fbpx

POSLODAVCI U RS UJEDINJENI: Minimalac neće biti povećan, iako ne pokriva ni osnovne životne potrebe

ppkbl

 foto:ba.n1info.com

Više od dvije milijarde dobiti u prošloj i povećanje produktivnosti u ovoj godini nisu dovoljni za poslodavce u Republici Srpskoj da povećaju minimalnu platu radnicima koja iznosi 650 KM i ne pokriva čak ni osnovne životne potrebe za hranom. Iz Saveza sindikata RS poručuju ako se nešto bitno ne promijeni ostat ćemo bez radnika, radnih mjesta i bez poslodavaca.

Piše: A. Omerović

Nakon što su „dobili informacije“ da je Savez sindikata u Republici Srpskoj zatražio od Ekonomskog socijalnog savjeta sazivanje sjednice na kojoj bi se razgovaralo o povećanju minimalne plate, u zaštitu poslodavaca Republike Srpske stala je Privredna komora RS-a. Organizovali su hitnu konferenciju za medije na kojoj je predsjednik Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić naveo da je za njih povećanje minimalne plate neprihvatljivo bez obzira na pozitivne trendove poslovanja za prvih pet mjeseci ove godine.

- Stav Upravnog odbora Privredne komore RS je da je to neprihvatljivo, da u ovom trenutku ne treba uopšte razgovarati o povećanju najniže plate, zato što je najniža plata u Republici Srpskoj povećana dva puta ove godine. To je neprihvatljivo i nije prihvaćeno ni od strane partnera sa kojima privrednici RS imaju odnose, kazao je predsjednik Privredne komore RS Pero Ćorić.

Pero Ćorić

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić, foto:rtrs

Ćorić je dalje nastavio navodeći da bez obzira na uspjeh iz prvih pet mjeseci ove godine nije pravi trenutak da se uopšte razgovara o povećanju najniže plate „zato što je privreda opterećena i sa dosta drugih opterećenja, prije svega imamo inflaciju koja je za maj ove godine u odnosu za maj prošle godine 13,2 posto, da su poskupili repromaterijali“.

Dodatne troškove u uslovima kada je sve nepredvidivo, a mislim da će ova druga polovina godine zaista biti nepredvidiva, da će sigurno biti još otežavajućih okolnosti. Stvarati još dodatno opterećenje u vidu najniže plate je u ovom trenutku neprihvatljivo. Povećanje najniže plate  ne znači da će se povećati samo najniža plata, povećat će se i ostale plate, što će usložiti situaciju u samim privrednim društvima, kazao je Ćorić.

U zaštitu poslodavaca od povećanja minimalne plate stao je i predsjednik Područne privredne komore Banja Luka Goran Račić. Osim zahtjeva za povećanje minimalne plate radnicim, Račiću je posebno zasmetao raniji zahtjev za uvođenjem neradne nedjelje u Banjoj Luci.

Goran Račić

Predsjednik Područne privredne komore Banja Luka Goran Račić

Uvođenje neradne nedjelje u Banjoj Luci nazvao je predizbornim trikom gradonačelnika Draška Stanivukovića i kazao da ankete radnika koje su rađene nisu tačne, te da su radnici protiv uvođenja neradne nedjelje. Račić kaže da to zna jer je i on radio ankete posebno među radnicima zaposlenim u Tržnom centru Delta.

Kada smo im postavili pitanje „Da li ste vi da se uvede neradna nedjelja podrazumijevajući da će u vašem kolektivu biti 15 do 20 radnika viška i da bi vi mogli biti jedan od tih radnika koji bi mogao biti višak“, svi su kategorički bili protiv uvođenja neradne nedjelje

Najniža plata u RS-u pokriva samo 30 posto potrošačke korpe

Na skandaloznu konferenciju za medije Privredne komore RS reagovali su iz Saveza sindikata RS.

Prošla godina 2 milijarde i 400 miliona dobiti! Moraju nekad i poslodavci da se odreknu tog svog dijela da bi sačuvali radna mjesta i da bi radnici i svi zajedno preživjeli ovu krizu. Ako se nešto bitno ne promijeni, ostat ćemo i bez radnika, radnih mjesta i bez poslodavaca, jer niko neće željeti da radi za ovu sad platu. Ona je daleko od one dostojanstvene kojom bi radnik mogao da obezbijedi minimum svoje egzistencije, poručili su iz Saveza sindikata RS-a.

Goran Stanković i Darko Ružić

Goran Stanković i Darko Ružić, foto n1

Generalni sekretar Saveza sindikata RS Goran Stanković naveo je da je Vlada RS kao poslodavac tri puta ove godine povećale plate svojim radnicima, čak i u javnim preduzećima su se plate povećavale - dok su u privredi ostajale iste osim minimalne.

Minimalna plaća u RS, koja trenutno iznosi 650 KM, daleko je od one dostojanstvene plate da radnik može da obezbijedi barem osnovne životne potrebe za hranu jedne četveročlane porodice. Najniža plata se isplaćuje isključivo za NK radna mjesta, međutim mi imamo situaciju u praksi gdje se ona isplaćuje i za srednju stručnu spremu a negdje čak i za visoku stručnu spremu, kazao je Stanković.

Predsjednik sindikata tekstila RS Darko Ružić kazao je da najniža plata u Republici Srpskoj pokriva samo 30 posto potrošačke korpe dok zvanični podaci govore da je došlo do povećanja produktivnosti.

Bez obzira na povećanje produktivnosti i značajan rast troškova života, poslodavci u Republici Srpskoj, poput kolega iz Federacije BiH nisu se sjetili povećati plate radnicima, čak ni one minimalne. Pisali smo ranije o histeriji poslodavaca iz Federaciji BiH o preporuci Vlade FBiH da poslodavci isplate jednokratnu pomoć zaposlenima u iznosu do 1080 KM, koja bi bila oslobođena plaćanja poreza.

Sjednica Ekonomskog socijalnog savjeta na kojoj bi se razgovaralo o povećanju minimalne plate trebala bi biti održana 15. juna, ali sudeći po ekspresnoj reakciji poslodavaca, upitno je koliko su oni spremni na razgovor o ovoj temi. U korist Saveza sindikata RS ide činjenica da je izborna godina pa bi i radnici mogli imati neku korist od predizborne kampanje.

Žurnal.info