fbpx

Ona će vas odvesti u avanturu: Stanislava Borovac, šarmantna kraljica rijeka i planina i zvijezda Hercegovine

Stanislava Borovac foto Mirjana Ribic 1 872x610

Foto: Mirjana Ribić

Nju ni vjetar ne može stići! Kad smo je tražili u Trebižatu, bila je u Mostaru, organizovala je festival murala. Dok smo stigli u Mostar, ona je već bila na biciklu, negdje iznad Neuma. Čim je sišla sa bicikla, spremila se za veslanje i planinarenje. Stanislava Borovac (36) živi sto na sat. 

piše: Milkica Milojević

A kad smo je konačno stigli, ne pitajte gdje i kako, dočekala nas je sa širokim osmijehom i nevjerovatnom pričom, u kojoj riječi teku brzo i lako, preskačući jedna drugu, kao voda hercegovačkih rijeka.

Eto, ko bi rekao da ova šarmantna kraljica rijeka i planina u djetinjstvu nije mogla da radi fizičko, zbog problema sa kičmom: urođene skolioze i kifoze.

– Kad me sretnu drugari iz škole nije im jasno: zar sam to ja?! Ali, evo mene, na biciklu, u čamcu, na planini, na užetu – kaže Stanislava.

Djetinjstvo

Svaki nedostatak, veli ona, može biti i šansa za napredak i jačanje. Ona tu šansu nije propustila, čvrsto ju je zgrabila, kao uže na planini.

U djetinjstvu su joj doktori rekli da su plivanje i veslanje jedine fizičke aktivnosti kojima smije da se bavi. Nije joj to trebalo dvaput reći. Rođena je i odrastala u selu Trebižat, na obali istoimene rijeke, nedaleko od Čapljine.

– Dugo sam nosila ortoze, sve do puberteta, kada sam dva puta operisana. Nakon toga su mi doktori rekli: “e, sad možeš sve što hoćeš”! I krenula sam u akciju, gladna svega što mi je u djetinjstvu bilo uskraćeno. Fizička aktivnost me učinila i mentalno jačom, spremnijom na izazove – kaže Stanislava.

A izazova u njenom životu, bogami, nije manjkalo.