fbpx

Drugi američki građanski rat već je počeo

zastava sad foto Samuel Branch unsplash

Foto: Samuel Branch

Robert Reich, bivši ministar rada Sjedinjenih Država, napisao je kolumnu za The Guardian, u kojoj analizira sve veće, zabrinjavajuće podjele u njegovoj zemlji. Prenosimo najvažnije dijelove. 

“Očekivana odluka američkog vrhovnog suda da poništi Roe protiv Wadea (čiji je rani nacrt procurio prošlog tjedna) neće zabraniti pobačaj, nego će to pitanje prepustiti saveznim državama. Međutim, ova odluka ugradit će još jednu, veliku ciglu u sve veći zid koji razdvaja plavu (demokratsku) i crvenu (republikansku) Ameriku.

Drugi američki građanski rat već je počeo, ali to je manje rat nego jedna vrsta benigne rastave, poput nesretno vjenčanih parova koji ne žele proći kroz traumu formalnog razvoda.

Jedna Amerika uglavnom je urbana, rasno i etnički raznolika i mlada. Druga je uglavnom ruralna ili prigradska, bijela i starija.

Podjele se ubrzavaju. Istraživanja pokazuju da je Amerikancima sve važnije živjeti u okruženju ljudi koji dijele njihove političke vrijednosti. Animozitet prema onima na protivničkoj strani veći je nego ikada u živome sjećanju. Četrdeset i dva posto registriranih birača vjeruje da su Amerikanci s druge strane ove podjele “potpuno zli“.

Gotovo 40% njih bilo bi uznemireno zbog mogućnosti da se njihovo dijete vjenča za nekoga sa suprotne strane. Čak i prije izbora 2020., na pitanje bi li nasilje bilo opravdano ako druga strana pobijedi na izborima, 18,3% demokrata i 13,8% republikanaca odgovorilo je potvrdno.

Svaka od ove dvije Amerike sve više djeluje po različitim zakonima.

U crvenim državama pobačaj je gotovo nemoguć, ali je zato lakše nego ikada kupiti oružje.

Također se zabranjuje učenje povijesti američkog rasizma. Traži se od transrodnih studenata da koriste kupaonice i pridruže se sportskim timovima koji odražavaju njihov spol pri rođenju. Ove države otežavaju organiziranje prosvjeda, teže je se kvalificirati za naknadu za nezaposlene ili za druge oblike javne pomoći, i gotovo nemoguće je osnivati radničke sindikate.

Plave države idu u suprotnom smjeru. Nekoliko njih, uključujući Colorado i Vermont, kodificiraju pravo na pobačaj. Neke pomažu u pokrivanju troškova pobačaja za one koji žive van tih država.

Kalifornija se također sprema provesti zabranu “nevidljivog oružja” (ghost guns, op. prev.) i jurišnog oružja pomoću zakona koji daje nagradu od 10000 dolara za poticanje tužbi privatnih građana protiv svakoga tko prodaje, distribuira ili proizvodi ove vrste vatrenog oružja.

Plave države također više koordiniraju svoje strategije. Tijekom pandemije, udružile su se oko politika koje su crvene države odbile: na primjer oko ugovora o kupnji osobne zaštitne opreme, strategiji za ponovno otvaranje poduzeća kako posustaje pandemija, pa čak i oko putovanja iz drugih država s visokom razinom Covida.

U jednom trenutku, New York, New Jersey i Connecticut zahtijevali su od putnika iz država s visokom stopom pozitivnih slučajeva (Arkansasa, Floride, Sjeverne i Južne Karoline, Teksasa i Utaha) da budu u karanteni dva tjedna prije ulaska.”

Nameće se pitanje: što će se dogoditi sa siromašnima u republikanskim državama, koji su mahom nebijelci, kao i sa svim drugim diskriminiranim skupinama? Reich nudi odgovor.

“Trebalo bi zabraniti trošenje državnih sredstava u bilo kojoj državi koja zabranjuje pobačaje ili diskriminira na temelju rase, etničke pripadnosti ili spola. Kalifornija već zabranjuje bilo kome na državnom platnom spisku da dobije naknadu za putovanje u države koje diskriminiraju LGBTQ+ osobe.

Na kraju, kako će završiti ovaj proces podjela?  

“Svakako ne s dvije odvojene nacije. Ono kroz što Amerika prolazi analogno je Brexitu: teška, odluka oko koje ne postoji konsenzus, ali ostaje povezanost oko nekoliko bitnih pitanja (obrana, monetarna politika, te građanska i politička prava).

Amerika će i dalje biti Amerika, ali sve više postoje dvije verzije Amerike. Otvoreno pitanje je isto ono s kojim se susreće svaki par koji se rastaje: kako će pronaći načina da budu uljudne jedna prema drugoj?”

digitalnademokracija.com