fbpx

KOMISIJA ZA KRAĐU DVA MILIONA MARAKA: Tegeltija i Šojić nezakonito kupuju dio zgrade u Istočnom Sarajevu

kancelarije institucija BiH

Istočno Sarajevo, kancelarije institucija BiH

Dragan Šojić, direktor Službe za zajedničke poslove institucija BiH, naumio je da paljanskoj firmi „Građenje“ da nova dva miliona KM, kako bi dokupio preostali dio zgrade u koji bi smjestio službenike. Zakon o javnim nabavkama BiH potpuno je zaobišao, sebe stavio na čelo komisije koja će novi kriminal sprovesti u djelo. U konačnici zbir je pet miliona KM! 

Piše: Žana Gauk

Dragan Šojić, direktor Službe za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine blizak Mirku Šaroviću, lideru SDS-a, sam je sebe postavio na čelo komisije koja ima zadatak da ove godine, mimo Zakona o javnim nabavkama BiH (ZJN BiH), u Istočnom Sarajevu kupi dio zgrade za dva miliona maraka od firme „Građenje“, a za potrebe institucija BiH. Sve to verifikovao je Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH i kadar SNSD-a.

Posebna odluka donesena je nakon što ideja o novom kriminalu nije prošla u sektoru za javne nabavke Službe za zajedničke poslove BiH, čiji su službenici odbili da budu dio priče. Prema saznanjima Žurnala, u sve se uključila i Državna agencija za istrage i zaštitu SIPA, koja je već počela da prikuplja dokumentaciju o ovom slučaju.

Pod njenom lupom mogli bi da se nađu i članovi komisije Dragan Brković, Sanja Jokić, Nemanja Pandurević i Senad Mujić.

 komisija Gradjenje IS 1

Za novi nivo političke bahatosti postoji i nešto što je Šojić nazvao obrazloženjem:

„Služba za zajedničke poslove institucija BiH realizovala je projekat kupovine objekta za smještaj institucija BiH u Istočnom Sarajevu, a u skladu sa odlukom o odobravanju kupovine koja će biti uvrštena u program višegodinšnjih kapitalnih ulaganja za perioc 2017-2019. Odlukom je odobrena kupovina objekta površine 1.300 do 1.500 metara kvadratnih nabavne vrijednosti tri miliona KM. Provodeći postupak nabavke Služba je obezbijedila odgovarajući funkcionalan objekat od cca 1.500 kvadrata neto površine. Međutim, ukupno odobrena sredstva od tri miliona KM nisu bila dovoljna za kupovinu kompletnog objekta te je kupljen samo kancelarijski prostor.“

Te 2018. godine kupljen je, zapravo, dio objekta na Trgu ilidžanske brigade, odnosno 1.063 kvadrata, a odobreni milionski iznos završio je na računu paljanskog „Građenja“ u vlasništvu Zorana Popića, prema pisanju medija, izuzetno bliskog SNSD-u. U tom dijelu objekta trenutno su smješteni Agencija za nadzor nad tržištem, Institut za standardizaciju i Služba za odnose sa strancima.

Gradjenje zgrada IS 03

Kako u objektu postoji još 562 kvadrata, predloženo je da ih građani BiH njima dokupe za dva miliona KM. Šojić je podsjetio da je kvadrat prostora u istom objektu 2018. godine koštao oko 2.830 KM, ali se ni tada nije bavio „naduvanom cijenom“.

Sada kancelarijski prostor u zgradi čiji je vlasnik „Građenje“ zauzima svega 230 kvadrata, a pomoćne prostorije, odnosno višenamjenske sale, restoran, prostor za arhiv, ostave i holovi sa vjetrobranima - 332 kvadrata. Praktično, cijena po kvadratu koju je Šojić spreman da plati javnim novcem je – 3.558 KM, iako tržišna cijena za kvadrat poslovnog prostora u Istočnom Sarajevu nije veća od 2.500 KM.

To će u konačnici biti ukupno pet miliona KM iz džepa građana!

Novi milionski budžetski odliv osmišljen je kao „pregovaranje sa vlasnikom zgrade“, jer je Šojiću cjelina potpuno logična!

Međutim, u dokumentu koji je u posjedu Žurnala unaprijed je definisao kvadraturu, cijenu i dobavljača. Logično javnosti, ali njemu svakako ne – čemu onda komisija i o čemu će pregovarati sa Popićem, kao i zašto je isključio javnost i šta je po njemu transparentnost?

VM kupovina zgrade .1

Za ovakvu vrstu nabavke, a po Zakonu o javnim nabavkama BiH, ističu stručnjaci za ovu oblast, institucija mora da izradi jasan pravilinik kupovine nekretnine za ogroman iznos iz budžeta. Takođe, postupak zapravo mora da bude javni poziv, oglas u tri štampana medija, što je Šojiću potpuno strano.

Drska zloupotreba ove nabavke i netransparentno trošenje novog milionskog iznosa već je spremno, na redu su SIPA i tužioci.

Žurnal.info