fbpx

Ko štiti štićenike?

JU Dom Rada Vranjesevic

Ostavljani i zlostavljani- od strane članova porodice, od društva, od sistema, od nadležnih službi, politike… Ovo je najkraći, možda brutalan, ali istinit prikaz situacije kada je riječ o Domu za nezbrinutu djecu Rada Vranješević u Banjaluci.

Hapšenje A.K. portira koji je zaposlen u Domu, kao i još jedne osobe iz Modriče zbog obljube štićenice koja ima 13 godina šokiralo je javnost, ali postavilo i pitanje odgovornosti nadležnih.

Prema informacijama koje je objavio portal Srpskainfo, djevojčica je već bila žrtva seksualnog nasilja, a u Dom “Rada Vranješević” je smještena nakon što je otkriveno da ju je baba podvodila starijem muškarcu i to kada je djevojčica imala samo 11 godina.

Baba djevojčice u međuvremenu je osuđena na sedam godina zatvora, a zlostavljač koji je imao odnose sa djevojčicom na 12 godina.
Slučaj u Domu počeo se odmotavati nakon što je djevojčica u teškom stanju izmještena iz doma, podsjeća ovaj portal.

Kajkut: Slučaj smo prijavili policiji još u decembru

Rukovodstvo Doma Rada Vranješević  oglasilo se u vidu saopštenja, koje je potpisao direktor Vladimir Kajkut.

“Želimo da napomenemo da je odmah po prijavi vaspitača za eventualnu zloupotrebu djeteta Dom prijavio slučaj policiji i to dana 17.12.2021. godine. Istovremeno je protiv prijavljenog radnika, zaposlenog na radnom mjestu portir pokrenut disciplinski postupak za utvrđivanje disciplinske odgovornosti, te je isti suspendovan sa rada”, napisao je Kajkut.

Prema njegovim riječima, Dom u potpunosti sarađuje sa policijskim organima i tužilaštvom u cilju provođenja istrage i utvrđivanja svih relevantnih činjenica za zaštitu maloljetnog djeteta.

“Dom, kao ustanova socijalne zaštite koja zbrinjava djecu i mlade bez roditeljskog staranja, preduzima sve mjere i radnje kako bi ovoj osjetljivoj kategoriji obezbijedila svaku vrstu sigurnosti, fizičku, zdravstvenu i psiho-socijalnu u skladu sa Konvencijom o pravima djeteta UN-a”, izjavio je Kajkut.

On ističe da se svaka sumnja na neprimjeren odnos ili postupanje sa djecom obavezno procesuira na način da se slučaj prijavljuje nadležnim institucijama.

Štićenice više puta žrtve seksualnog uznemiravanja

Ovo nije prvi put da su štićenici Doma Rada Vranješević žrtve seksualnog nasilja, a i radnici pomenutog Doma su u proteklih nekoliko godina dovođeni u vezu sa seksualnim uznemiravanjem maloljetnika koji su im bili ostavljeni na brigu. Činjenica da se desilo više ovakvih slučajeva navodi da nije bilo adekvatnih kontrola.

U aprilu 2018.godine radnici su u anonimnom pismu koje su poslali medijima optužili dva portira da dolaze u pijanom stanju i verbalno i seksualno uznemiravaju štićenice i radnice ovog doma.

U pismu se tvrdi da portir Radoslav Stakić često na posao dolazi u alkoholisanom stanju i prilično je agresivan prema djeci te ga se mališani boje. Pomenuti radnik se, kako pišu, neprimjereno ponaša i prema koleginicama.

“Konkretno, 7. aprila u noćnoj smjeni došao je pijan na posao te je seksualno uznemiravao nekoliko štićenica Doma, jednu radnicu, koja je medicinska sestra i radi s bebama, kao i jednu majku koja boravi u majčinskom domu s bebom. Portir je fizički i verbalno navodio na seksualni odnos nekoliko štićenica Doma u tinejdžerskom uzrastu”, navodi se, između ostalog, u ovom šokantnom pismu.

Kako stoji u pismu, portir Milorad Jerilović, inače predsjednik Sindikata radnika Doma, “iza sebe ima slučajeve nasilnog ponašanja prema djeci”.

“Konkretno, udario je djevojčicu, a takođe na posao zna doći pod uticajem alkohola, vršio je pritisak na djevojčice koje su bile seksualno uznemiravane da od toga ne prave veliku stvar i da se ne diže buka zbog toga. Ovakve situacije ne dešavaju se prvi put u Domu, naprotiv dešavaju se prilično često, ali se svaki put ovakvi događaji zataškaju”, tvrdi grupa radnika koja je poslala pismo.

Pomenuti dvojac je tada suspendovan s posla.

U junu 2019.godine u akciji “Klub” uhapšeno je 11 lica zbog sumnje osoba zbog sumnje da su se bavili prodajom droge i navođenjem maloljetnica na prositutuciju, konkretno štićenice doma za nezbrinutu djecu.

Novi slučaj se desio i u novembru 2019.kada je izvjesni Dragan L. uhapšen  zbog sumnje da je obljubio dvije maloljetnice, starosti 14 i po i 15 i po godina.

On je uhapšen nakon što je vaspitač Doma za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja “Rada Vranješević” prijavio da se štićenica nije na vrijeme vratila u Dom, zbog čega su se odmah dali u potragu za djevojčicom.

Ona je brzom intervencijom vaspitača i policije pronađena u stanu sa uhapšenim muškarcem, u kojem je bila još jedna maloljetna djevojčica.

Žurnal: Štićenici često zanemareni

Krajem prošle godine portal Žurnal je objavio da su da su štićenici Doma često zanemareni.

U tekstu Slab nadzor i nedovoljna pomoć za maloljetne žrtve seksualnog nasilja, Žurnal navodi da je jedna od žrtava seksualnog zlostavljanja  dodatno traumatizovana ponovnim seksualnim zlostavljanjem, krajem septembra prošle godine hospitalizovana na Klinici za psihijatriju u Banjaluci.

“Prema izvorima Žurnala, nije rijetka pojava da rukovodstvo Doma „Rada Vranješević“, zajedno sa radnicima Centra za socijalni rad i rukovodstvom Psihijatrije olako zapečate sudbinu djece, smještajući ih na Psihijatrijsku kliniku.

Isti izvori navode da poslednjih godina, vaspitači s djecom provode manje vremena nego što im je to obaveza, da su štićenici Doma često zanemareni i bez osnova potrebnog znanja za njihov uzrast. Izvor Žurnala ispričao je da se djeci daju povećane doze tableta za smirenje i protiv bolova, kao i da se štićenici Doma odlaze vani bez nadzora, čime su izloženi opasnim situacijama”, navodi se u tekstu, ali ni tada nije bilo reakcije nadležnih.

Ipak, nakon najnovijeg slučaja oglasili su se resorni minister Alen Šeranić, kao i premijer Radovan Višković.

Višković i Šeranić tek sada najavljuju istražne radnje i stručni nadzor

Prema riječima Viškovića, formirana je stručna komisija koja će izvršiti stručni nadzor u samoj instituciji, te da niko neće biti zaštićen u slučaju posljednjeg dešavanja u Domu “Rada Vranješević”.

“Kada budemo imali sve činjenice, biće sankcionisani svi oni koji su svojm činjenjem odnosno nečinjenjem doprinijeli da u Domu “Rada Vranješević” bude počinjeno krivično djelo obljuba nad djetetom mlađim od 15 godina”, rekao je Višković.

Dodao je da bi djeca trebalo da budu zaštićena na svakom mjestu, ne samo u Domu.

“Tražiću maksimalnu odgovornost za ta lica”, poručio je Višković.

Alen Šeranić je takođe osudio bilo kakvu zlopotrebu djece i bilo kakvo ponašanje koje se dovodi u vezi sa slučajem obljube sa djeteta u Domu za djecu bez roditeljskog staranja “Rada Vranješević” u Banjaluci.

“Svakako da su istražne radnje koje obavljaju tužilaštvo i policija stvari samog postupka. On što je važno da se svi koji se dovode u vezu sa ovim slučajem, bilo da se radi o pojedincu ili ako istraga možda utvrdi da se radi o još nekim licima, oštro kazne”, rekao je Šeranić.

On je podsjetio da je Ministarstvo zatražilo zvaničnu informaciju od Doma “Rada Vranješević” i da će na bazi te informacije postupati u skladu sa Zakonom o socijalnoj zaštiti.

On je naveo da je nadležnost Ministarstva obavljenje vanrednog stručnog nadzora o tom pitanju.

Izvor:  Gerila