fbpx

Istočno Novo Sarajevo: Privreda uništena, od izgradnje zgrada dobro žive samo investitori

Istočno Novo Sarajevo: Privreda uništena, od izgradnje zgrada dobro žive samo investitori

Foto: Spin.info

U Istočnom Novom Sarajevu uništena je i posljednja proizvodna fabrika “MOFAS”, najprimamljivija zbog atraktivnog zemljišta u centru opštine na kojem će biti sagrađeni stambeno- poslovni objekti. Građevinski lobi podržan lokalnim i gradskim vlastima i te kako radi dobar posao u ovoj opštini. Istovremeno, građanima koji posao u ovoj opštini pretežno mogu naći u ugostiteljskim objektima ili trgovinama, serviraju se priče o istorijskom budžetu opštine, ali i nova obećanja o “industrijskoj zoni”.

Piše: Sanja Vasković

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić nedavno je izjavio da ova opština  ima najviše preduzetničkih radnji po glavi stanovnika u RS i da je “preduzetnički sektor ta pokretačka snaga privrede Istočnog Novog Sarajeva”. Zato je prije dvije godine, dok su radnici fabrike “MOFAS” mjesecima protestovali pred kapijom preduzeća ministra privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslava Petričevića odveo u posjetu pogonu privatne radnje “Bobo Graf” , koja inače dobro sarađuje sa ovom opštinom kada je u pitanju dodjela tendera, ali i druge aktivnosti. 

300975949 596958831932721 4687363617942860221 n

avgust 2022, izvor: Filter

Juče je načelnik prisustvovao otvaranju opet privatne firme, tačnije auto salona “SKS”, iako svoju funkciju ne bi trebao zloupotrebljavati favorizujući jedne firme u odnosu na druge. Načelniku bi svi privatni preduzetnici trebali biti jednaki.

Pogodovanje investitorima na štetu budžeta opštine

Tako se privreda ove opštine svela na podršku privatnim firmama i rasprodaju opštinskog zemljišta investitorima, pretežno bliskim vlastima, po veoma niskoj cijeni. Početna cijena kvadrata u centru opštine, tačnije Dečanskoj ulici, pokraj jezera, iznosi 80 maraka po metru kvadratnom.

Da su licitacije za kupovinu zemljišta većinom “pro forme” potvrđuje za SPIN Info i opozicioni odbornik u SO INS Natko Sudžuka koji u lokalnom parlamentu često ukazuje na pogodovanje investitorima bliskim vlastima prilikom kupovine zemljišta.

“Poenta je da godinama nijedna licitacija nije bila licitacija u pravom smislu. Nego se zemlja prodavala za marku više od početne cijene. Da je licitacija pravilna kvadrat zemljišta bi išao na 200, 250 pa i 300 KM”, kaže Sudžuka dodajući da vlasti cijenu kvadrata “svjesno nisu dizali, jer su znali i dogovarali unaprijed pljačku narodnog novca”.

Da je građevinarstvo najzastupljenija djelatnost u ovoj opštini potvrđuje i načelnik Jovan Katić koji je u izjavi za BN TV najavio i nova radna mjesta i to u firmama u budućoj poslovnoj zoni koju, kako kaže, privatni preduzetnici namjeravaju praviti u obuhvati bivše fabrike RAOP.

“Privatni investitori rade, trenutno je u izradi master plan gdje postoji mogućnost za dolazak novih privrednika ne samo iz Istočnog Sarajeva nego i iz država koje su u okruženju”, izjavio je načelnik Katić.

Podsjećamo, kako je portal Capital pisao imovina ovog nekadašnjeg industrijskog giganta je prodata u izvršnom postupku 2013. godine kada su je kupili ruski investitori koji su za te potrebe u Banjaluci registrovali preduzeće „Elektroinženjering“. Ova firma firma je nakon propasti i zaplijene imovine data na upravljanje braći Milanu i Mariu Keseroviću koji su je kasnije otkupili.

Mario je bio zet tadašnjeg ministra industrije, energetike i rudarstva Željka Kovačevića, a njegov brat Milan je kasnije postao zet bivšeg ministra finansija RS Zorana Tegeltije.

Preko „Elektroinženjeringa“ je u potpunosti devastirana sva imovina „E–RAOP-a“ gdje sada načelnik Katić najavljuje novu poslovnu zonu. 

Rus Dmitri Kuznecov, jedan od osnivača ovog preduzeća izjavio je da je rasprodajom i na druge načine iz preduzeća „Energoinvest RAOP“ izvučeno više od 280 miliona maraka koje su između sebe podijelili ljudi u Republici Srpskoj i ruski investitori.

SNSD-ova vlast koja u posljednih 12 godina rukovodi ovom opštinom hvali se brojem privatnih radnji i zgrada, jer se ne mogu pohvaliti izgradnjom novih i očuvanjem starih proizvodnih pogona ističu iz opozicije.

“Svi veliki giganti poput RAOP-a, Energoinvesta TAT-a i Laste su uništeni i sva ta imovina koja je pripadala njima je rasprodata lokalnim moćnicima koji su bliski vlastima i koji će na tim mjestima graditi stambene jedinice koje predstavljaju legalno pranje novca”, izjavio je za BN predsjednik mladih SDS-a INS Boris Obradović.

Podsjećamo, ukupno 19.905 metara kvadratnih u vlasništvu nekadašnjeg giganta FAMOSA (MOFAS) koji je, slično ostalim proizvodnim preduzećima u Republici Srpskoj postepeno uništen lošim odlukama upravljačkih struktura, prodato je konzorcijumu firmi za 4.578.920 maraka.

Tako su odnedavno vlasnici više od polovine ukupnog zemljišta koje pripada MOFAS-u većinom firme iz Istočnog Sarajeva: “LOGISTIC” DOO (Savo Tomašević), “LEGEND” DOO (Mladen Lučić), “URBANIS” DOO (Miljan Sladoje), “DOM INVEST” DOO (Tomo Kosmajac), “MIS” (Vojo Lubura), AKVA MONT MERC (Marko Lalović) te još dvije firme.

O ponovnom pokretanju MOFAS-a na drugoj lokaciji ni Katić, a ni gradonačelnik Ljubiša Čosić više ne pričaju.

spin-portal.info