fbpx

Kako je lice sa potjernice Aleksandar Lučić došao u trebinjsku Palatu pravde?

Kako je lice sa potjernice Aleksandar Lučić došao u trebinjsku Palatu pravde?

Foto: Direkt

Kako je lice sa međunarodne potjernice Aleksandar Lučić ušao u Bosnu i Hercegovinu i došetao u trebinjsku Palatu pravde u pratnji svog branioca, nije jasno ni policiji u Trebinju, a informacije o tome nema ni Osnovni sud, koji mu je ukinuo mjere pritvora, čime je i skinut sa međunarodne potjernice. Po izlazu iz Palate pravde Lučić je ponovo uhapšen, a ubrzo i pušten.

Piše: Nikolija Bjelica Škrivan

Naime, trebinjska policija je ranije identifikovala Lučića kao jednu od osoba koja je na području Trebinja u dužem vremenskom periodu vršila paljevine vozila. Za njega i još dvije osobe su, kako je ranije potvrđeno Direktu, prikupljeni dokazi da je počinio sedam krivičnih djela – oštećenje i oduzimanje tuđe stvari te jedno krivično djelo izazivanje opšte opasnosti. Budući da je prošle godine izmakao policiji u akciji “Oganj”, za Lučićem je bila raspisana međunarodna potjernica. Uhapšen je naknadno u Španiji, a iako je potjernica za njim bila na snazi, Lučić je nedavno došao u BiH. No, ni nadležnima nije jasno kako, pa je otvoreno pitanje da li je Lučić ilegalno prešao državnu granicu.

U pratnji svog branioca sredinom avgusta ušao je u trebinjsku Palatu pravde. 

Tada mu je Osnovni sud u Trebinju ukinuo ranije izrečenu mjeru pritvora i, zbog bojazni da postoji opasnost od bjekstva, Lučiću odredio mjeru zabrane putovanja, zatim zabrane izdavanja novih putnih isprava od strane nadležnih organa BiH, kao i zabrana korištenja lične karte izdate od strane nadležnih organa Republike Srbije. Zabranjen mu je i prelazak državne granice BiH, a upozoren je da mu se može odrediti pritvor ako prekrši navedene zabrane.

Tada je izdata i naredba o povlačenju potjernice za njim. 

Iz Osnovnog suda u Trebinju Direktu su odgovorili da je postupajuća sudinica u ovom predmetu bila Jovana Mijatović.

Ona je Lučiću ukinula pritvor, jer je smatrala da ne postoji bojazan da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili falsifikovati dokaze ili tragove ili da će ometati krivični postupak uticajem na svjedoke ili saučesnike. Takođe, sudinica je procijenila da ne postoji bojazan da će ponoviti krivično djelo ili da će dovršiti pokušano krivično djelo.

Uhapšen pa pušten

Nakon što je sudinica ukinula pritvor, Aleksandar Lučić je odmah po izlasku iz Palate pravde ponovo uhapšen, a ubrzo i pušten.

Policija ga je povezala sa još dva nova krivična djela, a koja se odnose na jedan događaj – aktiviranje eksplozivne naprave ispred jednog objekta u centru Trebinja.

“Policija ga je uhapsila ispred Palate pravde. Sproveli smo ga u prostorije kriminalističke policije u Banjaluku u cilju dokumentovanja krivičnog djela od 9. na 10. januar 2021. godine. U pitanju je jedan događaj aktiviranja eksplozivne naprave, a dva krivična djela – izazivanje opšte opasnosti i neovlaštena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija. Mi smo podnijeli izvještaj o počinjenom krivičnom djelu Okružnom javnom tužilaštvu (OJT) vezano za dva navedena krivična djela i nakon toga je to lice, u skladu sa zakonom o krivičnom postupku, nakon 24 sata, pušteno na slobodu”, rekao je, odgovarajući na pitanje Direkta, načelnik Policijske uprave Trebinje Siniša Laketa. 

Iz OJT Trebinje kratko kažu da su svi predmeti u kojima se spominje Aleksandar Lučić u radu.

Direkt je ranije pisao i kako je novinarka Nataša Miljanović Zubac u svojim objavama više puta ukazivala na Lučićeve inicijale i označavala ga kao osobu koja je organizovala paljevinu njenog automobila u junu 2022. godine.

No, iz trebinjskog tužilaštva su nam ranije odgovorili da nisu uspjeli da pronađu dokaze koji bi Aleksandra Lučića povezivali sa paljenjem automobila novinarke Miljanović Zubac. 

Inače, Lučić je policijskim i pravosudnim organima odranije poznat, a bio je osuđivan i za trgovinu drogom.

Direkt