fbpx

Prva pobjeda mještana Livna: Poništena saglasnost za koncesiju koja ugrožava izvorišta pitke vode

Prva pobjeda mještana Livna: Poništena saglasnost za koncesiju koja ugrožava izvorišta pitke vode

Foto: Adi Kebo/Žurnal

Sljedeći korak je na Ministarstvu gospodarstva koji bi trebao raskinuti koncesijski ugovor sa firmom Lara-natural d.o.o. Livno na koju je još 2018. godine na zahtjev privrednog društva Dže-Co d.o.o. prenesena koncesija. Izvori Žurnala navode da je to jedina opcija i da bi sve drugo bilo nezakonito. Žurnal je u ranijim tekstovima upozoravao na sve nepravilnosti u vezi dodjele ove koncesije

Piše: Z. Đelilović/ Žurnal

Gradsko vijeće u Livnu poništilo je zaključak iz 2010. godine o davanju saglasnosti za dodjelu koncesije za eksploataciju i istraživanje vode na lokaciji Poljane u Livnu. Podsjetimo, radi se o koncesiji datoj privrednom društvu Dže-Co za eksploataciju podzemne vode na spomenutoj lokaciji.

rjesenje livno

Poništeni zaključak iz 2010. godine

U zaključku, koji je Žurnal dobio na uvid, stoji da je uslov za eksploataciju „provođenje javne rasprave i pribavljanje prethodne vodne saglasnosti“.

Mještani nekoliko livanjskih sela u podnožju Tušnice šest godina su se borili da dokažu da nije provedena valjana javna rasprava i da investitor ne posjeduje važeće vodne akte i ostalu dokumentaciju koja je, kako se vidi iz zaključka, bila uslov da Općinsko vijeće 2010. da saglasnost na koncesiju. U skladu s tim mještani su prikupili dokumente od nadležnih kantonalnih i federalnih institucija kojima se sve navedeno i dokazuje.

Žurnal je o ovome ranije pisao. U analizi objavljenoj u novembru prošle godine „Zbog koncesija strahuju od gubitka vode“ upozoravali smo na nepravilnosti još od prvog sklopljenog ugovora, pa sve do toga da je firma Dže-Co d.o.o. Livno nakon godina mirovanja u novembru 2018. podnijela zahtjev za prenos koncesije na firmu Lara-Natural d.o.o. Livno.

Iz neformalne grupe građana „Zaštitimo izvore Mandeka“ na svojoj zvaničnoj Facebook stranici saopštili su da je „ovo prva institucionalna pobjeda mještana na putu da trajno zaštite svoje izvore“, te da će ovaj proces dovesti do kraja.

Sljedeći korak je na Ministarstvu gospodarstva koji bi trebao raskinuti koncesijski ugovor sa firmom Lara-natural d.o.o. Livno na kojoj je trenutno ova koncesija.

Raskidanje ugovora je jedina opcija, sve ostalo je nezakonito“, reći će izvori Žurnala. Međutim, iz dosadašnje prakse jasno je da je vlast u Livnu radila itekako nezakonito kada je u pitanju ova koncesija.

Iz Ministarstva gospodarstva su ranije ignorisali sve upite Žurnala.

BEZ KONCESIJSKIH NAKNADA

Podsjetimo i na izvještaj radnog tijela Vlade Kantona 10 iz 2021. kojim je, također, utvrđen niz nepravilnosti u cijelom procesu koji je prethodio izdavanju prve koncesije, ali i onome što je uslijedilo nakon toga. U tom izvještaju, između ostalog, naglašeno je da ugovor o koncesiji za eksploataciju podzemne vode iz bušotine na lokaciji Poljane ne sadrži sve propisane elemente Zakona o koncesijama. Tako, na primjer ne sadrži odredbe o prenosu koncesije ili o uslovima o produženju roka koncesije. S obzirom na to stav radnog tijela je da se prenos koncesije nije mogao ni izvršiti.

Ministarstvo gospodarstva i firma "Lara-Natural" sklopili su aneks ugovora o koncesiji 20. maja 2019. U augustu iste godine ova firma je podnijela zahtjev za odobrenje detaljnih istraživanja koje im i odobravaju. Grad Livno izdaje lokacijsku dozvolu za dodatna istraživanja 10. novembra 2020., a Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva to i odobrava. 

Ono što je ključno, a što nadležni također ignorišu, jeste da je radno tijelo u svom izvještaju naglasilo i to da je „provjerom finansijskog stanja utvrđeno da nikada nije uplaćena koncesijska naknada u budžet Kantona 10 iako je (prvi, op.a.a) ugovor o koncesiji sklopljen 1. oktobra 2012.“.

KRIVIČNE PRIJAVE

Podsjetimo da su Kantonalnom tužilaštvu u Livnu upućene i krivične prijave protiv svih osoba koje su na bilo koji način bile uključene u dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju mineralne sirovine u industrijske svrhe firmi Lara natural.

Prijavu je uputila Građanska inicijativa „Zaštitimo izvore Mandeka Livno“, a obuhvaćeni su bivši ministri gospodarstva Dijana Puzigaća i Miloš Bauk, te službenik istog ministarstva Mate Šiško, Josip Sužanj i još nekoliko nepoznatih osoba, a zbog sumnje u zloupotrebu položaja.

Krajem januara iz Tužilaštva su za Žurnal odgovorili da je ovaj predmet u fazi provjere navoda iz prijave, ali da detalje ne mogu otkrivati kako ne bi ugrozili sami cilj istražnih radnji.

Žurnal