fbpx

Škotska će posthumno pomilovati hiljade žena osuđenih za vještičarenje

Škotska foto Pixabay

 Foto: Pixabay

Hiljade žena optuženih za vradžbine u Škotskoj između 1563. i 1736. godine biće posthumno pomilovane i rehabilitovane, piše "Sandej tajms".

Veliki škotski lov na vještice iz 1597. godine pokrenut je nakon što je škotski kralj Džejms Četvrti donio Zakone o vješticama, a to je rezultiralo nizom suđenja širom zemlje za oko 400 ljudi, uglavnom žena i djevojaka.

Prijedlog zakona o ovom pitanju u škotskom parlamentu obezbjedio je podršku administracije premijerke Škotske Nikole Sterdžon.

Natali Don, poslanica Škotske nacionalne partije, kaže da bi prijedlog zakona mogao da bude usvojen već sledećeg ljeta.

U peticiji u okviru kampanje Vještice iz Škotske traži se pomilovanje, zvanično izvinjenje i spomen-obilježje u znak priznanja škotskim vješticama. Škotska Vlada u svom odgovoru na peticiju priznala je da je Zakon o vještičarenju iz 1563. godine – koji je ostao na snazi u Škotskoj do 1736. godine – bio diskriminatorski.

Procjenjuje se da je oko 4.000 ljudi optuženo za vještičarenje, nakon što su zakoni koje je donio Džejms Četvrti pokrenuli nacionalni Veliki lov na vještice 1597. godine. Bila je to druga od pet nacionalnih hajki na vještice u istoriji Škotske, sprovedenih pod nadzorom Kraljevskih komisija.

Među stotinama navodnih vještica, optuženih za sve, od bacanja zlih čini do izazivanja oluja za potapanje kraljevskih brodova, do upuštanja u seksualne odnose sa đavolom i pretvaranja u sove, više od polovine je pogubljeno.

Iznad 85 odsto osuđenih su bile žene ili djevojke koje su pod mukama priznavale da su bacale zlonamerne čini i imale seksualne odnose sa đavolom.

Agencije