fbpx

Bauk izbora nad Dobojem: Građani sumnjaju u mogućnost promjene

Bauk izbora nad Dobojem: Građani sumnjaju u mogućnost promjene

Ilustracija: Lejla Ahmedspahić, Naratorium

Poslije ponovljenih prethodnih lokalnih izbora, brojni stanovnici ovog grada izgubili su povjerenje u demokratske procese i vlast koja se ponavlja iz izbora u izbore, ostavljajući za sobom niz nedovršenih projekata i neispunjenih obećanja.

Piše: Maida Salkanović

Grad Doboj je nakon Općih izbora 2018. godine doživio promjenu političke strukture vlasti. Promjene su, međutim, bile kozmetičke a sudbinu građana i građanki, slažu se sagovornici Naratoriuma, i dalje kroje isti ljudi. Dugogodišnji (grado)načelnik Doboja Obren Petrović dvije godine nakon dobijenih Lokalnih izbora 2016. iz Srpske demokratske stranke (SDS) prelazi u Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), a sljedeće Lokalne izbore u Doboju, održane 15. novembra 2020. godine, dobija upravo ova partija, s Borisom Jerinićem na mjestu gradonačelnika. 

Ovi izbori su, zbog mnogobrojnih neregularnosti, ponovljeni odlukom Centralne izborne komisije (CIK). Na ponovljenim izborima pobjedu je odnio Jerinić, sa skoro 16.000 glasova više i od kandidata SDS-a i Socijalističke partije i izlaznošću od 55% birača.

Bauk izbora ponovo kruži Dobojem. Povjerenje građana i građanki u izborni proces je narušeno, zbog čega mnogi od njih ne planiraju izaći ni na predstojeće izbore. U uličnoj anketi koju je Naratorium sproveo u Doboju, pojedini građani tvrde da se demokratski ništa ne može promijeniti. 

“Nema ovdje demokratije, sve je to pokradeno”, kaže jedan od ispitanika. 

Miroslav Borojević, koji se nalazi na listi stranke “Za pravdu i red – lista Nebojše Vukanovića” za Lokalne izbore, a sebe naziva prije svega građanskim aktivistom, potvrđuje rezigniranost građana i sumnju sugrađana u moguće promjene na predstojećim izborima. Suštinske promjene nije bilo ni 2018, kada je iz vlasti SDS-a Doboj prešao na vlast SNSD-a, kaže Borojević. “Vlast se nije promijenila, vlast je ista, samo, samo što je predznak političke organizacije drugačiji, ali to ništa ne znači”, kaže on za Naratorium.

Osim što se ne mijenja politička struktura, i problemi ostaju isti. Borojević ističe problem takozvanog “SFOR-ovog puta” u naselju u kojem živi, a koji je u lošim uslovima već decenijama. 

SFOR put 3

 SFOR-ov put, foto: Maida Salkanović/ Naratorium

“Oni već 20 i kusur godina obećavaju da će rekonstruisati taj put (…) Međutim, vremenom, iz godine u godinu, taj put je postajao sve gori i gori. Oni su 20 godina, već evo četiri-pet izbornih ciklusa, obećavali da će to riješiti, ali to se nikad nije desilo”, kaže Borojević za ovaj put. On je više puta skretao pažnju javnosti na ovaj problem, a zbog organizacije protesta i blokade puta bio je i uhapšen i osuđen zbog narušavanja javnog reda i mira. 

Doboj kao “najveće gradilište u Republici Srpskoj”

Boris Jerinić je nakon proglašenja pobjede 2020. godine najavio “nastavak razvoja Doboja”, te da će ovaj grad “i dalje ostati najveće gradilište” u Republici Srpskoj. Nije jasno da li se Jerinić tada referisao na nove infrastrukturne projekte ili na činjenicu da mnoštvo starih još uvijek nije završeno.

Olivera Nedić, nositeljica liste Partije demokratskog progresa (PDP) za nadolazeće izbore, navodi da vlasti nisu ispunile većinu svojih obećanja. 

“Mnogi infrastrukturni projekti su ostali nedovršeni, a brojna obećanja koja su data tokom predizborne kampanje nisu realizovana. Građani Doboja zaslužuju bolje upravljanje i brže rezultate”, kaže ona.

Jedan od nedovršenih projekata je izgradnja sportske dvorane, čija gradnja još uvijek nije završena, iako je rok bio još novembar 2020. godine. 

Slobodan Dragičević, kandidat SDS-a za gradonačelnika, navodi da “treba da odgovaraju” osobe koje su mladima uskratile tjelesni i sportski razvoj, kao i društveni aspekt korištenja sportske dvorane u srednjoškolskom centru, te materijalnu korist za grad.

“Veliki je gubitak usljed izostanka izdavanja objekta, organizacije i promocije sporta, jačanja i razvijanja različitih oblika namjene ove dvorane”, navodi on. Višegodišnje kašnjenje nije bilo u planu Borisa Jerinića, koji je obećao otvaranje dvorane u dogovorenom roku. 

“Radovi teku planiranom dinamikom. Izvođenju radova pogoduju i vremenski uslovi, jer je gotovo cijela zima bila građevinska sezona i ljudi su nesmetano radili. Ono u što sam siguran je da nadzor prati rad na gradilištu i da sve ide svojim tokom, tako da sam siguran da će sportska dvorana biti završena u ugovorenom roku od 18 mjeseci”, rekao je Jerinić još 2020. godine. Ovo obećanje, međutim, nije ispunjeno pa umjesto sportske dvorane građani i građanke i dalje imaju samo – gradilište. 

Sličnu sudbinu doživio je i objekat Gradske uprave. Tokom predizbornog skupa u Doboju 2022. godine Milorad Dodik najavio je izgradnju modernijih zgrada za rad gradskih uposlenika:

“Ljudi, glasajte za Milorada Dodika i Željku Cvijanović. Glasajte za ove ljude ovdje na bilo kojoj listi, za Obrena i doktora kako bi mogli uvaženi građani da izgradimo u Doboju gradsku upravu zato što ovaj grad to zaslužuje, da se ne radi u zgradama od prije sto godina”, kazao je tada Dodik.

“Zgrade od prije sto godina” su srušene, ali nove nisu napravljene. 

“Srušeni objekat gradske administracije je bio kulturni i arhitektonski spomenik grada Doboja i nalazio se na najboljoj lokaciji te prirodnom okruženju za nesmetan rad ali i za, na primjer, svadbe uz slikanja u jedinom parku”, kaže Dragičević.

Zbog rušenja zgrada Sportske dvorane, Gradske uprave, kao i Doma vojske, Centar za humanu politiku podnio je krivičnu prijavu protiv, između ostalih, bivšeg i trenutnog gradonačelnika. “Dobojsko gradilište”, prema izjavama naših sagovornika, nije usaglašeno s urbanističkim i regulacionim planom.

“Umjesto donošenja novog uređenog urbanističkog i regulacionog plana izvučena su ogromna finansijska sredstva iz budžeta raznim manipulacijama preseljenja gradske administracije uz plaćanje tih prostora i bez konačnog objekta Gradske uprave”, navodi Dragičević.

Nova bolnica na upitnoj lokaciji

Jedno od obećanja vlasti koje je na putu da bude ispunjeno obećanje je predsjednika RS-a Milorada Dodika o izgradnji bolnice Sveti apostol Luka. Premda obećanje nije dato na lokalnom nivou, činjenica da je njegova realizacija uslovljena dobrim odnosima s lokalnim vlastima ogleda se i u izjavi koju je Dodik dao tokom predizbornog skupa u Doboju 2022. godine. 

Doboj bolnica 4

Bolnica Sveti apostol Luka, foto: Maida Salkanović/ Naratorium

“Rekli smo samo prije nekoliko godina da ćemo raditi, 105 miliona maraka košta bolnica u Doboju i to je narodni novac koji je ovaj Doboj zaslužio, i ova bolnica će biti završena i opremljena najboljom opremom za ponos ne samo onih koji tamo rade nego na ponos svih vas a pomalo i mene i Obrena koji smo dogovorili da se to radi u ovo teško vrijeme”. 

Bolnica će biti izmještena s trenutne lokacije u gradu na lokaciju u prigradskom naselju Usori, udaljenom otprilike osam minuta vožnje ili četrdesetak minuta hoda od trenutne lokacije. 

Slobodan Dragičević navodi da je ostalo mnogo nejasnoća koje će biti teško riješiti kada je u pitanju dolazak pacijenata. 

“Ovoj bolnici nedostaju ljekari a njena pozicija u gradu je ispod svih stručnih preporuka koje je zadovoljavala stara bolnica: mjesto gdje nema magle, mjesto gdje bilo koja poplava ne može ugroziti njen rad kao i ukopan u zemlju odjel radiologije zbog sprečavanja zračenja. Nova bolnica je napravljena u džepu koji je omogućavao da se prihvati višak vode, a u slučaju poplava ovo će biti odsječeno mjesto za dolazak i prevoz bolesnika. Grad nije obezbijedio građanima nikakav prevoz do ove udaljene bolnice od grada”, kaže on.  

Slično mišljenje ima i Borojević: “Ono što je najžalosnije je da je odabran taj lokalitet koji je u stvari plavno područje, a na odbrani od poplava grad Doboj nije ništa uradio,” ističe on. I Borojević i Dragičević navode da se izgradnja bolnice koristi u predizbornoj kampanji, a da i dalje postoje realni problemi koji nisu riješeni kada se radi o selidbi bolnice.

Gradska vlast i trenutni gradonačelnik nisu odgovorili na ponovljene upite i pozive Naratoriuma da se izjasne o pitanjima bitnim po život građana i građanki Doboja, što nije izolovana praksa ove administracije.

“Nedovršeni projekti, nezakoniti postupci kod izmjena regulacionog plana, nepoštovanje akata višeg reda, kašnjenja kod infrastrukturnih projekata, dokaz su da trenutna vlast nije sposobna efikasno upravljati resursima i ispuniti obećanja koja je dala”, govori Olivera Nedić.

Opozicija, kao i građani i građanke u Doboju vide još mnoštvo problema i prilika za poboljšanje, kao što su nedostatak radnih mjesta, putna infrastruktura, stipendiranje i ulaganje u studente i studentice, kao i subvencionisanje privrednih subjekata i poljoprivrednih gazdinstava.

“Svima je uočljivo da su svi ekonomski potencijali ovog grada porušeni i da ovaj grad ne nudi nova radna mjesta, već su građani prepušteni sami sebi i u budućnosti će moći samo da ‘kupuju’ u ovom gradu. Postoji najveća potreba za stvaranjem novih radnih mjesta prema zahtjevima mladih i drugih nezaposlenih, kao i privrede, privlačenjem investicija i podrškom lokalnim privrednicima. Ova grupa vlastodržaca koja samo mijenja dresove je dugo na ovoj sceni i infrastrukturni problemi grada su sada komplikovani jer se nikada nisu rješavali sistematično i strategijski”, kaže Dragičević. 

Uprkos brojnim obećanjima i najavama promjena, Doboj se suočava sa stagnacijom u mnogim ključnim oblastima. Nedovršeni projekti, nezadovoljstvo građana, te nedostatak stvarnih promjena u političkom rukovodstvu, doveli su do gubitka povjerenja u demokratske procese. Kako se predstojeći izbori približavaju, ostaje neizvjesno da li će građani odlučiti da pokušaju promijeniti vlast ili će Doboj i dalje ostati “gradilište” bez vidljivih rezultata.

Izvor: Naratorium