fbpx

HDP: represija je osnova Erdoganove „Nove Turske“

turska hdp

HDP (Halkların Demokratik Partisi, Narodna demokratska partija) apeluje na Ujedinjene nacije, Savet Evrope, Evropsku uniju i na vlade evropskih država da izvrše neophodan politički pritisak na tursku vladu kako bi se ona pridržavala konvencija o ljudskim pravima i međunarodnog prava.

Iz HDP-a upozoravaju da svako međunarodno prihvatanje Erdoganove „Nove Turske“ kao „legitimnog“ partnera normalizuje ratove, nasilje, okupacije, ugnjetavanja, progon i zatvaranja.

O represiji kojom se Erdoganov režim bori protiv HDP-a, druge po veličini opozicionih partija u Turskoj, izveštavali smo na Mašini

Režim menja državu i koristi je za suzbijanje demokratskih organizacija, odnosno za stvaranje prostora za autoritarni tip vladanja, piše u novom izveštaju koju je objavilo predstavništvo HDP-a u Evropi pod nazivom „Sistematska represija je osnova Erdoganove nove Turske“.

Izveštaj sumira ključne zloupotrebe vlasti koje je koaliciona vlada AKP-a (Stranka pravde i razvoja) i MHP-a (Stranka nacionalističkog pokreta) izvršila od 2015. godine do danas.

Prema evidenciji stranke u proteklih šest godina uhapšeno je preko deset hiljada članova i članica HDP-a, a trenutno je lišeno slobode preko četiri hiljada pripadnika/ca te partije.

Više hiljada članova je u bekstvu u inostranstvu da bi izbegli politički motivisana hapšenja.

O zloupotrebi pravosuđa pored političkih hapšenja svedoči i aktuelno Kobane-suđenje.

Kako smo ranije pisali, u sklopu tog suđenja 108 političara se tereti zbog „narušavanja jedinstva države i integriteta zemlje“ i zbog smrti 37 ljudi koje je ubila Islamska država. Na optuženičkoj klupi su i bivši kopredsednici HDP-a Selahatin Demirtaš i Figen Iuksekdag.

Sudski proces koji se vodi protiv Demirtaša Evropski sud za ljudska prva je proglasila neosnovanim i politički motivisanim u decembru 2020. godine, i zatražio je Demirtašovo puštanje na slobodu. Turski sud je odbio taj zahtev, a, prema izveštaju HDP, tužilac traži 15 hiljada godina zatvora za tog političara.

Zloupotreba pravosuđa nije jedino oružje kojom se režim bori protiv demokratskih snaga u Turskoj. 

HDP skreće pažnju na kontrolu medija. Prema izveštaju stranke od 90 do 95 odsto medija je stavljeno pod kontrolu vladajuće koalicije, nezavisnim i demokratski nastrojenim medijima je onemogućen rad. Najmanje je 68 novinara lišeno slobode.

Antidemokratske aktivnosti Erdoganovog režima ne zaustavljaju se kod državnih granica Turske, stav je HDP-a. 

„Spoljna politika „Nove Turske“ … sastoji se od obuke i opremanja ekstremističkih oružanih grupa, uključujući Islamsku državu (Daeš), koje su podstakle ratove u Iraku, Siriji, Libiji i Nagorno–Karabahu. … Pogoršanje situacije [u Turskoj] takođe ugrožava nade u mir i prosperitet na širem Bliskom istoku.“, naglašava se u izveštaju.

Uprkos barijerama i represiji HDP neće odustati. Upravo suprotno, zajedno sa svim društvenim i opozicionim grupama, nastaviće političko organizovanje i pružanje otpora, rekao je za Mašinu u nedavnom razgovoru evropski predstavnik te stranke Devriš Čimen.

Prema rečima Čimena Ambicija HDP-a je da se izmeni ustav Turske, jer je on antidemokratski. Vizija HDP-a je da Kurdi, Aleviti, hrišćani (Jermeni, Asirci, Pontosi), Jezidi, Čerkezi, Romi, Lazi, Arapi i svi drugi narodi žive zajedno sa Turcima u demokratskoj državi kao slobodni građani, sa dostojanstvom.

HDP-ov izveštaj u celosti možete pročitati ovde.