fbpx

Gacko može da odahne. Termoelektrana više ne praši.

Gacko može da odahne. Termoelektrana više ne praši.

Foto: Direkt

Proširenjem sistema za otpremanje, emisija pepela iz dimnjaka termoelektrane je svedena u granice normale. Iz RiTE Gacko kažu da se ne može reći da je rešenje trajno, mada u dogledno vreme ne očekuju probleme. Pouzdan odgovor na pitanje da li se ranije moglo doći do rešenja nemamo, ali iskustvo nas uči da za enormno zagađenje odgovornih neće biti.

Život u Gacku se vratio u normalu. Pogled na dimnjak termoelektrane više ne izaziva strah. Tek tanak beličasti pramen ukazuje da postrojenje radi. Iz RiTE Gacko objašnjavaju da su tokom remonta prošireni kapaciteti otpremanja pepela i da bi sistem trebao da funkcioniše bez problema:

Ugradnjom nove opreme u toku redovnog godišnjeg remonta je izvršena rekonstrukcija dve transportne linije. Treća linija je remontovana i izvršene su određene modifikacije radi povećanja kapaciteta. Ugrađena je četvrta transportna linija sa raspoloživom korištenom opremom uz iste modifikacije kao na trećoj. Ovim je povećan kapacitet otpreme pepela i pouzdanost u radu”, objasnili su iz ovog preduzeća.

Prema njihovim rečima, za rekonstrukciju dve transportne posude i isporuku nove opreme angažovana je firma EWB iz Mađarske koja je projektovala i ugradila originalni sistem transporta pepela u izgradnji TE Gacko. Garantni rok je 12 meseci, a posao je RiTE Gacko koštao 150 hiljada maraka, rekli su u ovom preduzeću.

Navode da ne očekuju komplikacije, mada se ne može reći da je problem potpuno rešen.

“Kapacitet otpreme je značajno povećan uz navedene rekonstrukcije i određene improvizacije prebacivanja dela pepela u transport šljake. Planiramo da u sledećem remontu izvršimo rekonstrukciju preostale dve linije i uradimo dodatne modifikacije sistema”, stoji u odgovoru koji je “Direkt” dobio iz RiTE Gacko.

Sedam godina prašine

Na pitanje da li je moglo ranije da se nađe rešenje i tako izbegne enormno zagađenje odgovor je da je za pomenutu rekonstrukciju bio neophodan potpuni zastoj bloka, ali su morali i da nabave opremu.

“Sistem otpreme pepela je projektovan za mnogo manje količine pepela od onih koje smo imali i nije bilo moguće jednostavnim merama rešiti problem. Uz to, sistem otpreme je veoma složen i bilo je potrebno vreme za sagledavanje svih uslova i mera koje je potrebno preduzeti da bi se stanje popravilo. Zbog toga je i izvršena rekonstrukcija samo dve linije kako bi bili sigurni da preduzete mere imaju efekta”, saopšteno nam je iz RiTE Gacko.

Problem je, kao što je “Direkt” nebrojeno puta pisao, nastao zbog uglja iz tzv. ”Povlatne zone” sa većim procentom primesa i, samim tim, većom količinom pepela koji nastaje prilikom sagorevanja, a koji sistem nije mogao da otpremi. Zato je iz dimnjaka termoelektrane u atmosferu mesecima izbacivano na hiljade tona pepela.

Ovaj manje kvalitetan ugalj se koristi od 2014. godine, a od 2016. kreću značajniji problemi sa emisijom pepela. Eskalacija je nastupila kada je izgubljen ugalj iz glavnog ugljenog sloja, a snabdevanje termoelektrane potpuno oslonjeno na manje kvalitetan, ali dostupan lignit iz površinskog sloja.

"Termograding" uvode u posao

Nadležni su rekli da, ako termoelektrana radi sa ovim ugljem, mora da praši. Rešenje su videli u sistemu za prečišćavanje uglja u čiju nabavku su krenuli

Postupak nabavke sistema za prečišćavanje uglja teče, prema informacijama ERS je po hitnom postupku sa preduzećem “Termograding” sklopila ugovor vredan 82 miliona maraka.

Iz RiTE Gacko su nam rekli da su “u toku pripremne aktivnosti za uvođenje izvođača radova u posao”.

Za stanovnike Gacka je najvažnije da dim iz termoelektrane više ne izgleda onako zlokobno, a za institucije bi, da rade svoj posao, bilo interesantno da ispitaju sve aspekte ovog problema i posledice koje je prouzrokovao, uključujući i one po zdravlje ljudi i životnu sredinu.

Ali, u našoj realnosti, naivno je očekivati da će išta od toga da se desi.

Milanka Kovačević - Direkt