fbpx

Antarktik pixabay

Mikroplastika se infiltrira posvuda u Zemljinim okeanima i onečišćuje čak i kopnene ekosisteme najudaljenijih područjima, na Antarktici, otkriva studija objavljena u srijedu.

Naučnici su pronašli djeliće polistirena u utrobi skokuna, minijaturnih člankonožaca, navodi se u članku objavljenom u časopisu Biology Letters.

Čestice plastike već su otkrivene u živim organizmima u svim okeanima, sve do dna najpoznatije Marijanske brazde.

No onečišćenje “kopnenog ekosustava uglavnom se zanemaruje”, pišu autori u studiji.

Proučavali su stanje na obalama otoka King Georges, a riječ je o dijelu Antarktike koji je među “najonečišćenijima” zato što ondje djeluju brojne znanstvenoistraživačke postaje i opskrbne baze, vojne pa čak i turističke infrastrukture.

Pronašli su među stijenama komadić ekspandiranog polistirena pokrivenog mikroalgama i lišajem, a što je opet glavna hrana organizma “cryptopygus antarcticus” koji može preživjeti u klimatskim uvjetima Antarktika.

Skokuni pronađeni na tom komadiću analizirani su infracrvenom kamerom i “potvrđeni” su tragovi polistirena u utrobi te životinjice koja može skakutati poput buhe.
Činjenica da skokuni, koji su vrlo prisutni u tlu Antarktike – u dijelovima koji nisu prekriveni ledom i čine manje od 1 posto teritorija “unose u svoj probavni sustav mikroproplastiku znači da taj materijal što ga je stvorio Čovjek ulazi duboko u hranidbene lance u tlu”, pišu autori.

“Plastika je ušla u hranidbene kopnene lance u najudaljenijim dijelovima planeta: to je novi faktor potencijalnog stresa za polarne ekosustave koji su već suočeni s klimatskim promjenama zbog povećane ljudske aktivnosti”, upozoravaju stručnjaci.

Naučnici posebno ističu problem ekspandiranog polistirena, jer je njegova struktura porozna pa omogućuje nastanjivanje lišaja i mikroalgi koje privlače druge organizme koji se njima hrane.

Zasad nisu dovoljno istraženi učinci probave mikroplastike u životinja te znanstvenici diljem svijeta nastoje procijeniti utjecaj kemijskih proizvoda povezanih s plastikom ili patogena koji se mogu prilijepiti na plutajući otpad.

Autori studije pozivaju na nastavak istraživanja o posljedicama probavljanja plastike u skokuna i njegovih predatora.

Antarktik, kontinent oko Južnoga Zemljina pola, obuhvaća 13.176.727 km².

Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Juli 2020
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2