fbpx

Jezidka spašena iz Gaze deset godina nakon što je oteo ISIL

Jezidka spašena iz Gaze deset godina nakon što je oteo ISIL

Foto: Printscreen X

Sada 21-godišnja žena vratila se kući svojoj porodici u Iraku nakon složenog spašavanja u kojem su učestvovali Irak, Izrael, SAD i Jordan.

Žena od 21 godinu, koju su oteli pripadnici oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIS, ISIL) u Iraku 2014. godine, oslobođena je ove sedmice iz Gaze u tajnoj operaciji u kojoj su učestvovali Irak, Izrael, Jordan i Sjedinjene Američke Države.

Jezidi, čija je vjera ukorijenjena u zoroastrizmu, uglavnom žive u Iraku i Siriji. Bili su na meti ISIL-a u iračkom okrugu Sinjar u kampanji tokom koje je ubijeno približno 10.000 ljudi u nekoliko dana, dok su hiljade žena otete, silovane ili zlostavljane kao seksualne robinje.

Ova žena je oteta kada je imala 11 godina i kasnije je prokrijumčarena u Gazu.

Oslobođena je nakon više od četiri mjeseca napora koji su uključivali nekoliko pokušaja koji su propali zbog teške sigurnosne situacije nastale zbog izraelskog rata u Gazi, rekao je Silwan Sinjaree, šef kabineta iračkog ministra vanjskih poslova novinskoj agenciji Reuters.

Ministarstvo vanjskih poslova Iraka pohvalilo je saradnju SAD-a i Jordana.

“Djevojka je večeras predana svojoj porodici nakon što se vratila u Irak”, navelo je Ministarstvo u saopćenju u četvrtak, ne spominjući Gazu ili Izrael.

Irak i Izrael nemaju nikakve diplomatske veze.

Irački zvaničnici bili su u kontaktu sa ženom mjesecima i prenijeli su njene informacije američkim zvaničnicima, rekao je Reutersu izvor upoznat s ovim pitanjem.

Evakuacija iz Gaze

Glasnogovornik State Departmenta rekao je da je SAD “pomogao u sigurnoj evakuaciji iz Gaze mlade jezidske žene kako bi se ponovo ujedinila sa svojom porodicom u Iraku”.

Glasnogovornik je rekao da je njen otmičar u Gazi nedavno ubijen, što joj je omogućilo da pobjegne i pokuša pronaći put kući.

Zvaničnik američke odbrane rekao je da američka vojska nije imala ulogu u evakuaciji.

Sjedinjene Američke Države “sarađivale su sa brojnim našim partnerima u regiji kako bi je izvukle iz Gaze, kako bi je sigurno vratile kući”, rekao je glasnogovornik Matthew Miller.

Izraelska vojska također je objavila spašavanje žene.

“Nedavno je spašena u tajnoj misiji iz Pojasa Gaze preko prelaza Kerem Shalom [Karem Abu Salem]”, navodi se u saopćenju. “Po ulasku u Izrael, nastavila je do Jordana preko mosta Allenby i odande se vratila svojoj porodici u Irak.”

Sinjaree je rekao da je mlada žena bila u dobrom fizičkom stanju, ali da je bila traumatizirana vremenom koje je provela u zarobljeništvu i teškom humanitarnom situacijom u Gazi.

Približno 100.000 Jezida pobjeglo je u Evropu, SAD, Australiju i Kanadu nakon masakra ISIL-a 2014. godine, prema podacima UN-a. Smatra se kako su akcije ISIL-a jednake genocidu.

Izvor: Al Jazeera i agencije