fbpx

Dvije majke i jačanje prava očeva

Dvije majke i jačanje prava očeva

Foto: Unsplash

Jačanje prava očeva koji nisu u braku sa majkom deteta jedna je od stavki najavljene reforme porodičnog prava u Njemačkoj. To će uticati i na prava očeva djece lezbejskih parova.

U Njemačkoj bi ubuduće muškarac automatski dobijao starateljstvo nad djetetom uz priznanje očinstva, ako jedan od roditelja ne uloži prigovor u roku od mjesec dana. Između ostalog, to je predviđeno reformom porodičnog prava, koju federalni ministar pravde Marko Bušman želi da progura u kratkom roku.

Dajte djeci pravo glasa u pitanjima starateljstva

Osim toga, treba ojačati pravni položaj same djece. Tako je, na primjer, dijete razdvojenih roditelja moglo da podnese zahtjev za donošenje rješenja o već dodjeljenom starateljstvu sa navršenih 14 godina. Prijedlog reforme ističe pravo djeteta da zna svoje porijeklo.

Bušman je zapravo želio da predloži vladi svoju reformu porodičnog zakona na raspravu već ove jeseni. Ali neki akteri unutar koalicije semafora i dalje vide potrebu za promjenama. Kako bi ubrzao cijeli proces, Bušman je pozvao predstavnike pokrajinskih pravnih organa na sastanak 25. oktobra.

Lakše usvajanje i prepoznavanje dvije majke

Ova reforma je svakako interesantna za ljude koji žele da usvoje dijete. U ovoj oblasti planira se liberalizacija postojećih pravila. U budućnosti bi i vanbračni parovi mogli da usvoje dijete. Usvajenje djeteta, prema prijedlogu reforme, moglo bi biti moguće i za punoljetnu osobu, bilo da je u braku ili ne. A to znači da čak i lezbejski parovi ubuduće ne bi morali da prolaze kroz proces usvajanja, ako jedna od ovih žena dobije dijete uz pomoć donacije sperme. U prijedlogu reforme se navodi: „Uvodi se porodiljstvo druge žene pored rođene majke, tako da jedno dijete već može da ima dvije majke na osnovu zakona o porijeklu.

Osim toga, Zakon o porijeklu treba da sadrži smjernice za osobe koje mijenjaju pol, koje se ne identifikuju ni sa jednim polom i one koje su interspolne.

Za Bušmana je u ovoj reformi važno da se zakonski utvrde novi porodični modeli, ali da se istovremeno neke važne stavke, prema njegovim riječima, ne mijenjaju. Oni uključuju, na primjer: „Jedno dijete ima samo dva zakonska roditelja u budućnosti, kao i: „Žena koja rodi dijete uvijek je majka djeteta u budućnosti, a da njena zakonska uloga nije osporena ili podložna. sporazumu“.

Uzmite u obzir realnost podjele starateljstva

Prije svega, očevi treba da imaju koristi od jedne od stavki reforme. To podrazumijeva da bi roditelj koji manje brine o djetetu morao da plaća manje alimentacije, osim ako nije dogovoren model 50:50 – ali bi u tom slučaju morao da preuzme na sebe najmanje 29 odsto brige.

Ako postoje nesuglasice oko svakodnevnih pitanja između roditelja koji imaju zajedničko starateljstvo, onda bi roditelj sa kojim se dijete nalazi u određeno vrijeme imao pravo da odlučuje o ovim pitanjima. Na primjer, da li će dijete ići na časove plivanja četvrtkom ili ne. Samo ako ta odluka ima posljedice koje se odnose na vrijeme koje drugi roditelj provodi sa djetetom, onda oba moraju da daju saglasnost – na primjer, u vezi sa medicinskim terapijama.

Zaštita od nasilnog roditelja

Treba uzeti u obzir i odnos prema nasilju u porodici i pojačati zaštitu djece. Zakon o zaštiti od nasilja trebalo bi da omogući sudovima da nalože nasilniku da učestvuje u društvenom kursu. Pored toga, sud bi trebalo dodatno da odluči da li je potrebno prekinuti kontakt roditelja nasilnika sa djetetom radi garantovanja dobrobiti djeteta i drugog roditelja.

DW