fbpx

Imenovanja u VSTV-u: Prvo je odbili zbog loših rezultata, pa je izabrali za predsjednicu suda

VSTV1

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH prvo je utvrdilo da Ivanka Kopilaš ne može biti predsjednica Općinskog suda u Širokom Brijegu jer u tri godine svog rada nije imala zadovoljavajuću prolaznu ocjenu, ali su se samo šest mjeseci nakon toga promijenile okolnosti i ocjene, pa je ona ipak dobila još jedan mandat na toj poziciji.

Ivanka Kopilaš je nova/stara predsjednica Općinskog suda u Širokom Brijegu. Njena kandidatura je prvo odbijena zbog nezadovoljavajućih rezultata u radu, a samo pola godine nakon toga ona je (re)izabrana. 
 
Šta je to što se promijenilo u samo nekoliko mjeseci? 
 
Prvi konkurs za izbor predsjednika širokobriješkog suda objavljen je u decembru 2021., da bi Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH na sjednici 3. marta ove godine donijelo odluku da se konkurs ponovi. Razlog je - Ivanka Kopilaš koja je bila jedini kandidat, a u tri godine svog rada nije imala zadovoljavajuću prolaznu ocjenu: „Na osnovu ocjene rada za posljednje tri godine nije ostvarila najmanje 86 bodova, odnosno najmanje ocjenu 4,0, kao prosječnu ocjenu“.

Novi konkurs objavljen je 4. maja. Prijavljuju se tri kandidata i jedan od njih je Ivanka Kopilaš. Jedan od kandidata u međuvremenu odustaje, a Vijeće je na sjednici 7. i 8. marta Ivanki Kopilaš povjerilo još jedan mandat na poziciji predsjednice suda. 
Iz VSTV-a su na naše pitanje šta se to promijenilo u odnosu na prvi konkurs naveli da su to “posljednje tri ocjene rada“.
 
U konkursnoj proceduri konkursa iz decembra 2021. ocjena stručnosti utvrđena je na osnovu ocjene rada za 2017., 2018. i 2019. godinu, a po konkursu iz maja 2022. godine na osnovu ocjena rada iz 2018., 2019. i 2021.“, naveli su su iz VSTV. 

Sudije i tužioci, s kojima smo razgovarali, smatraju da je upravo ovo jedan od primjera loše prakse u postupku imenovanja, te da se na ovaj način pojedinim kandidatima omogućava ostvarivanje boljih pozicija na rang listama. Žurnal saznaje da su članovi VSTV-a nedavno od jedne sutkinje upozoreni upravo na sličnu situaciju, ali i im je istovremeno ukazano na još neke situacije u postupku imenovanja u kojima su, po njenom mišljenju, prekšeni zakon i Pravilnik VSTV-a. 
U pravosudnoj zajednici ističu da su mnogo više očekivali nakon odlaska Milana Tegeltije s pozicije predsjednika, te da se s lošim praksama treba prekinuti što hitnije ukoliko se žele sačuvati nezavisnost i ugled VSTV-a.

Žurnal.info