fbpx

Jablanica - najmanje 14 osoba smrtno stradalo

Jablanica - najmanje 14 osoba smrtno stradalo

Foto: Bljesak.info

"Trenutno možemo potvrditi 14 poginulih osoba'', prve su informacije s konferencije za medije Vlade Hercegovačko – neretvanske vezano za trenutno situaciju na poplavljenim područjima. 

''Dječak spašen iz ruševina je stabilno. Trudnici se bore za život, dok je beba nažalost preminula. Trenutno možemo potvrditi 14 poginulih osoba'', prve su informacije s konferencije za medije Vlade Hercegovačko – neretvanske vezano za trenutnu situaciju na poplavljenim područjima. Ozlijeđeni se prebacuju u bolnice u Konjicu, Jablanici i Mostaru. Na konferenciji je upozoreno na probleme visokog vodostaja južno od klizišta.

Jako je puno unesrećenih i teže unesrećenih, a službe rade sve što mogu na terenu kako bi unesrećene izvukli do najbližih medicinskih ustanova.

Na području HNŽ-a proglašeno je stanje prirodna nepogode.

“Ovo je katastrofa”

Ministar odbrane BiH Zukan Helez je za Fokus kazao da je situacija katastrofalna.

“Ovo je iskreno katastrofa. Primamo informacije o novim žrtvama, puno je ljudi ispod ruševina. Poslali smo helikopter Oružanih snaga BiH, ali i EUFOR-a. Vojsku smo digli, apsolutno sve smo digli”, rekao nam je Helez.

Istakao je da je proširen zahtjev za pomoć i u Konjicu. Ranije je sve bilo usmjereno prema Jablanici, a sada idemo ka Fojnici, očekujem tu i pomoć Kiseljak i Kreševo. Sve resurse smo digli”, govori nam Helez.

Helez je govorio i o prvim saznanjima o smrtno stradalim i nestalim osobama.

“Teško je reći tačan broj, jer podatke dobijam sa terena, sve je otežano, veze su pokidane. Sve je krenulo sa tri, pa se onda povećalo, a sada se špekuliše da je 18 osoba stradalo. Sve su to još uvijek neprovjerene informacije”, poručio nam je Helez.

Inače, poplave su najteže pogodile južni dio zemlje, tačnije područje Jablanice, gdje su mnoge kuće ostale pod vodom, a veliki broj vozila je vodena bujica odnijela.

Cesta kod Komadinovog vrela je u potpunosti nestala.

Također, saobraćaj je ka jugu zemlje znatno otežan, brojni putni pravci su potpuno blokirani, a jedini način da se iz Sarajeva dođe do Mostara je preko srednje Bosne.

Vlada HNK je čak upozorila građane da ne kreću na put ka Jablanici i Mostaru.

Istovremeno, velike poplave potpuno su presjekle putnu komunikaciju Kiseljak-Busovača i odsjekle općine Kiseljak, Kreševo i Fojnicu od ostatka Srednjobosanskog kantona (SBK).

Fokus.ba