fbpx

Kontroverzni kandidat za načelnika Srebrenice - Na prošlim izborima osvojio 24 glasa, ali ne odustaje

Kontroverzni kandidat za načelnika Srebrenice - Na prošlim izborima osvojio 24 glasa, ali ne odustaje

Foto: Milkica Milojević/ Srpskainfo

Tvrdi da ga je oklevetao i izdao rođeni brat, da je ispao budala i da je to jedini razlog što je na izborima 2020. dobio samo 24 glasa, ali sada se, kaže, opametio i siguran je da će pobijediti. On je Aleksandar Simić, nezavisni kandidat za načelnika opštine Srebrenica.

Piše: Milkica Milojević

U Srebrenici su se Srbi i Bošnjaci složno svrstali u dvije monolitne kolone, pa će i ovog puta, kao i ranijih godina, izbori biti puko etničko postrojavanje i prebrojavanje.

Srbin Miloš Vučić, doseljenik u Srebrenicu i rođak predsjednika Srbije, staće na crtu Srebreničaninu Hamdiji Fejziću, Bošnjaku zanimljive ratne i poratne biografije.

Dvojica favorita imaju podršku svih „srpskih“, odnosno „bošnjačkih“ stranaka, ali Simić vjeruje da će narod glasati za njega.

- Narod je shvatio da mu treba čovjek iz naroda, koji nema oraha u džepu - kaže Smić.

Ovaj službenik opštinske uprave je sličnu priču u sličnim okolnostima pričao i prije 4 godine, ali je ipak doživio debakl.

Kada se kandidovao 2020. i to protiv svog „šefa“, tada aktuelnog načelnika Srebrenice Mladena Grujičića (SNSD), Simić je bio ljut što su SNSD i druge „srpske“ stranke odlučile da podrže Grujičića.

Posebno je bio razočaran u - Milorada Dodika.

„Ja volim Dodika više nego svi ti njegovi SNSD-ovci. Dodik je za mene svetac, ali pobijediću Grujičića, jer će za mene glasati i Srbi i Bošnjaci“ rekao je tada Simić.

Poznavaoci lokalnih političkih prilika su, međutim, tada tvrdili da Simiću nije ni na kraj pameti ni Dodik ni borba za glasove narodne, nego - trgovina.

Prognozirali su da će, po sistemu ko da više, ili da će u posljednjem trenutku odustati od kandidature i pozvati sve Srbe da glasaju za Grujičića, ili da će ostati kandidat, kako bi, u interesu „bošnjačke strane“, preoteo koju stotinu glasova nezadovoljnih Srba.

„Ne pada mi to na pamet, ja sam ozbiljan čovjek u ozbiljnim godinama. Neću biti kandidat jedino ako me ubiju“ rekao je Simić uoči izbora 2020.

Rekao, pa porekao.

Osam dana prije izbora odustao je od kandidature i, znate već, pozvao svoje potencijalne birače da glasaju za Grujičića.

Aleksandar Simić danas tvrdi da nije bila u pitanju trgovina, nego izdaja i podvala.

„Kriv je moj brat Nikola, on mi je rekao da postoje ozbiljne prijetnje ne samo meni nego cijeloj porodici, da su naša djeca u pitanju i da moram odustati. Povjerovao sam mu. Ispostavilo se da nikakvih prijetnji nije bilo. Ispao sam budala, i optužili su me da sam se prodao i uzeo novac“ kaže danas Aleksandar Simić.

Priznaje, međutim, da je nakon odustanka od kandidature, dobio unapređenje. Načelnik Grujičić ga je postavio za svog savjetnika, a to je značilo i 400 KM veću platu.

„Ma, nisam ja bio nikakav savjetnik, Grujičić me je šikanirao i ismijavao. Na kraju sam smijenjen, čim sam na društvenim mrežama najavio da ću se ponovo kandidovati. Sad opet imam namanju platu od svih opštinskih službenika sa fakultetskom diplomom“ kaže Simić.

Nakon svega je ubijeđen da mu narod vjeruje, jer je, kako tvrdi, častan čovjek.

Ali, on nije jedini Simić za koga će građani Srebrenice u nedjelju moći da glasaju.

„Moj brat je na brzinu skrpio odborničku listu Demosa i na čelo te liste stavio svog sina Srđana“ kaže Aleksandar Simić.
Na listi Demosa je na posljednjem, 10 mjestu, upravo Aleksandrov brat Nikola Simić, a tu je još troje Simića. I preostalih 5 kandidata su, navodno, njihovi rođaci i prijatelji.

A šta će biti sa Aleksandrom Simićem, kandidatom za načelnika Srebrenice? Vidjećemo. Za sada nije povukao kandidaturu. Naredna 4 dana su ključna.

Impuls