fbpx

Rusi optužili novinara Wall Street Journala za špijunažu

Rusi optužili novinara Wall Street Journala za špijunažu

Foto: Agencije

U Rusiji počinje suđenje Evan Gershkovichu, dopisniku Wall Street Journala, koji je uhapšen u martu 2023. godine u Jekaterinburgu.
Rusi su ga optužili da je na Uralu za CIA-u prikupljao tajne informacije o glavnom proizvođaču tenkova u zemlji. On optužbe odbacuje, a isto je učinila i Bijela kuća te Wall Street Journal, javlja BBC.

Kremlj nije objavio dokaze za takve tvrdnje, poručili su tek da je uhvaćen "na djelu". Gershkovich je, od hapšenja, proveo gotovo 15 mjeseci u zloglasnom moskovskom zatvoru Lefortovo, a suđenje će se održati na Regionalnom sudu u Sverdlovsku u Jekaterinburgu, oko 1.400 kilometara istočno od Moskve.

Američki State Department saopćio je da optužba protiv njega ima "nula kredibiliteta", a Wall Street Journal piše da je uhapšen jer je "jednostavno radio svoj posao". Washington je optužio Moskvu da neutemeljeno hapsi američke državljane te ih koristi kao žetone za pregovaranje kako bi osigurala oslobađanje Rusa osuđenih u inostranstvu.

Moskva je prošle sedmice, nekoliko dana nakon objave datuma suđenja, saopćila kako čeka odgovor Washingtona na ideje koje je Rusija iznijela o mogućoj razmjeni zatvorenika. Vladimir Putin rekao je kako želi da Gershkovich bude oslobođen u sklopu sporazuma o razmjeni zarobljenika sa SAD-om, tražeći oslobađanje Rusa koji se nalazi u zatvoru u Njemačkoj zbog ubistva protjeranog čečenskog separatističkog komandanta.

Američki predsjednik Joe Biden, koji je pozdravio Gershkovicha kao hrabrog za svoje izvještavanje u Rusiji, izjavio je kako će njegova administracija raditi "svaki dan" na povratku novinara kući.

Vijesti.ba