fbpx

bec panorama

U Beču mikroorganizmi nisu samo zaslužni za prečišćavanje vode, već i za proizvodnju električne i toplotne energije. Taj pristup omogućava velika eko-elektrana u bečkom postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda, u kojoj se od kanalizacijskog mulja proizvodi ekološka energija.

Od ove godine postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda samostalno generiše energiju potrebnu za svoj rad, pa čak proizvodi i višak električne i toplotne energije. Kao rezultat toga imamo oko 40.000 tona manje CO2 emisija godišnje, količina štetnih tvari koja odgovara proizvodnji jednog automobila koji 10.000 puta obiđe svijet. Zaštita klime u Beču započinje već u toaletu – smatra član vlade, Jürgen Czernohorszky, resor za klimu, životnu sredinu, demokratiju i personal.

Uz novu eko-elektranu postrojenje za prečišćavanje voda se transformisalo iz jednog od najvećih potrošača energije u gradu u energetski efikasan projekat.

Eko-elektrana u postrojenju proizvede do 78 GWh struje godišnje, ekvivalent prosječnoj potrošnji 30.000 bečkih domaćinstava. Oko 80 posto proizvedene električne upotrijebi samo postrojenje, dok se višak napaja u bečku mrežu za snabdijevanje električnom energijom.

Proizvodnja energije funkcioniše tako što se zagađivači koji se uklanjaju prilikom prečišćavanja vežu u kanalizacijski mulj. Zgusnuti mulj se zatim zagrijava na 38 stepeni Celzijusa. Uslijed nedostatka zraka bakterije razgrađuju organske komponente mulja. Tokom 25-dnevnog procesa razgradnje proizvodi se kanalizacijski plin, kojeg do 2/3 čini Methan (CH4). “Obrađeni” mulj se kasnije pali, a dobiveni plin se dalje upotrebljava kao gorivo za velike plinske motore. Tako ne nastaje samo mehanička energija koja se pretvara u struju nego i toplotna koja se može koristiti za grijanje.

Beč kontinuirano radi na energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije. Tako solarne panele postavljaju na krovove, fasade, zidove i površine drugih elektrana. U gradsko postrojenje za prečišćavanje voda svake sekunde uđe više od 6.000 litara otpadne vode, a u toku dana se iz otpadnih voda ukloni više od 100.000 kilograma zagađivača. Prerada kanalizacijskog mulja pomaže Beču prilikom postizanja cilja klimatski neutralnog grada do 2040. godine, saopćio je Eurocomm-PR Sarajevo.

Izvor: Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

April 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2