fbpx

Minhenski kardinal za ukidanje obaveznog celibata

Kardinal Rajnhard Marks

Kardinal Rajnhard Marks založio se za to da sveštenici Katoličke crkve mogu da se žene. Ništa revolucionarno, smatraju stručnjaci. Na pitanje kada će žene moći da budu sveštenice, kardinal kaže da za sada nema odgovor.

Nadbiskup minhenski i frajzinški, kardinal Marks je doduše protiv potpunog ukidanja celibata. Jer, kako je istakao u intervjuu uglednom minhenskom dnevniku „Zidojče cajtung“, bezbračnost je „jedan put da se živi jevanđelje, to je bio Isusov način života".

Ali, on može da zamisli da sveštenici imaju pravo da se žene. „Za neke sveštenike bi bilo bolje da su oženjeni. I to ne samo iz seksualnih razloga, već da ne budu usamljeni. O tome bismo morali da vodimo diskusije.“

„Celibat privlači ljude koji nisu prikladni“

Marks je celibatski način života opisao kao „težak“. Na pitanje da li vidi vezu između celibata i seksualnog zlostavljanja dece, odgovorio je da se to ne bi moglo paušalno reći. „Ali, ovaj način života, i ovaj muški savez, privlače ljude koji nisu prikladni i koji su seksualno nezreli.“ Katolički seksualni moral prouzrokovao je „mnogo blokada“.

Neki tu Marksovu izjavu o delimičnom ukidanju celibata vide kao revolucionarnu. Međutim, direktor Instituta za kanonsko pravo u Minsteru, Tomas Šiler je nemačkoj agenciji dpa izjavio da to „uopšte nije ni jeretički, ni revolucionarno“.

„Marks svojim izjavama o celibatu ne rizikuje ništa. On zapravo više opisuje praksu koja je poznata u istoriji Katoličke crkve, koju su mnogi katolici više puta zahtevali“, istakao je Šiler za dpa.

Celibat kao razlika od protestanata

Šiler podseća da je još u Srednjem veku bilo pokušaja da se uvede „obavezni celibat“. Ali, to je usvojeno tek u 16. veku, nakon reformacije, kako bi se Katolička crkva razlikovala od Protestantske crkve.

„Obavezni celibat nije dogma. To je disciplinarna norma. Ona može da se promeni, bez da se dira u dogme Katoličke crkve“, rekao je Šiler ekspert za kanonsko pravo.

Žene kao sveštenice?

Kada je bilo reči o tome da li bi i žene mogle da budu sveštenice, Marks je u intervjuu „Zidojče cajtungu“ bio uzdržan. „Na to pitanje još ne mogu da odgovorim“, rekao je i naglasio da on nije tu da samo „ima svoje mišljenje, već i da održi sve na okupu“.

Kardinal je ipak istakao da su argumenti protiv za njega postali sve slabiji. „Time nisam završio. Znam samo da nam je potreban veliki konsenzus. Ili će se sve urušiti.“

Nada da će Racinger izraziti saosećanje sa žrtvama

Katolička crkva i dalje je na meti teških kritika zbog brojnih slučajeva seksualnog zlostavljanja. Advokatska kancelarija iz Minhena „Vespfal Spilker Vastl“, koja je nedavno objavila izveštaj o seksualnom zlostavljanju u Nadbiskupiji Minhen i Frajzing, prebacuje i bivšem papi Benediktu 16. loše postupanje u slučajevima seksualnog zlostavljanja.

Jozef Racinger je pak odbacio optužbe i u svoju odbranu napisao izveštaj na 82 stranice. Kasnije je ipak morao da koriguje svoju izjavu i prizna da je bio na ključnom sastanku na kojem se odlučivalo o premeštanju sveštenika koji je u tada njegovoj nadbiskupiji počinio krivična dela seksualnog zlostavljanja.

Predsedavajući Biskupskoj konferenciji Nemačke, Georg Becing nedavno je zahtevao od Racingera izvinjenje. O tome kardinal Marks za „Zidojče cajtung“ kaže: „Neću da zahtevam izvinjenje preko medija, ali ću izraziti nadu. Da se on, kako je i najavljeno, o tome sveobuhvatno izjasni. A njegova izjava bi trebalo da sadrži i reči saosećanja sa žrtvama.“

ss/dpa/tagesschau/kna DW