv predsjednika RS, Milorada Dodika. Nastavljeno je izjednačavanje Dodika i institucija RS, a blokada entitetske linije mogla bi biti „pojačana“ povlačenjem iz institucija BiH.

 Piše: Dragan Maksimović

„Udruženi zločinački poduhvat“, „Diktatura“, „Pokušaj razvlašćivanja Republike Srpske“, „Nastavak političke hajke“, „Svjesno izazivanje nereda i krize“, u samom su vrhu reakcija političara iz Republike Srpske, nakon što je Sud Bosne i Hercegovine potvrdio optužnicu protiv predsjednika RS Milorada Dodika i direktora Službenog glasnika Miloša Lukića. Slično kao i prije mjesec dana kada je Tužilaštvo BiH uputilo Sudu BiH optužnicu na potvrđivanje samo mnogo oštrije, ponovo je stavljen znak jednakosti između Dodika i RS, kroz napad na entitetske institucije.

„Napad na pojedinca u ovom slučaju na predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, svakako je napad na cijelu Republiku Srpsku i to je važno da ponavljamo, jer je ovo još jedna potvrda šta predstavlja nametnuti okvir koji se zove Bosna i Hercegovina i koji se razlikuje od svega onog dogovorenog i međunarodno potvrđenog u Dejtonu“, kategoričan je entitetski premijer Radovan Višković, tvrdeći da stranci upravljaju Bosnom i Hercegovinom.

„Ma kakva optužnica"

Za srpskog člana Predsjedništva BiH Željku Cvijanović, ovo je nastavak političke hajke na RS i njene zvaničnike. Namjera je kaže, da se slome i uklone oni koji sprečavaju bespravnu otimačinu imovine i dalje razvlašćivanje RS.

„Samo u BiH je moguće da se neizabrani stranac, uz to i nelegalni visoki predstavnik, stavlja iznad demokratski izabranih institucija i mijenja zakone, apsolutno izvan ovlaštenja koja su definisana Dejtonskim sporazumom, a onda na osnovu toga obračunava sa izabranim, legalnim i legitimnim predsjednikom RS", istakla je Cvijanovićeva, koja je zajedno sa kompletnim rukovodstvom RS na američkoj listi sankcija zbog usvajanja zakona koji se odnose na neobjavljivanje odluka Ustavnog suda i visokog predstavnika na teritoriji RS. 

KristijanSmithOHR

OHR

A to je bio razlog zbog čega je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Dodika i Lukića, jer je prvi potpisao Ukaz na objavljivanje zakona a drugi kao v.d. direktora Službenog glasnika RS, odmah i objavio. Dodik je samo dva dana prije potvrđivanja optužnice rekao da se radi o farsi.

„Ma kakva optužnica, ja ne živim s tim", rekao je Dodik, dodajući da se više novinari bave ovom temom nego što njega uopšte zanima.

Snažan odgovor za odbranu mira 

A u zaštitu koalicionog partnera stao je i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, prvi čovjek Ujedinjene Srpske. Uvjeren je da podizanje optužnice predstavlja atak na mir i Dejtonski sporazum, ali da će RS imati adekvatan i pravno definisan odgovor.

„To je zajednički desant, napad na institucije Republike Srpske. Republika Srpska se ne boji optužnice, oni treba da se boje naših odgovora. Ovo je atak na mir, Dejtonski sporazum, pokušaj da se nelegalnim odlukama nelegalnog visokog predstavnika proizvedu zakonske posljedice“, rekao je Stevandić.

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit, nametnuo je 1. jula dopune Krivičnog zakona BiH kojima je propisana kazna zatvora do pet godina za nepoštivanje odluka visokog predstavnika. Samo par sati prije potvrđivanja optužnice, slučajno ili ne punu podršku Dodiku pružili su i politički veterani SNSD-a Nebojša Radmanović i Nikola Špirić, članovi rukovodstva oba doma državnog parlamenta. Upozoravaju da prate „Šmitove aktivnosti već duže vrijeme usmjerene na derogiranje ustavne pozicije i zakona Republike Srpske čime ne samo da ne poštuje njene institucije i legalno izabrane predstavnike, nego direktno radi na njihovom urušavanju". 

Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Staša Košarac, takođe je neposredno prije odluke Suda BiH zakazao za danas sastanak srpskih predstavnika u Savjetu ministara. Nije isključeno kaže ni povlačenje iz institucija BiH.

Na redu je izjašnjenje o krivici

Za opoziciju stvar je jasna od početka. Riječ je tvrde o političkoj igri od koje ne očekuju ništa.

„Ovo je političko-pravosudni igrokaz. U svakom slučaju će unijeti neku vrstu tenzije. Ovo je po meni sve bez veze. Ne radujem se potvrđivanju optužnice protiv Dodika", rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Advokat Vlado Adamović vraća se sudskom procesu i činjenici da optužnica ne znači osuđujuću presudu. Kaže da treba pustiti Sud BiH da radi svoj posao.

„Nije nužno da će presuda biti osuđujuća jer zakon predviđa i oslobođajuću. Vidjećemo. Sada već možemo očekivati poziv za izjašnjenje o krivici. Apelovao bih da ovo bude jedan redovan sudski postupak, da mu se ne daje veća pažnja“, rekao je Adamović za N1, očekujući da se u ovom slučaju razmatra o nelegitimnosti visokog predstavnika sa jedne strane i neprovođenju njegovih odluka, sa druge strane.

DW