fbpx

Bezuspješan i peti pokušaj nabavke poslovnog prostora za potrebe UIO u Banjaluci

Bezuspješan i peti pokušaj nabavke poslovnog prostora za potrebe UIO u Banjaluci

Propao je i peti pokušaj kupovine zgrade za Upravu za indirektno oporezivanje u Banjaluci.

Na ponovljeni konkurs ponovo se javilo samo jedno preduzeće, Grand Trade iz Banjaluke, koje je u vlasništvu Mileta Radišića, za kojeg se navodi da je u kumovskim odnosima sa Miloradom Dodikom, predsjednikom SNSD-a.

Bezuspješan i peti pokušaj nabavke poslovnog prostora za potrebe Uprave za indirektno oporezivanje u Banjaluci. Uprava je za ovu namjenu imala na raspolaganju 67,5 miliona maraka, a dostavljena ponuda bila je mnogo veća, pa je konkurs poništen.

„Iznos koji je Grand Trade ponudio, njihova ponuda je iznosila 71.119.620,00 KM s PDV-om, dok je za potrebe parking prostora dostavljena ponuda u iznosu od 27.451.710,00 KM s PDV-om“, pojasnila je Darjana Maglov, portparol Uprave za indirektno oporezivanje.

Ponuda Grand Tradea je praktično bila veća za 31 milion maraka. Iz Transparency Internationala, podsjećaju da su od početka procesa upozoravali da su uslovi tendera bili takvi da su odgovarali samo jednoj firmi, pa da je zbog toga i stigla samo jedna ponuda.

„Mi smo čak i radili studiju slučaja vezano za Grand Trade i sve ono što se u cijeloj protekloj deceniji, brojni prekršeni zakoni, čak i presude i ova nabavka od gotovo 100 miliona maraka bila bi samo nagrada za sve te nezakonitosti“, kaže Srđan Traljić, portparol Transparency Internationala.

„Uprava za indirektno oporezivanje, ako planira od nekog da kupi poslovni prostor, mora da promijeni uslove konkursa i omogući bolju konkurenciju. Činjenica da se četiri godine pregovara samo sa jednim ponuđačem, ukazuje da je to istina“, smatra Dejan Tovilović, novinar poslovnog portala Capital.

Vlasnik kompanije Grand Trade je Mile Radišić, čovjek koji je u kumovskim odnosima sa Miloradom Dodikom. Pravosnažno je 2013. osuđen na tri godine zatvora zbog malverzacija sa akcijama banjalučke "Medicinske elektronike". Kada je trebao da se javi na izdržavanje kazne, pobjegao je u Srbiju i krio se neko vrijeme, ali se kasnije predao. U opoziciji navode da je ovakav način kupovine  ustvari operacija izvlačenja javnog novca.

„Oni su to namjerili i oni će to pokušavati, da li će uspjeti ne znam. SNSD će nastaviti ovu priču, nikoga ne treba da zavara ova vijest, da Radišić koji je jedan od najpoznatijih kumova proda tu zgradu i taj novac ode njemu i ko zna kako se podijeli“, tvrdi Igor Crnadak, šef Kluba poslanika PDP u NSRS.

Uprava za indirektno oporezivanje još od 2007. godine pokušava riješiti smještaj zaposlenih u Glavnoj kancelariji u Banjoj Luci i zaposlenih u Regionalnom centru Banja Luka. Iako je prvobitna ideja bila da se kupi zemljište i izgradi objekat, odlukom Savjeta ministara se odustalo od ovoga, to jeste odlučeno je da se kupi gotov objekat, što je prema navodima brojnih znalaca dovelo i do povećanja cijene za ove potrebe.

federalna.ba